GIDAYA AB AYARI
Haziran 2010´da yürürlüğe giren 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, gıda alanında pek çok değişikliği beraberinde getirdi. Gıda güvenilirliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı, tüketici menfaatleri ve çevrenin korunmasını amaçlayan kanuna ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları 13 Aralık 2011´de tamamlandı.
Haziran 2010’da yürürlüğe giren 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu", gıda alanında pek çok değişikliği beraberinde getirdi. Gıda güvenilirliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı, tüketici menfaatleri ve çevrenin korunmasını amaçlayan kanuna ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları 13 Aralık 2011’de tamamlandı. Artık Türkiye’deki tüm gıda işletmelerinde AB standartlarında hijyen şartı aranacak. Polonya’nın AB’ye girdiğinde 5 bin civarında olan hayvansal ürün işleyen (et, süt, su ürünleri) işletmesi AB standartlarını karşılayamadığı için yaklaşık 500’e gerilemiş, Macaristan örneğinde de benzer biçimde 2 bin civarındaki işletmeden, ayakta kalmayı başaran yalnızca 400’ü. Gıda işletmelerinin büyük çoğunluğunun KOBİ olmasının şartları yerine getirmede sorun yaratacağını belirten TGDF Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Kopuz; "Şansımız, bu işletmeleri toparlayabilmek için gereken sürenin uzun olması" diyor. 12. fasıl olan "gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı" politikasının müzakereye açılmasının ardından rekabet edebilirliğin artması ve AB ülkelerine hayvansal ürün ihraç eder duruma gelinmesi bekleniyor. Yasanın yankı uyandıran diğer tarafında ise, mikro ölçekli işletmelerin sorumlu lisans mezunu personel çalıştırmadan muaf tutulmaları var. Gıda Mühendisleri Odası, küçük işletmelerde gıda, ziraat mühendisi gibi meslek sahiplerinin çalıştırılması zorunluluğunun kaldırılmasına "İşletmeci sorumludur yaklaşımı ile başkaca bir kural getirilmedi" eleştirisini yapıyor.