GÜNDE 250 BİNİ EKMEK ÇÖPE!
Yaşar Üniversitesi ´nden Dr Eylem Fadıloğlu, Türkiye´de her gün israf edilen 5 milyon ekmeğin yıllık maliyetinin 18 milyon lira olduğunu belirtti Bu parayla asgari ücretli 128 bin kişi bir yıl geçinebiliyor

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, Türkiye’de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğim, günlük 5 milyon lira, yıllık ise 1,8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığını söyledi.
Dr. Fadıloğlu, "Yapılan araştırmalar her gün 5 milyon ekmeğin yüzde 51,4’ünün fırınlarda, yüzde 37,9’unun hanelerde yüzde 10,7’sinin ise yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya koymuştur" dedi.
Ekmek israfının yıllık ekonomik boyutu yaklaşık 1,8 milyar liraya karşılık gelirken, bu tutarla, 5 kişilik 84 bin aile bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilir, asgari ücretli 128 bin kişi bir yıl boyunca geçinebilir veya 387 bin öğrenciye 12 ay boyunca aylık 280 lira burs verilebilir. Başka bir açıdan bakıldığında, 100 yataklı 63 hastane, 16 derslikli 394 okul, 300 öğrenci kapasıtel; 217 yurt, 433 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetimi den herhangi biri yapılabilir.
‘İhtiyacı aşmayın’
Ekmeğin evlerde çöpe atılmasmdakı en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yeı aldığını belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini goz önünde bulundurarak alın, ekmeği dilimleyerek tüketin” diye konuştu.
Tasarruf için eylem zamanı
Bayat ekmekten galeta unu yapabilir, kuçuk kanepeler hazırlayabilir, pızza veya omlet yapabilirsiniz. Çorbaların üzerine koyabilirsiniz Bunun için bayatlamış ekmek leri kup kup kesip fırında kızardıktan sonra cam kavanozda 1 hafta saklayabilirsiniz. Bayatlamış ekmekleri dilimleyerek fırına verin, üzene tereyağı, beyaz peynir, yumurta, doğranmış domates, yeşil biber karışımını sürdükten sonra fırında kızartıp kahvaltıda afiyetle yiyebilirsiniz.