GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GİTMİŞLER
Sayıştay´ın 2010´dan beri hazırladığı raporlarda Kozlu Maden Ocağı´nda hayati riskin tespit edildiği ve Kaza olmaması tamamen tesadüf yorumuna yer verildiği ortaya çıktı.
Sayıştay’ın 2010’dan beri hazırladığı raporlarda Kozlu Maden Ocağı’nda hayati riskin tespit edildiği ve "Kaza olmaması tamamen tesadüf" yorumuna yer verildiği ortaya çıktı.
Zonguldak’ta 8 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 2010 ve 2011’de yapılan tüm resmi denetimlerde ‘hayati risk’ tespit edildiği ortaya çıktı.
Sayıştay müfettişlerinin TBMM KİT Komisyonu’na gönderdikleri raporlarda, “Vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verildi. TBMM KİT Komisyonu’nun CHP Grubu Sözcüsü İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, söz konusu raporu daha önce komisyonda tartıştıklarını, raporda yer alan öngörülerin gerçekleşmesinin olayın ciddiyetinin gösterdiğini açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin grup toplantısında da dile getirdiği Kozlu Müessesesi’nin 2011 yılı faaliyetleriyle ilgili Sayıştay tarafından düzenlenen raporda, ihaleyi kazanan firmanın bir inşaat firması olduğuna dikkat çekildi. İşi alan Star İnşaat Şirketi’nin bugüne kadar herhangi bir kömür madeninde taş içi galeri açma faaliyetinde bulunmadığının bilindiği vurgulanan raporda şu yorum yer aldı:
“Kömür havzasının ve özellikle taş kömürü havzalarının, kömürleşme sürecinin bir sonucu olarak yüksek oranlarda metan gazı içerdiği, ocakların derinleşmesi ile gaz içeriklerinin arttığı bu şartlarda faaliyet göstermenin tek koşulunun ise iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin kurallar ve hükümlere titizlikle uyulmasının olduğu aşikârdır. Düzenlenen rapor ve tutanaklardan firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet göstermediği, bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir.”
Ateşleme mahalli yok
Rapordaki diğer tespitler şöyle:
Çok sayıda yazılı ve sözlü uyarıda bulunulmuş olmasına rağmen istenilen sertifikalara sahip madenci baş lambaları kullanılmamış.
Kömüre 2 metre yaklaşıldığının tespit edilmesine ve metan gazı degajı riskinin artmasına rağmen degaj sondajı yapılmaksızın arında ilerleme yapılmış.
Ateşleme sırasında çalışanların sığınacakları ateşleme mahalli yok.
Dinamit sandıkları ortada
Sayıştay raporunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin Kozlu’da çeşitli tarihlerde düzenlediği tutanaklardan bazı detaylar ise şöyle:
Enerji kablolarına patlamaya yol açabilecek şekilde eklemeler yapıldığı ve uçlarının açıkta bırakıldığı.
Degaj sondajlarının istenen olması gereken derinlikte yapılmadığı
Dinamit ve kapsül sandıklarının gözetim altında tutulmamadığı, işçilerin ateşleyiciden bağımsız olarak sandıkları taşıdıkları,
Yükleyicinin de arızalı olması nedeniyle arındaki degaj sondaj deliğinin görülemediği, arından 240 metre geriye doğru vantüpte yırtıkların olduğu
Vahim sonuçlar doğuracak riskler var
Çalışma Bakanlığı’nın raporunda da çarpıcı tespitler yapıldı. Raporda, yüklenici firmanın taahhütlerini daha düşük maliyetle yerine getirmek istemeleri nedeniyle iş güvenliği önlemlerine tam anlamıyla uyulmadığı belirtilerek, “Bu nedenle, yüklenici firmaların iş güvenliğine ilişkin olarak vahim sonuçlar doğurabilecek riskler altında çalışmalarını sürdürmelerinin önüne geçilmesi gerekmektedir” denildi.
Raporda ayrıca “Firma işyerlerinin, iş güvenliği ve işçi sağlığı hususları ile yapılan imalatların kalitesi yönünden daha sık denetlenmesi, tespit edilen noksan ve kusurlu işlerin öncelikle tamamlattırılması, gerektiğinde sözleşmenin feshi de dahil işlem yapılması önerilir” denildi.
Türkiye işçi mezarlığına döndü
Zonguldak Kozlu’da meydana gelen maden kazası siyasetin de gündemindeydi. Muhalefet partileri, hükümete sert tepki gösterdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında olaydan doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ı sorumlu tutarak, gereken önlemleri almadığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Sayıştay raporu ve tutanaklardan firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet göstermediği, bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğunu gösteriyor. Raporda ilginç tespitler var; iş güvenliği ve sağlığına ilişkin mevzuat hükümlerine titizlikle uyulması konusunda işyerinin uyarılması öneriliyor. Daha ne yazsınlar… Türkiye neredeyse bir işçi mezarlığına döndü. Terörden fazla insan kaybımız iş kazalarında oluyor. Niye önlem alınmıyor, neden alınmıyor?”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında, “Bu kazanın tüm yönleriyle araştırılarak, varsa ihmal, eksiklik ve kusurların bir an önce ortaya çıkarılması çok büyük önem arz etmektedir. İş kazalarını hafife alan, tedbir almada zafiyeti bulunan yöneticilerin durumları da muhakkak ki gözden geçirilmeli, benzeri felaketlerin önlenmesi için her titizlik ve dikkat mutlaka sergilenmelidir” dedi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de kömür ocağında metan gazından 8 işçinin yaşamını yitirmesinin işveren kesiminde derin üzüntü yarattığını belirtti.