HAKEM HEYETİNE KARŞI SENDİKALAR İSYANDA
MİLYONLARCA çalışanı ilgilendiren ve işten atılanların yargı yolunu kapayan taslak düzenleme, sendikaları öfkelendirdi.
"Çalışana yargı yolu kapatılamaz’ Hükümetin, işten çıkarılanlara mahkeme yerine hakem yolunu gösteren düzenlemesine sendikalar isyan etti: Haberimiz bile yok Taslak ne öngörüyor? İŞ Mahkemeleri Kanunu’nda değişiklik öngören kanun taslağına göre, iş akdi feshedilen işçi, mahkemede dava açmayacak. Bunun yerine il ve ilçelerde kurulacak İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyetine başvuracak. Miktar veya değeri 5 bin lirayı geçmeyen mal varlığına ilişkin uyuşmazlıklarda, hakem heyetine başvuru zorunlu olacak.
Heyet, başvuruya ilişkin kararını 3 ay içinde verecek. Heyetin vereceği kararlar, tarafları bağlayacak ve ilamların icrası hükümlerine tabi olacak. Taraflar, heyetin kararlarına 2 hafta içinde İş Mahkemesinde itiraz edebilecek, itiraz, kararın icrasını durdurmayacak. Mahkeme, duruşma yapılmasına gerek olup olmadığını takdir edecek.
Gerek görülmeyen hallerde mahkeme, 2 hafta içinde kararını verecek. Mahkemenin vereceği karar kesin olacak. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve işten atılanların yargı yolunu kapayan taslak düzenleme, sendikaları şok etti. Taslaktan haberleri bile olmadığını belirten sendikalar, işten atılanların hakim yerine hakem heyetine yönlendirecek türde bir düzenlemenin insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti. Sendikalar, taslağın yasalaşması durumunda iş güvencesi hakkının ortadan kalkacağını, işçinin aleyhine olan düzenlemelere destek vermeyeceklerini açıkladı.
Türk-İş Genel SEKRETERİ Pevrul Kavlak, düzenlemeyle ilgili kendilerine hiçbir görüş sorulmadığını belirterek, "Düzenlemeyi inceleriz işçinin lehineyse olumlu görüş bildiririz, ama işçinin aleyhine düzenlemeler varsa karşı çıkarız. Hakem heyetinde uzlaşma çıkmazsa ne olacak? Onbinlerce işçiyi ilgilendiren böylesine önemli düzenlemede görüş alınması gerekirdi" dedi. DİSK Genel Serketeri Arzu Çerkezoğlu da "Böyle bir süreçten hiçbir şekilde haberimiz olmadı. Böyle bir düzenleme hukukun devre dışı bırakılması anlamına gelir. Hakem heyeti gibi sübjektif kriterlerin olduğu bir mekanizma kabul edilemez" açıklamasını yaptı.
İNSAN HAKLARINA AYKIRI
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de "Böyle bir taslak varsa bu tüm düzenlemelere aykırı bir durumdur" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "İş akdi feshedilen bir çalışanın doğal olarak hakkını savunmaya yönelik üst mahkemeye gitmesi gerekiyor. Bu hakem heyetlerinin, iş hukukunda ve uluslararası sözleşmelerde yeri yoktur. Hem hükümetin hem işverenin elini kolaylaştıran haksız hukuksuz şekilde çalışanları işinden etmeye yönelik bir yöntem olacaktır. Tamamen hukuksuz bir düzenleme olur. İnsan haklarına aykırı olur. Çalışanlar açısndan işgüvencesinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenlemedir."