GREV YASAĞI AYM’DEN DÖNDÜ
ANAYASA Mahkemesi bankacılık ve şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde çalışanların grev yapmasını engelleyen kanun hükmünü iptal etti.
_9692.jpg)
ANAYASA Mahkemesi bankacılık ve şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde çalışanların grev yapmasını engelleyen kanun hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali istemiyle CHP tarafından yapılan başvuruyu 22 Ekim’deki toplantısında karara bağladı.
Mahkeme, yayınladığı kısa kararında, yasanın üç maddesinde Anayasa’ya aykırılık tespit edildiğini açıkladı. Kısa kararda, bankacılık hizmetleri ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacağına ilişkin kanun hükmünün Anayasa’ya aykırı bulunduğu ve bu nedenle iptal edildiği belirtildi.
Yüksek Mahkeme ayrıca, grup toplu iş sözleşmesine ilişkin uyuşmazlıklarda, grev kararı uyuşmazlık kapsamındaki işyerlerinin bir kısmı için alınsa dahi lokavt kararının uyuşmazlık kapsamındaki başka işyerleri için de alınabilmesini öngören kanun hükmünü iptal etti.
TAZMİNAT HAKKI GENİŞLETİLDİ
Yüksek Mahkeme, işverenin, "fesih dışında" sendikal özgürlüğü güvence altına alan kanun hükümlerine aykırı hareket etmesi halinde sendikal tazminata hükmedilmesini öngören düzenlemedeki "fesih dışında" ibaresini iptal etti.
Sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi halinde işçinin, 4857 sayılı Kanun’un "feshin geçerli sebebe dayandırılması"nı düzenleyen 18. madde hükümleri uyarınca dava açma hakkına sahip olduğuna ilişkin kanun hükmü de Anayasa’ya aykırı bulundu. Bakanlar Kurulunun, genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikteki grev veya lokavtı erteleyebileceğine yönelik kanun hükmünün de arasında bulunduğu diğer hükümlere ilişkin iptal istemleri ise mahkeme tarafından reddedildi.