GREV MEMURUN HAKKI
Anayasa Mahkemesi, genel greve katıldığı için işe gitmeyen öğretmene verilen cezanın, sendikal hakka müdahale olduğuna hükmetti.

‘GREVE KATILMAK HAKTIR’
Anayasa Mahkemesi, genel greve katıldığı için işe gitmeyen öğretmene verilen cezanın, "sendikal hakka müdahale" olduğuna hükmetti.
Yüksek mahkeme ayrıca, Ağrı’da karakol çevresindeki mayınlı araziye giren koyunlarını çıkarmaya çalışırken mayın patlaması sonucu kolu kopan 13 yaşındaki çocuğun, gerekli tedbir alınmaması nedeniyle "yaşam hakkının" ihlal edildiğine karar verdi.
AYM, reddedilen tazminat davasının yeniden açılması için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Anayasa Mahkemesi, dün iki önemli bireysel başvuru davasında dikkat çeken hak ihlali kararına imza attı. Yüksek mahkeme bu kapsamda, EĞİTİM-Sen’in 28-29 Mart 2012’de o dönem TBMM’de görüşmeleri süren eğitimde "4 4 4 sistemi"ni protesto için ülke çapında yaptığı "uyarı grevi"ne katılan öğretmen Tayfun Cengiz’in bireysel başvıfrusunu sonuçlandırdı.
Tarsus’ta öğretmenlik yapan Tayfun Cengiz’e, greve katıldığı ve işe gitmediği için ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından "mazeretsiz" olarak işe gelmediği gerekçesiyle verildi. Cengiz’in bireysel başvuru yaptığı AYM; cezayı sendika hakkına yapılan müdahale olarak değerlendirip, "hak ihlali" kararı verdi.
Kararda şöyle denildi:
"Örgütlenme özgürlüğü, bireylerin kendi menfaatlarını korumak için kendilerini temsil eden kolektif bir oluşum meydana getirerek bir araya gelme özgürlüğünü ifade etmektedir. Demokrasilerde vatandaşların bir araya gelerek ortak amaçları izleyebileceği örgütlerin varlığı sağlıklı bir toplumun önemli bir bileşenidir. Demokrasilerde böyle bir örgüt’, devlet tarafından saygı gösterilmesi ve korunması gereken temel haklara sahiptir."