GIDACILARDA GDO HUZURSUZLUĞU
Gıda sektörünün en büyük örgütü TGDF, 29 GDO´lu genin tanımlanması amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na yaptığı başvurunun, GDO için izin olarak kamuoyuna yansıtılması üzerine başvurusunu geri çekti. Tanım yapmayan bakanlık suskunluğunu koruyor.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz tarafından yapılan açıklamada, 2010 yılında Biyogüvenlik Kurulu’na AB mevzuatına uyum amacıyla 29 GDO’lu genin tanımlanması için yapılan başvurunun geri çekildiği belirtildi.
Son günlerde TGDF’nin gen başvurusu ile ilgili kamuoyunda gündeme gelen konulara açıklık getiren Şemsi Kopuz; "2003 yılında 50 ülkenin imzasıyla yürürlüğe giren Cartagena Biyogüvenlik Protokolü, dünya genelinde GDO’larla ilgili uygulamaları yasal bir çerçeveye oturtmayı amaçladı. Türkiye, söz konusu protokolü 2004 yılında imzaladı, 2010 yılında da Biyogüvenlik Kanunu’nu yürürlüğe koydu. Bu noktada biz de TGDF olarak, kanun gereğince AB mevzuatına uyum amacıyla, 29 genin ‘onaylanması değil, tanımlanması için ‘Biyogüvenlik Kurulu’na başvuruda bulunduk" dedi.
‘BAŞVURUYU GERİ ÇEKTİK’
TGDF Başkanı Şemsi Kopuz; GDO konusunda kamuoyunda yaşanan karmaşanın bir an önce sona ermesi ile Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet ettiklerini belirtti.
Bilimsel, yasal, etik kural ve ölçütleri esas alarak başta kamu otoritesi olmak üzere tüm paydaşları ile ilbirliğ içinde, toplumun sağlıklı, kaliteli, güvenilir gıdayla beslenmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiklerini ifade eden TGDF Başkanı Şemsi Kopuz; bu konuda da TGDF’nin beklentisinin, Türkiye’de tüm paydaşların bir araya gelerek konuyu sağduyulu bir biçimde değerlendirmedi olduğunu kaydetti.
Kopuz; Yasal altyapının bir an önce netleştirilmesi ve sektörün GDO’suz hammadde sağlayabilmesinin önemini işaret etti.
‘ORTAK HAREKET ETMEYE DAVET’
Bu amaçla başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet eden TGDF Başkanı Kopuz, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Türk Gıda Sektörü olarak güvenli gıdanın takipçisi olacaklarını söyledi.
24 ayrı sektör derneğinin çatı organizasyonu olan TGDF, 2000 yılından bu yana sektörün en büyük sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. TGDF aynı zamanda Avrupa Birliği Gıda ve İçecek Konfederasyonu üyesi.
Neler Oluyor?
Uzun süreden bu yana, Türkiye’nin tartışma gündeminde yer alan GDO’lu ürünün ne olduğuna ilişkin tanım isteyen gıda sanayicileri, bu konunun muhatabı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurmuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker bu başvuruya karşılık, gıda amaçlı GDO’lu hiçbir ürüne izin verilmediğini ve vermeyi de düşünmediklerini açıklamıştı. Ancak bununla beraber, ithal izni istenen 29 üründen 21 çeşit mısır ve 3 çeşit soya ithalatı ile ilgili başvuruyu değerlendiren Biyogüvenlik Kurulu, GDO’lu mısır ithalatına izin verilememesini, 3 çeşit soya için ise sadece "tam rafine yağ elde etme amacı ile kullanılması şartı" ile izin verilebileceğini açıklamıştı.