HAKLARINI ARAYAN EMEKÇİLERE KARŞI, TARAFINI BELLİ EDENLER
Kamu emekçilerinin hükümetin sunduğu zam talebine karşı sendikalar öncülüğünde gerçekleştirdiği ve 12 Eylül 1980 darbesi sonrası yapılan en kitlesel grevlerden olan geçtiğimiz günlerdeki grev ana akım ve yandaş medya tarafından yine görülmedi.

Geçtiğimiz günlerde Kamu Emekçileri Sendikası’nın (KESK) başını çektiği ve birçok memur sendikasının da örgütleyicileri arasında yer aldığı grev tüm yurtta büyük bir coşku ile gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen eylemlerde hükümetin %3.5 4 şeklinde sunduğu zam teklifi protesto edilirken emekçilere yönelik saldırılara karşı da tepkiler de dile getirildi. Ancak grev öncesinde olduğu gibi grev sonrasında da yapılan eylem ve protestolar ana akım ve yandaş basının gündeminde pek yer bulamadı. Grev öncesinde greve dair her hangi bir bilgilendirme sunmayan gazeteler Türkiye’nin birçok noktasında son yılların en kitlesel eylemlerini gerçekleştiren emekçilere sayfalarını yine kapattılar. Cemaat’e yakınlığı ile bilinen Bugün ise manşetinden verdiği haberde kamu emekçilerinin eylemiyle ilgili olarak ‘Memur neden sokağa indirildi’ başlığıyla ilginç bir yoruma imza attı.
SERMAYENİN SESİYLE KONUŞANLAR
Geçtiğimiz günlerde kamu emekçilerinin yaptığı ve kitleselliği ile dikkat çeken eylemle ilgili olarak ana akım medyada verilen haberler eylemin içeriğinden çok eylemlerde çıkan olaya odaklanırken ana akım medyanın yine önemli bir kısmı ise grevle ilgili olarak yapılan eylemin hayatı felç ettiği vurgusunu öne çıkarttı. Konuyla ilgili olarak memurların eyleminde olay çıktı vurgusunu öne çıkartan Vatan’ın haberin detayında şu ifadeleri kullandı: ‘Hükümetin yüzde 3.5 zam teklifini protesto eden memurlar dün sokağa döküldü. Ülke genelinde yapılan grev nedeniyle banliyö trenleri çalışmadı., öğrenciler okul hastalar hastane kapısından geri döndü.’
Milliyet ise birinci sayfasından verdiği haberde Başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın ‘Fazla zam yeni vergi demek’ ifadelerini ön çıkartırken memurların eyleminden çok hükümet yetkililerinin olası zammın bütçeye vereceği zararı kullanmayı tercih etti. Milliyet haberinin iç sayfalardaki bölümünde de hükümet yetkililerinin sözlerini öne çıkarmayı sürdürdü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, MALİye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Milliyet’in haberinde yer alan hükümet yetkilileriydi.
YANDAŞ SESSİZ KALMAYI TERCİH ETTİ
Memurların tüm yurtta gerçekleştirdiği grev öncesinde konuya ilişkin her hangi bir bilgilendirmede bulunmayan yandaş basın tüm yurtta büyük bir coşkuyla ve kitlesel katılımla gerçekleştirilen grev sonrasında da aynı tavrını sürdürdü. Zaman ,Yeni Şafak ve Star gibi Cemaat ve hükümete yakınlığı ile bilinen gazeteler konuyu gündemlerine pek almazlarken grevle ilgili en ilginç tespit Bugün’den geldi. Bugün gazetesi manşetinden verdiği grev haberinde yapılan eylemleri ve kitlesel katılımı görmek yerine ‘Memur sokağa neden indirildi’ başlığını kullanarak konunun bu kısmını görmemeyi tercih etti. Gazetenin haberinin detayında yer alan ifadeler de oldukça ilginç. Sendikalar tarafından alınan eylem kararını sorgulayan ve eylem kararını çelişkili bulan gazete alman grev kararıyla ilgili olarak haberinde ‘Memur konfederasyonlarının toplu sözleşme masası sona erdikten sonra eylemin şiddetini artırması kafaları karıştırdı. Sendikalar dün yaptıkları iş bırakma eylemiyle milyonlarca vatandaşa zor anlar yaşattı. Ancak eylemin, siyasi değil teknik kurul niteliğindeki hakem heyeti üzerinde istenen etkiyi yapamayacağı ifade ediliyor. Memur-Sen Toplu Sözleşme ve Mevzuat SEKRETERİ Hacı Bayram Tonbul, toplu pazarlık masasındaki görüşmeler devam ederken Kamu-Sen ve KESK’e ortak eylem çağrısı yaptıklarını, destek bulamadıklarını söyledi’ bilgilerini verdi.
Grev öncesinde olduğu gibi grev sonrasında da yapılan eylem ve protestolar ana akım ve yandaş basının gündeminde pek yer bulamadı.