Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
26 Ocak 2019
HALKIN KAMBURU: GIDA ENFLASYONU

Türkiye’de yoksul halkın gündemi gıda enflasyonu. Tüketimi ertelenemediği için talebin nüfusla beraber arttığı gıda ürünlerinde fiyatlar düşmüyor.

HALKIN KAMBURU: GIDA ENFLASYONU

Türkiye’de yoksul halkın gündemi gıda enflasyonu. Tüketimi ertelenemediği için talebin nüfusla beraber arttığı gıda ürünlerinde fiyatlar düşmüyor. Buna karşılık halk tüketimini erteleyebildiği ürünleri almaktan vazgeçiyor. Bu malların başında yoksulların mal sepetinde ağırlığı olmayan beyaz eşya, mobilya, elektronik eşya, otomobil gelirken talebin azalması sonucu bu mallarda fiyatlar geriliyor. Halk bir yandan işsiz kalma endişesiyle işyerindeki her türlü sömürüye boyun büküyor, bir yandan ise eve geldiğinde tencerede pişen yemekten nasıl tasarruf edeceğini düşünüyor. Halkın sofrasının vazgeçilmez yemeklerinin maliyetini derledik.

MERCİMEK ÇORBASI
 
Mercimek çorbasının içeriğindeki ürünlere ocak ayından aralık ayına dek fahiş oranda zam geldi. Bu ürünlerde yalnızca mercimekte fiyat artışı sınırlı kaldı. Buna karşılık kuru soğan ise artık sofralardan azalmaya başladı.
 
* Kırmızı mercimek (yüzde 4)
* Kuru soğan (yüzde 185)
* Un (yüzde 34)
* Havuç (yüzde 29)
* Domates salçası (yüzde 97)
* Sıvı yağ (yüzde 21)
* Tuz (yüzde 34)
 
TÜİK’in mal sepetinden derlediğimiz verilere göre mercimek çorbası pişirmenin maliyeti 1 yıl içinde yaklaşık yüzde 50 arttı. 4 kişilik bir ailenin sofrasına koyacağı mercimek çorbasının ocak ayında yaklaşık 4 TL maliyeti varken bugünkü maliyet yaklaşık 6 liraya yaklaştı.
 
PİRİNÇ PİLAVI
 
Halkın sofrasının vazgeçilmezlerinden biri de pirinç pilavı. Pirince ocak ayından aralık ayına dek yüzde 22 oranında zam geldi. TÜİK verilerine göre 2018 yılının Ocak ayında ortalama 7,5 TL olan pirincin fiyatı aralık ayına gelindiğinde 9,5 TL oldu. Böylece 2 su bardağı pirinç ile yapılan pirinç pilavının maliyeti yağ ve tuz giderleri ile beraber yaklaşık 5 TL’yi buldu. Bu tutar geçen yıl 4 TL idi. Bulgur pirinçten daha ucuz olmakla beraber bulgura da bu yıl yüzde 23 oranında zam geldi.
 
KIŞ TÜRLÜSÜ
 
Besleyici olması sebebiyle kışın sıkça tercih edilen kış türlüsü artık eskisi kadar zengin değil. Artan fiyatlarla beraber kış türlüsünün içindeki et miktarı azaldı.
 
* Kuzu eti (yüzde 22)
* Havuç (yüzde 29)
* Domates (yüzde 13)
* Patlıcan (yüzde 24)
* Patates ( yüzde 79)
* Pırasa ( yüzde 68)
* Soğan (yüzde 185)
* Sivri biber ( yüzde 54)
* Domates salçası ( yüzde 97)
* Sarımsak (yüzde 25)
 
Akşam yemeğinde ana yemek olarak kış türlüsü yapmak isteyen ve yemeğin içine 200 gram kuzu eti koyan ailenin bu yemek için katlandığı maliyet yaklaşık 18 TL. Geçen yıl ise bu tutar yaklaşık 13-14 TL idi.
 
KURU FASULYE
 
Bir zamanların gariban yemeği kuru fasulye artık yoksul halkı terk ediyor. Kuru fasulye yapmak için kullanılan ürünlere yıl boyunca gelen zamlar dudak uçuklatacak cinsten.
 
* Kuru Fasulye (yüzde 32)
* Kuru Soğan (yüzde 185)
* Domates Salçası (yüzde 97)
* Sıvı yağ (yüzde 21)
 
4 kişilik bir kuru fasulye yapmanın maliyeti 8-9 TL civarında. Geçen yıl bu tutar 5-6 TL civarındaydı. Aile 4 kişilik kuru fasulyeye 100 gram et koymak isterse yaklaşık 4,5 TL fazladan maliyete katlanacak.
 
KAHVALTILIKLAR
 
Birçok zaman ücretli çalışanlar kahvaltıyı ayaküstü geçiştirse de uzmanlara göre sağlıklı beslenmenin temel şartlarından birisi iyi bir kahvaltı. Kahvaltılık ürünleri ve yıl içinde yaşanan zamları derledik.
 
* Sucuk: yüzde 22
* Süt: yüzde 25
* Yoğurt: yüzde 18
* Beyaz Peynir: yüzde 22
* Kaşar Peyniri: yüzde 22
* Tulum Peyniri: yüzde 27
* Yumurta: yüzde 28
* Tereyağı (Kahvaltılık): yüzde 22
* Zeytin: yüzde 12
* Pekmez: yüzde 36
 
MAKARNA
 
Hem pratik hem de hesaplı olması dolayısıyla öğrencilerin, çalışanların vazgeçilmez yemeği makarna. Makarnaya da yıl içinde yüzde 24 zam geldi.
 
Öte yandan Türk-İş yaklaşık 30 yıldır her ay 4 kişilik ailenin aylık gıda ihtiyacını yayımlıyor. Buna göre
 
* Yetişkin bir erkeğin aylık gıda harcaması: 536
* Yetişkin bir kadının aylık gıda harcaması: 446
* 15-19 yaş grubu çocuğun aylık gıda harcaması: 578
* 4-6 yaş grubu bir çocuğun aylık gıda harcaması: 380
* 4 kişilik ailenin aylık gıda ihtiyacı: 1941 TL
DİĞER HABERLER
ABD’Lİ SİGARA DEVİNDE GREV KARARI!
ABD’Lİ SİGARA DEVİNDE GREV KARARI!

BASINA VE KAMUOYUNA!  ABD’Lİ SİGARA DEVİNDE GREV KARARI! Sendikamızın uzun yıllardır örgütlü olduğu dünya sigara piyasasındaki dev aktörlerden olan British American Tobacco Şirketi (BAT) ile sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) müzakereleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. 01.01.2023 ile 31.12.2024 tarihleri arasını kapsayan TİS müzakereleri sendikamızın tüm yapıcı çabalarına karşın işverenlerin olumlu adım atmaması sonucu tıkanmıştır. İçinde bulunduğumuz ekonomik […]

MONDELEZ TURKEY GIDA’DA TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
MONDELEZ TURKEY GIDA’DA TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Mondelez Turkey Gıda (Chipita Gıda) işyerinde yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, İstanbul’da yapılan toplantıyla başladı.

24 OCAK 1980 İSTİKRAR PROGRAMI VE YÜKSEK HAKEM KURULU
24 OCAK 1980 İSTİKRAR PROGRAMI VE YÜKSEK HAKEM KURULU

Tekgıda-İş Sendika Akademisi’nin 23 Ocak 2023 günü yayımlanan raporunda, 24 Ocak 1980 tarihli istikrar programı ve 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında işçiler ve memurlar aleyhine mevzuat değişiklikleri veya yeni mevzuatla getirilen düzenlemeler özetlenmişti.

SİGARA DEVİNDE GREV KARARI
SİGARA DEVİNDE GREV KARARI

Tekgıda-İş Sendikası’nın kararı ile British American Tobacco Samsun Sigara Fabrikası’nda 6 Şubat’ta greve gidiliyor.