Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
21 Temmuz 2011
GIDADA ‘FELAKET TOHUMLARI’ EKİLİYOR

Dünyada, yaklaşık 925 milyon kişi aç yatıyor her gün bu aç nüfusa 219 bin kişi ekleniyı Tarihindeki en yüksek seviyelere ulaşan gıda fiyatları geçen yıldan yüzde 39 daha pahalı. Gelecek 10 yıl içinde tahıl fiyatı yüzde 20, et fiyatı yüzde 30 daha pahalı olacak. Ekonomik güç batıdan doğuya kayıyor, bu ülkelerde varlıklı kesimin tüketimi artıyorken yoksul kesim kıtlıkla mücadele ediyor. Dünyada nüfus hızı gıda arzını aşıyor. Tarımda verimlilik yi seltilmezse gıda krizi kapıda.

GIDADA ‘FELAKET TOHUMLARI’ EKİLİYOR

 

   Dünyada, yaklaşık 925 milyon kişi aç yatıyor her gün bu aç nüfusa 219 bin kişi ekleniyı Tarihindeki en yüksek seviyelere ulaşan gıda fiyatları geçen yıldan yüzde 39 daha pahalı. Gelecek 10 yıl içinde tahıl fiyatı yüzde 20, et fiyatı yüzde 30 daha pahalı olacak. Ekonomik güç batıdan doğuya kayıyor, bu ülkelerde varlıklı kesimin tüketimi artıyorken yoksul kesim kıtlıkla mücadele ediyor. Dünyada nüfus hızı gıda arzını aşıyor. Tarımda verimlilik yükseltilmezse gıda krizi kapıda.

   Kuraklık ve sel raporları kıtlık korkularını artırıyor. Dünyada artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak için gıda üretiminin 2050’ye kadar yüzde 70 artırılması gerekiyor. Yükselen gıda fiyatlarının yarattığı krizden çıkış yolu olarak ha verimli tohumlar ve yeni teknolojiler gel tirmek gerekiyor. Fiyat artışlarının süreceğini öngören Time Dergisi’ne göre ‘yeşil devrime’ ihtiyaç var. Ayrıca gıda pazarının da yenilenmesi şart. Temiz su kaynaklarının verimli kullanılması da büyük bir öneme sahip.

   Gıdada felaket..  Bugün, geçtiğimiz yıldan yüzde 39 daha pahalı. Besin fiyatları tarihindeki en yüksek seviyelere ulaştı, dünya nüfusu ve açlık giderek artıyor. Kuraklık ve sel hakkındaki her rapor dünya kıtlığı hakkındaki korkuları artırıyor. Günümüzde yaklaşık 925 milyon kişi her akşam aç yatıyor ve her gün bu aç nüfusa 219.000 kişi katılıyor. Bunun yanı sıra, toprak, su ve diğer kaynaklar da sınıra yaklaşıyor. Dünyada yaşanan kıtlığın altında yatan nedenlerin başında iklim değişikliği gösterilse de ekonomik gücün batıdan doğuya kayması, temiz enerji üretimi gibi gelişmeler de dünyanın tüketim geleneğini değiştiriyor. Fakir mücadele ediyor zenginlerin geliri artıyor Gelişmekte olan ülkelerde fakir kesim kıtlıkla mücadele ederken, zengin kesimin tüketimi geçtiğimiz 30 yılda % 80 arttı.

   Time Dergisi’ne göre, bunun için ‘yeşil devrime’ ihtiyaç var. Yükselen gıda fiyatlarının yarattığı krizden çıkış yolu olarak daha verimli tohumlar ve yeni teknolojiler geliştirmek gerekiyor. Ayrıca gıda pazarının da yenilenmesi şart.

   Temiz su kaynaklarının verimli kullanılması da büyük bir öneme sahip. Gelişmiş ülkelerde, bu artış oranı ise yüzde 22. Yapılan başka bir araştırmaya göre ise son 30 yılda her bireyin et tüketimi ikiye katlandı. Bu da üretimdeki alışkanlıkları değiştirdi; 2000 yılında ABD’de üretilen mısırın sadece yüzde 6’sı etanol için kullanılırken, şimdi 350 milyon kişiyi doyurmaya yetecek olan yüzde 40’ı kullanılıyor. Stoklanan mısır dünyanın ihtiyacına yetmiyor. 1990’lı yılların sonlarına doğru 4 ay yetecek kadar mısır stoğu varken, şimdi sadece 1 ay 20 günlük ihtiyaç karşılanabiliyor. Bu da, gıda pazarının kuraklık, sel felaketleri ve diğer doğal afetler karşısında fiyat artırmasına yol açıyor. Besin ürünlerindeki fiyat artışı az gelir kesimindeki insanları etkiliyor, aldıkları maaşların büyük bir bölümünü gıda sektörüne yatırıyorlar. Dünya Bankası’nın verilerine göre yükselen besin fiyatları 44 milyon insanı tekrar yoksulluk sınırının altına itti.

   FAO ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) hazırlamış olduğu rapora göre 2010-2020 döneminde, bir önceki 10 yıla oranla tahıl fiyatları yüzde 20, et fiyatları ise yüzde 30 artış gösterecek.

   Yükselen gıda fiyatları Çin ve Hindistan gibi ülkelerde enflasyonun artmasına neden olurken, merkez bankaları da faiz oranlarını yükseltiyor. Yeni bir yeşil devrime ihtiyaç var Malthus’un öngördüğü sonuçla yüzleşmemek için yeni bir yeşil devrime ihtiyaç var. Buna karşın yeni teknolojiler için toplanan yardımlar azalıyor. Düşük ve orta gelirli ülkeler 1982 yılında gelirlerinin yüzde 20’sini ARGE’ye harcarken, 2000 yılında bu oran yüzde 12’ye düştü. FAO ve OECD’nin hazırlamış olduğu rapora göre küresel tarım üretimi 2011 ile 2020 yılları arasında ortalama yüzde 1.7 artacak; ancak geçtiğimiz on yıl için bu artış oranı yüzde 2.6’ydı. Bunun değişmesi için gereken şey pahalıya mal olsa da yeni bir yeşil devrim. Hindistan, Senegal gibi gelişmekte olan ülkeler şimdiden tarım sektörüne daha fazla para harcamaya başladılar. Ancak FAO’ya göre her yıl gelişmekte olan ülkelerde gıda talebini karşılamak için 200 müyar dolardan fazla yatırımın yapılması gerekiyor.

    Yükselen gıda fiyatlarının yarattığı krizden çıkış yolu olarak daha verimli tohumlar ve yeni teknolojiler geliştirmek gerekiyor. Ayrıca gıda pazarının da yenilenmesi şart. G20 ülkeleri, pazarda küresel üretim hakkında kapsamlı kaynak olmayışının yarattığı sorunları getirilecek yeni uluslararası hammadde veri sistemi ile çözmeye çalışıyorlar. Temiz su kaynaklarının nasıl verimli kullanılacağı konusundaki çözümler besin sorununda da önemli bir yere sahip olacak.

   Çiftçileri pahalı tohumlar kullanmak zorunda bırakılıyor Tarım endüstrisine getirilen en büyük eleştiri çiftçilerin pahalı tohum patentleriyle yüz yüze bırakılması sonucu, getercih netiğiyle oynanmış tohumların tercih edilmesi. Group on International Agricultural Research gibi organizasyonlar söz konusu besin olduğunda hedefin kar olmasına karşı çıkıyorlar. Bu gibi kuruluşlar ayrıca büyük şirketlerin ürettikleri tohumlar hakkında da kuşkulara sahip.

   Farklı görüşlere rağmen tüm bu yenilikler yaşanacak sorunların çözümünde yeterli olmayacak, çiftçilerin gelecek yıllarda mevsim değişikliklerinden kaynaklanan sorunlarla karşılaşılacağı bildiriliyor. Birleşmiş Milletlerin İklim Değişikliği Panel’i sıcaklıktaki 3 derecelik bir artışın, gıda fiyatlarında yüzde 40 artışa yol açabile ceğini söylüyor. îbileAfrika’da resmen kıtlık ilan edildi İSLAM İşbirliği TEŞKİLATı (ÜT) Genel SEKRETERİ Ekmeleddın ihsanoglu, Somali’de bazı bölgelerde açlık nedeniyle durumun son derece kötü olmasından dolayı bu yerleri kıtlık bölgesi İlan etti.

   İİT’den yapılan resmi açıklamada, Somali hükümeti ile yapılan görüşmeler ve IIT İnsanı İsler Koordinasyon ofisi ve işbirliği yapılan yardım teşkilatlarının vermiş olduğu bilgiler sonucunda, Somali’de durumun son derece ciddi olduğu belirtilirken, açlıktan en fazla 4 bölgenin etkilendiği bildirildi.

   İngiliz yardım kurulusu 0xfam’da, Afrika Boynuzu bölgesindeki kuraklığın pençesinde bulunan ac 10 milyon kişiye yardım için acil 800 milyon dolara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Bölgede büyük bir insanı felaketi önlemek ıcın yaklaşık 1 milyar dolar gerektiğini, ancak önceki gece itibariyle sadece 200 milyon dolar kadar para desteğinin sağlandığını belirten 0xfam, bagıscı ülkelere 800 milyon dolar acil yardım çağrısında bulundu. 0xfam, son iki hafta ıcınde İngiltere’nin gerekli olan paranın yaklaşık yüzde 15’ı olan 145 milyon dolar destek taahhüdünde bulunduğunu açıkladı.

DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?