GÜÇBİRLİĞİ’NİN ALT YAPISI KURULUYOR
Sendikal Güçbirliği Dönem Sözcüsü Atilay Ayçin, salondaki işçilere, Bu hareketin kadroları sizlersiniz. Siz bizimle yürüme kararlılığı gösterirseniz bu süreçten çıkış mümkün olacaktır. Güçbirliği´nin altyapısını sizlerle kuracağız dedi.
Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güçbirliği ikinci bölge toplantısını Lüleburgaz’da gerçekleştirdi. Aşkiye Neşet Çal Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya 10 sendikaya bağlı şubelerin yöneticileri ve işçi temsilcileri katıldı. Toplantıda Güçbirliği hareketi masaya yatırıldı. Sendika başkanları neden yola çıktıklarını işçilerin sorularını yanıtlayarak anlattılar. Toplantıya katılan işçilerin en çok sorduğu soru kıdem tazminatı oldu. Özellikle Güçbirliği’nin hükümetin fon oluşturma çabasına karşın, nasıl bir çözüm düşündüğü sorulan ve önerileri geldi. İşçilerin önerilerinden biri ve en çok benimseneni Ankara’da süresiz eylemlerin başlatılması oldu.
Güçbirliği yerel birliklerle büyüyecek
Toplantının açış konuşmasını Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş yaptı. Çetintaş, kritik bir eşikten geçildiğinin altını çizdi ve emeğin hakları için, sendikal hareketin kendisi için gelinen yerin var olma ya da olmama noktası olduğunu vurguladı. Bir çerçeve metin hazırlayarak ilk adımı attıklarını belirten Çetintaş, bu adımın bölgelerde oluşturulacak yerel birlikler eliyle yaygınlaşacağını ve büyüyeceğini söyledi.
Asıl unsur işçiler
Çetintaş’m konuşmasının ardından Güçbirliği dönem sözcüsü Atilay Ayçin, işçilere Sendikal Güçbirliği’nin amacı ve bölge toplantıları hakkında bilgi verdi. Ayçin, yıllardır Türk-İş içerisinde işçi sınıfının sorunları için düşünce üreten sendikaların "artık yeter" diyerek, mücadelenin asıl unsuru olan işçileri de dahil ederek bir yürüyüş başlattıklarını söyledi. Bölge toplantılarıyla ilerde yapılacak daha geniş katılımlı toplantıların alt yapısını hazırladıklarını belirten Ayçin, "Artık kendimizi kendi adımızla ifade etmek istiyoruz" dedi. Aralık ayında yapılacak Türk-Iş Konfederasyonu Genel Kurulu’na da değinen Ayçin, "Ankara’da bir Türk-lş var" sözünü yeniden hatırlatacaklarını söyledi. "Yandaşlaşmanın modalaştığı ülkemizde, yandaş basının, yandaş yargının, yandaş, ordunun, yandaş emniyetin oluşturulduğu bir ülkede yandaş sendikalarda oluşturuldu" diyen Ayçin, işçi sınıfının kendisinden başka yandaşı olmadığını ifade etti. Ayçin, "bu gidişe dur diyeceklerini" vurguladı ve işçilere bu harekete sahip çıkmaları çağrısı yaptı.
‘İşçi ayağa kalkma kadar mücadele edeceğiz’
Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, "umudu örgütlemeye çalışıyoruz" dedi. Türk-İş yönetimini değiştirmeye talip olduklarını söyleyen Öztaşkın, Türkiye işçi sınıfının kaderini de değiştirmeye talip olduklarını belirterek, "işçi sınıfı ayağa kalkıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
Geç oldu güç olmasın
Toplantıda sendika başkanlarına işçiler sorular sordular ve beklentilerini de açıkladılar. Sendikal harekete yönelik bir çıkış beklentisinin ağır bastığı toplantıda bu hareketin geç olduğu ama umut taşıdığı vurgulandı. Her söz alan işçi, ayağa kalkmaya hazır olduklarını ancak güvenebilecekleri bir önderlik görmek istediklerini belirtti, işçilerin Güçbirliği’ne sadece sınıfsal çıkarlarla bakmadıkları da yorumlarından anlaşılıyordu. Bir işçi, Güçbirliği’nin aynı zamanda bir arada yaşamayı da savunması gerektiğini söyledi.