GÜNLERİN GÖTÜRDÜĞÜ 1 MAYIS
Yıl 2012. AKP iktidarının ustalık dönemi Türkiye işçi sınıfının köleleştirilme operasyonunun eşiği. Takdir edersiniz ki köleler sendikalı olmaz.
Yıl 2012. AKP iktidarının ustalık dönemi Türkiye işçi sınıfının köleleştirilme operasyonunun eşiği. Takdir edersiniz ki köleler sendikalı olmaz. Daha açıkçası sendikaların, tarihin sayfalarında bırakılmasının miladı. İki hafta sonra 1 Mayıs İşçi Bayramı. Herkese kutlu olsun. Bu yıl ustamın da izniyle 1 Mayıs Taksim’de ortak kutlanacakmış. 2 hafta kaldı.
1 Mayıs arifesinde TBMM’de Toplu İİlişkileri Yasa Tasarısı bekliyor. Gelse olmaz. gelmese olmaz. Gelse arkası da gelecek. Ulusal olarak istihdam edileceğiz Hem de fondan kıdemleneceğiz. SorunIar ulusal olarak çözülecek. Yarım gün çalışabileceğiz. Arkamıza yaslanıp esneyebiliriz. Çünkü sosyal güvenliğimiz de esneyecek. Aman dikkat çok esneyip de uykuya dalmayalım.
Coğrafyamızın solan renkleri
Bitmedi daha ne ustalıklar var? Biz çok renkli bir coğrafyada yaşıyoruz. Onun içinde yasalanmızı da renklendirmemiz gerek. Şimdi her bölge için aynı standartlar uygulanabilir mi? Olmaz. O zaman ne yapalım bölgesel uygulamalar yapalım. Mesela asgari ücreti bölgesel yapalım. "Yani şimdi Diyarbakır’daki emeğin değeri, İstanbul’daki emeğin değerinden farklı mı olacak?" diye sorabilirsiniz. Ben de soruyorum. Başka soran da bulamıyorum. Hiç kusura bakmayın ama bu beni kıdem tazminatı fonundan daha çok ilgilendiriyor Çünkü ben bu ülkeyi, emekçisini bölecek hiçbir yasa maddesini, girişimi kabul etmiyorum. Asgari ücretin bir tek anlamı var. O da İstanbul’da da aynı, Diyarbakır’da da aynı, Ankara’da da aynı. Hatta Türkçe dışındaki dillerde de aynı. Asgari ücret. Olması gereken en alt düzeydeki ücret. Siz başka bir anlam biliyor musunuz?
Dibe vurmadan
Eğer ulusal olarak istihdam edilirsek, esnek çalışma uygulanır ise Diyarbakır’da istihdam artar mı? Hani emek daha ucuz olacak ya? Oraya fabrikalar kurulur mu? Böylesi bir uygulamadan sonra kim Diyarbakır’da Türkiye işçi sınıfının bir üyesi olmak ister? Ulusal İstihdam Stratejisi karşısında sendikalar ne yapar? Meclis Genel Kurulu gündemine mi gelmesi bekleniyor? Toplu iş İlişkileri Yasası’nın bir zemin yaratmak için hazırlandığını ne zaman görecekler? Etnik sendikacılığın, bölgesel asgari ücretin bu ülkeyi, vatandaşlannı hatta emekçisini böldüğünü görmüyor musunuz? Neden susuyorsunuz? O koca, koca koltuklarda neden oturuyorsunuz? Hep sendikalara mı vuracaksınız diyemezsiniz. Bu ülke ve işçi sınıfı dibe vuruyor çünkü. Sendikalar dibe vuruyor çünkü. Ya kalkın o koltuklardan, ya gerekeni yapın!
1 Mayıs ortak kutlanacakmış. Yaşasın! Türkiye işçi sınıfına kutlu olsun. Ama günlerin götürdüğü son ortak 1 Mayıs olmasın!