Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
25 Ağustos 2021
GIDADA TEHLİKE BÜYÜYOR

İklim değişikliği nedeniyle artan kuraklık ve yangınlar dünyada açlık tehdidini artırıyor.

GIDADA TEHLİKE BÜYÜYOR

Türkiye’de de tarımsal ürünlerde dışa bağımlılık artıyor. Buğday, arpa gibi bitkisel ürünlerde TÜİK verilerine göre kendine yeterlilik oranı azalıyor, ithalat artıyor. Tüm dünyada da bu sorun yaşandığı için ülkelerin parası olsa bile ithalat yapamayacağı günler yakın!

Son günlerde dünyanın dört bir yanında yaşanan yangınlar, Kuzey Kutbu’na yağan yağmurlar ve dünyayı kasıp kavuran kuraklık birçok sorunun yanında gıdada sürdürülebilirliği de tehdit ediyor. Bütün bu gelişmelere ek olarak dünya nüfusunun dokuz milyar kişiye yaklaşacağı 2050’de küresel protein talebinin de yüzde 70 artacağı düşünülüyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antönio Guterres, yaptığı bir açıklamada, 2020 yılında 811 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kaldığını bu rakamın pandeminin de etkisiyle 2019’dan 161 milyon daha fazla olduğunu söyledi. Guterres, pandemi kısıtlamalarının da etkisiyle sağlıklı gıdaya erişemeyenlerin sayısının üç milyar olduğunu belirtti.

Dünyada yaşanan bu sorunlar Türkiye’yi de etkiliyor. Son yıllarda kuraklıkla boğuşan Türkiye, gıdada kendi kendine yetebilmekten uzak. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın (USDA), Türkiye’nin tahıl ve yem üretimine ilişkin kaleme aldığı 27 Temmuz tarihli raporda; Türkiye’de bu yıl yaşanan kuraklığa, buğday ve arpadaki düşük rekoltelere ve Türkiye’nin ithal ettiği ürün miktarının artacağına dikkat çekildi. Rapora göre Türkiye’de 1 Ekim 2020 ile 30 Haziran 2021 arasında gerçekleşen ortalama yağış miktarı geçen yıldan yüzde 23 daha az olarak kaydedildi.

Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, TÜİK tarafından yayımlanan 2019-2020 sezonuna ilişkin Bitkisel Ürün Denge Tablolarına göre Türkiye’nin artık ithalata bağımlı hale geldiğini söylüyor.

PARAYLA BİLE ALINAMAYACAK

Ülkelerin parası olsa dahi dışarıdan ürün alamayacağı bir döneme girildiğini hatırlatan Suiçmez, şunları söylüyor:

“Salgın sürecinde ülkeler sınırları kapatmakta, üretim azalmakta, dış ticaret hacmi daralmakta ve korumacılık önlemleri artmaktadır. Dışa bağımlılık bir çözüm olmayıp, gıda arz açığımızın yokluk, kıtlık ve açlık olasılıklarına karşı zamanında giderilmesi bir zorunluluktur. Kendimize yeterli olmadığımız ve üretim açığının olduğu ürünlerde dış alım olanaklarının da iyice kısıtlandığı bir ortamda tek çözüm, ülkemizdeki temel tarım ürünlerini ve gıda üretimini planlı bir şekilde yeterli ve dengeli olarak artırmaktır. Arz fazlamız olan ürünlerde dış ticaret ortamını geliştirip döviz girdisi sağlamak da bir gerekliliktir. Dünya ölçeğinde yeniden gündeme gelen korumacı tercihlerden ders çıkararak ülkemizdeki dışa bağımlı neo-liberal tarım politikaları yerine bir an önce üretim odaklı ulusal çıkarlarımıza yönelik “kamucu tarım politikası” değişikliğine gidilmeli, yerli üretimimiz ve üreticilerimiz koşulsuz desteklenmeli, gıda egemenliği kapsamında kendimize yeterliliğimiz ve sürdürülebilirliğimiz sağlanmalıdır.”

ATIK ÜRÜNLERİ AZALTMALIYIZ

Sürdürülebilir gıda çalışmalarının var olan gıdayı korumakla başarıya ulaşabileceğini söyleyen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ise gerek sofralarda gerek tarlalarda gerekse fabrikalarda gıda güvenliği teknolojilerine önem vererek var olan gıdaların uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi gerektiğini dile getirdi. Saner, şöyle konuştu: “Gıdayı doğru soğutup doğru ambalajlıyorsanız o zaman daha az gıda atmak zorunda kalıyorsunuz. Gıdanın doğru korunmasına kafa yormak gerekiyor. Peynir, yoğurt, sucuk, turşu gibi gıdalar keyfi olarak keşfedilmedi. Var olan sütün, etin ve meyve sebzenin sürdürülebilir olmasını sağlamak için atılmış adımlarla ortaya çıktılar. Biz de gıda sürdürülebilirliğini gıda kaybını azaltarak sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Sürdürülebilir gıdanın aynı zamanda üretim anındaki su kullanımı, karbon gazı salımı gibi önemli noktalarla da ilişkisi olduğunu aktaran Saner, “Bir kg. et üretimi için 15 bin litre su tüketildiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle de bitkiden protein alımına dikkat edilmesi ve bunun teşvik edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

KAYNAK Cumhuriyet
DİĞER HABERLER
AÇLIK SINIRI 7.667 LİRAYA YÜKSELDİ
AÇLIK SINIRI 7.667 LİRAYA YÜKSELDİ

İktidarın, geçen yıl eylül ayında Merkez Bankası’na faiz indirterek Türkiye’yi içine soktuğu yüksek enflasyon döngüsü yoksulluk ve açlık sorununu hızla büyütmeye devam ediyor.

REEL KESİM HEM YAKINIYOR, HEM GİDİŞAT İYİ DİYOR!
REEL KESİM HEM YAKINIYOR, HEM GİDİŞAT İYİ DİYOR!

Reel kesim güven endeksi iki yıl aradan sonra yeniden 100’ün altına indi. 2020’de pandemi vardı, ya şimdi?

ÖZELLEŞTİRME KONUSUNDA TÜRK-İŞ’İN AÇIKLAMALARI  (1998-2003 DÖNEMİ)
ÖZELLEŞTİRME KONUSUNDA TÜRK-İŞ’İN AÇIKLAMALARI (1998-2003 DÖNEMİ)

Özelleştirme sürecinin başladığı ve hızlandığı dönemde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin çok büyük bölümü Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlüydü.