HAM YAĞI AÇIĞI ARTIYOR
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, üreticinin başka ürünlere yönelmesi nedeniyle Türkiye´nin ham yağ açığının %60 seviyelerine çıktığını söyledi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, üreticinin başka ürünlere yönelmesi nedeniyle Türkiye’nin ham yağ açığının %60 seviyelerine çıktığını söyledi.
Düzenlediği basın toplantısında hava şartlarından dolayı geçen yıla göre verimin düşük olduğu bir sezon yaşandığını vurgulayan Sezen, “Ayçiçeği üretimi bu yıl 900 bin tona düştü. Önceki senelerde 1,5 milyon tona kadar çıkmıştı. Trakya’daki üretim aynı seviyesinde, peki kalanı kim ekmişti? İç Anadolu Bölgesi. Fiyata geçen sene baktılar, ‘bu fiyata ben ekmem’ dedi, başka ürünlere yöneldi. Türkiye’nin ham yağ açığı yüzde 50’lerden yüzde 60 seviyelerine çıktı. Tüketim artıyor, üretim düşüyor. Yapılması gereken hem bilinçlendirme hem de destekleme yönünde olmalı” diye konuştu.
Çiftçinin mağdur olmaması için ayçiçekte ön alım fiyatı açıkladıklarını kaydeden Sezen, bazı çiftçi kuruluşlarının eleştirilerine neden olan fiyata kendi üreticilerinin tepki göstermediğini de kaydetti.
Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe ise “Trakya Birlik’in finansal gücü olmadığı için ürün almak istemiyor” şeklindeki beyanatların doğru olmadığını, 350 bin ton ayçiçeği alabilecek güçte olduklarını söyledi. Tekçe, Türkiye’nin ham yağ açığını kapatması için üretilen ayçiçeğinin 3,5 katı üretim yapılması gerektiğini bildirdi.