GREVCİ İŞÇİLERE POLİS BASKIN DÜZENLEDİ
Güney Afrika´da 34 kişinin polis tarafından öldürüldüğü 16 Ağustos´tan sonra gerilimin merkezi haline gelen Marikana platinyum madeni çevresindeki baskında 12 kişi tutuklandı

Güney Afrika’da 34 kişinin polis tarafından öldürüldüğü 16 Ağustos’tan sonra gerilimin merkezi haline gelen Marikana platinyum madeni çevresindeki baskında 12 kişi tutuklandı. Aquarius Platinyum madeninde ise 7 eylemci gözaltına alındı.
Güney Afrika’da polis, 16 Ağustos’ta grevci 34 işçinin polisin açtığı ateşte öldüğü Marikana’daki platinyum madeni çevresindeki barakalara başlan düzenlediğini açıkladı. Baskında 500 polis görev aldı. Maden çevresindeki baskınla ilgili bilgi veren yetkililer 12 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Diğer yandan polisin Aquarius Platinyum madenine de bir baskın düzenleyerek, 7 eylemciyi gözaltına aldığı belirtildi. Polis sözcüsü, başlanın "maden işçilerini silahsızlandırmayı ve bu yolla Marikana çevresinde kol gezen unsurları etkisizleştirmeyi amaçladığını" söyledi. Grevciler, eylemler boyunca ocaklara gitmek isteyenleri engellemek için ellerinde kesici aletler ve sopalarla görülmüştü. Eylemler sırasındaki en büyük gerginlik 16 Ağustos günü yaşanmış, polis işçilerin üzerine ateş açmış, 34 kişi ölmüştü. Madendeki eylem sırasında toplam 45 kişi öldü.
Bu arada grevciler, Marikana madeninin sahibi olan Lonmin şirketinin yüzde 25 oranında artış öngeren ücret paketini reddettiklerini açıkladı. Güney Afrika hükümeti ülkenin madencilik sektöründe bir süredir devam eden grevleri sona erdirmek için sert önlemler alacağını açıkladı.
HÜKÜMETTEN UYARI GELMİŞTİ
Hükümet baskından önce yayınladığı açıklamada, "yasadışı toplantı düzenleyen ve silah taşıyanların sert şekilde cezalandırılacağını" duyurmuştu.
Açıklama, Marikana platin madeni çalışanlarının yönetimden gelen ücret arüşı teklifini düşük bularak reddetmesinin ve bazı sendikaların genel grev tehtidinde bulunmasının ardından gelmişti. Adalet Bakanı Radebe de, yasadışı protestolara katılanların "hızlı ve sert bir biçimde" cezalandırılacağını söylemiş ve "Hükümetimiz bu olanlara daha fazla tahammül göstermeyecektir" demişti. Polis Bakanı Nathi Mthethvva DA hükümetin, "Güney Afrika’da halkın güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğunu" kaydetmişti.