Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Ağustos 2013
GREV AKP’Yİ ALKOLİK YAPTI

Maliye Bakanlığı, Darphane grevi nedeniyle duran işlerin yapılması için özel şirkete şimdilik başka yerde yaptırıverin talimatı gönderdi. Grev olan yerde yapılan işi başka işçiye veya başka işyerinde yaptırmak, grev kırıcılığı demek ve yasalara göre suç. AKP hükümeti, yasaları çiğnemesinin bahanesi olarak, alkol ve sigaralara basılan bandrollerin tükenmiş olmasını gösteriyor. AKP, işine gelince karşı çıktığı ama vergilerden büyük kazanç sağladığı bu ürünlerin üretilebilmesi için yasaları hiçe saydı.

GREV AKP’Yİ ALKOLİK YAPTI
MALİye Bakanlığı, Darphane grevi nedeniyle duran işlerin yapılması için özel şirkete "şimdilik başka yerde yaptırıverin" talimatı gönderdi. Grev olan yerde yapılan işi başka işçiye veya başka işyerinde yaptırmak, grev kırıcılığı demek ve yasalara göre suç. AKP hükümeti, yasaları çiğnemesinin bahanesi olarak, alkol ve sigaralara basılan bandrollerin tükenmiş olmasını gösteriyor. AKP, işine gelince karşı çıktığı ama vergilerden büyük kazanç sağladığı bu ürünlerin üretilebilmesi için yasaları hiçe saydı.

Hükümet, Darphane’deki grev nedeniyle stokları tükenen, alkol ve tütün mamullerinde kullanılan bandrollerin üretilebilmesi için firmaya "başka yerde üretin" talimatı verdi. Bu yapılan grev kırıcılığı anlamına geliyor ve yasalara göre suç. Devlet daha önce de grev kırıcılığı yapmış fakat bunun resmi belgesi hiç ortaya çıkmamıştı.

Darphane ve Damga Matbaası işçilerinin 47 gün önce başlattığı grevi kırmak için devlet harekete geçti. Şimdiye dek ilk defa, devletin resmi fakat yasalara açıkça aykın olarak grev kırıcılığı yaptığının belgesi ortaya çıktı.

İşçilerin örgütlü olduğu Basın-İş Sendikası, ortaya çıkan belge üzerine grev kırıcılığına karşı dava açtı. Devletin grev kirıciliğinin sebebi, tütün ve alkol ürünlerinin üzerine basılan bandrol stoklarının tükenmesi.

Geçen hafta Darphane’de grevci işçilerin yerine dışarıdan işçi getirilmesini ve kamyonlarla para pulunun fabrikaya sokulmasını engelleyen işçiler, bu sefer de Damga Matbaası’nda sigara bandrollerinin dışarıda üretilmesi talimatıyla karşı karşıya kaldı. Yasalara göre, grevdeki işçinin işinin başka işçilere yaptırılması suç kabul ediliyor.

Buna rağmen AKP iktidarı, skandal bir uygulamaya imza attı. Talimat doğrudan MALİye Bakanlığı tarafından verildi. soL’un ulaştığı ve MALİye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı imzalı belge, sigara ve alkol bandrollerinin, grev süresince Damga Matbaası dışında üretilebilmesine "izin veriyor". Oysa yasalara göre, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da, MALİye Bakanlığı’mn da böyle bir izni verme yetkisi yok.

BANDROLDE STOK TÜKENİRSE…
Damga Matbaası işçileri tarafından üretilen bandroller, buradan Sicpa Assan firmasına gönderiliyor ve firma bu bandrollere kod basıyor. Grevin başladığı tarihte Damga Matbaası’nın stoklarında 32 milyon sigara bandrolü ve 3 milyon alkol bandrolü bulunuyordu.

Daha önce gazetemize konuşan Damga Matbaası grevcileri, ilk sıkıntının bu bandroller konusunda yaşanacağına dikkat çekmişti. Bandrollerde stoğun tükenmesi üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı’na bir yazıyla başvuran Sicpa Assan, Basın-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı nedeniyle, Damga Matbaası’ndan temin edilen işlemlerin alınamaması nedeniyle bandrol tedariğinde sıkıntı oluştuğunu belirtti ve konuyu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın değerlendirmesine sundu.

Konuyla ilgili değerlendirmenin yapıldığını belirten Başkanlık, bandrol üretiminin ve dağıtımının grevden olumsuz etkilenmemesi için, firmanın yasal düzenlemeler kapsamında Damga Matbaası’na yaptırdığı tüm iş ve işlemlerin grev süresince başka bir basım merkezinde yaptırılmasının uygun olduğunu belirtti. İşçilerin vereceği tepkiden de çekindiği anlaşılan Gelir İdaresi Başkanlığı, yazıya, "üretimin yapılacağı basım merkezinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerektiği" ibaresini ekledi.

YASALAR İTİNAYLA ÇİĞNENİR
Konuyla ilgili, soL’a bilgi veren Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, yarı mamul olan bandrollerin Damga Matbaası’ndan çıkarılıp İspak’ta basıldığı haberini aldıklarını belirterek, "Bu duyum üzerine İspak’ta tespit yaptırdık. Grev öncesinde tabaka haline getirilmiş bandrolleri İspak’a götürmek ve orada işlemleri tamamlamak istiyorlar. Bu yasalara aykırı. Çıkarmalarına izin vermedik" dedi.

Darphane ve Damga Matbaası’nın grev nedeniyle çok sıkıştığını anlatan Dinçer, geçen hafta da Darphane’ye dokuz kamyon para pulu getirildiğini, grevci işçilerin yerine işçi çalıştırarak bunları içeri taşımak istediklerini hatırlatarak, "Burada yapılan işleri dışarıda yaptırmaya çalışıyorlar, buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Sendikanın izleyeceği yasal sürece ilişkin gazetemize bilgi veren Basın-İş Sendikası Avukatı ismail Ertan, sigara ve alkol bandrollerini üreten matbaa işçilerinin tamamının grevde olduğunu hatırlatarak, "Gelir idaresi Başkanlığı açıkça, ‘Grevde olan işçinin işini başka işyerinde yapabilirsin’ diye yetki vermiş. Dışarıda yaptırmaya çalışıyorlar. Tespit yaptık, istanbul 9. iş Mahkemesi bilirkişi raporunu verdikten sonra ihtiyati tedbir kararı çıkaracağız. Ayrıca Başkanlık tarafından yazılan yazıyla ilgili olarak, idarenin işleminin iptali için Ankara 8. idare Mahkemesi’nde dava açtık" dedi.

Yapılanın suç olduğuna dikkat çeken Ertan, şunları söyledi: "Bir de ‘grev sürecinde işlerin aksamaması için’ diye yazmışlar. Bu, açıkça devlet eliyle grev kırıcılığı yapmaktır, devlet eliyle kendi kanunlarının hiçe sayılmasıdır." AKP iktidarı, "kaçak sigara ve alkolle mücadele için" 2006 yılı sonunda takip sistemi ve bandrol ihalesi düzenlemişti. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen, "Tütün ve Alkollü Ürünlerde Takip Sistemi ve Bandrol İhalesi"ni Sicpa Assan grubu kazanmış, firma tarafından verilen teklifin hızla düşürülmesi, ihalenin ardından tartışma konusu olmuştu. Sicpa’mn, Kibar Holding’e ait Assan’la birlikte girdiği ihalede, grubun ilk teklifi 369,5 milyon lirayken ihalede fiyatı 154 milyon lira düşüren firma, en ekonomik teklifi vererek 215,7 milyona ihaleyi almıştı. Konuyla ilgili tebliğin yayımlanmasının ardından, 2007 yılında yeni sisteme geçildi. Devletin grev kırıcılığı yaptığı THY grevi hâlâ devam ediyor. AKP iktidarı bunu hep yapıyor 2013 yılında kamuda yapılan grevlerde, AKP iktidarının grev kırıcı uygulamaları sürekli gündeme geldi.

22 Nisan günü Tekgıda-iş Sendikası tarafından Çaykur’da başlatılan grev, katılımın azlığı nedeniyle bir gün içinde sona ermişti. Bu grevde, eski AKP Milletvekili ve bakan olan Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüoğlu, grevi kırmak için 7 bin 200 kampanya işçisini bir ay önceden işe çağırmış, bu hamle grevin kırılması için yeterli olmuştu. 15 Mayıs günü başlayan THY grevinde de benzer bir tablo yaşandı, yaşanıyor. THY’nin grev kırıcı uygulamaları, grevci işçilerin işini diğerlerine yaptırmaktan, başka firmadan uçucu personelle uçakları uçurmaya varan geniş bir yelpazede sürüyor. Konuyla ilgili ihtiyati tedbir kararı çıkmasına karşın, bu karar da Yargıtay tarafından bozuldu. AKP iktidarının sendikal yaşama yasadışı müdahaleleri bununla sınırlı kalmıyor. Yandaş sendikaları palazlandırma, diğerlerini ise yok etme misyonu üstlenmiş olan AKP iktidarı, Hak-iş ve Memur-Sen konfederasyonları eliyle yürüttüğü operasyonlara da devam ediyor."

 
soL, daha önce de Darphane greviyle ilgili büyük bir skandalı yazmıştı. Hükümet, aslında anlaşmak üzere olduğu sendikaları "anlaşma manlaşma yok" diye greve zorladı. Altın fiyatları tavan yaptı. Fakat bir hafta önce, devlet üç kuyumcu firmasına 3 ton altın satmıştı. Böylece firmalar köşeyi döndü. 
DİĞER HABERLER
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ 51.Cumhuriyet Hükümeti (II.Çiller Hükümeti) 5.10.1995-30.10.1995 tarihleri arasında, 52. Cumhuriyet Hükümeti (III.Çiller Hükümeti) 30.10.1995-6.3.1996 tarihleri arasında görevdeydi. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçiminde oyların yüzle 21,4’ünü alan Refah Partisi 158 milletvekili çıkardı. ANAP’ın oyu yüzde 19,6 (132 milletvekili) ve DYP’nin oyu yüzde 19,2 (135 milletvekili) düzeyinde kaldı. DSP oyların yüzde 14,6’sını (76 […]

YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR
YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR

Son vaka, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yaşanıyor. Emekli maaşı alabilmek için eşinden boşananların sayısındaki artıştan yola çıkan kurum; boşandığı eşiyle yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişi belirledi.

İŞVEREN İMKÂNIYLA YAN İŞ MÜMKÜN MÜ?
İŞVEREN İMKÂNIYLA YAN İŞ MÜMKÜN MÜ?

Aynı anda veya çalışma sürelerini bölerek farklı işverenlere yönelik çalışma giderek yaygınlaştı. Çoğunlukla ekonomik gerekçelerle olsa da kişilerin farklı uzmanlık alanlarında faaliyet gösterme isteği de bunda etkili oluyor.

“GEL, DÖVİZE GEL” DİYEN ÇIĞIRTKANLAR, NEREDESİNİZ?
“GEL, DÖVİZE GEL” DİYEN ÇIĞIRTKANLAR, NEREDESİNİZ?

Bir ay önce bugünler… Yerel seçimlere birkaç gün kalmış. Seçim sonrasına ilişkin tahminler havada uçuşuyor. En çok merak edilen de dövizin seçimden sonra nasıl bir seyir izleyeceği…