GIDA VE TARIM TİCARETİ 46 MİLYAR DOLAR BIRAKTI
Türkiye, son 10 yılda 140 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ihracatı gerçekleştirdi. Böylece söz konusu dönemde tarım ve gıdada 46 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verildi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdanın dış ticarete büyük katkı yaptığını söyledi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, “2006 yılbaşından 2016 Haziran sonuna kadarki süreyi kapsayan 10.5 yıllık dönemde 24 fasılda tarım gıda ihracatı 140.1 milyar doları bulurken, ithalat 94.1 milyar dolarda kaldı” dedi.
Tarım ve gıdanın 10.5 yıllık sürede 46 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla ekonomiye katkıda bulunduğunu ifade eden Bayraktar, ihracatta 2015 yılı başından bu yana yaşanan sıkıntıya rağmen, tarım ve gıdanın dış ticaret fazlası vermeye devam ettiğini sözlerine ekledi.
İHRACATTA DÜŞÜŞ VAR
İthalatın Ocak-Haziran döneminde gerilemesinin ve dış ticaret fazlasının artmasının çiftçi ve ülke açısından olumlu bir gelişme niteliği taşıdığını vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Çiftçimiz; 79 milyonluk ülke nüfusunun 3 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacının, bunların dışında ülkemizde yaşayan 2 milyondan fazla yabancının, 41 milyon turistin gıda güvencesini sağlıyor. Yapısal sorunlarımız çözüldüğünde, üretim maliyetlerimiz düşürüldüğünde ve daha fazla desteklendiğimizde ürün açığımız olan ürünleri de rahatlıkla üretebiliriz.
Bunlar olursa, Türkiye’nin istisnai birkaç ürün dışında tarım ürünü almasına gerek bile kalmaz. Esas sıkıntı ihracatta yaşanıyor. Ocak-Haziran dönemleri itibarıyla 2014 yılında 8 milyar 713 milyon dolar olan ihracat, 2015 yılında yüzde 6.05 azalmayla 8 milyar 186 milyon dolara, 2016 yılında ise yüzde 4 düşüşle 7 milyar 859 milyon dolara indi. 2014-2016 yıllarını
Ocak-Haziran dönemleri itibarıyla karşılaştırdığımızda ihracattaki düşüşün yüzde 9.8’e ulaştığını görüyoruz.”
SUUDİ PAZARINA DİKKAT!
Türkiye’nin tarımdaki potansiyelinin olağanüstü boyutlarda olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Halen yıllık bazda 150 milyon tonu aşmış olan bitkisel üretimi, verimlilikle veya ekilmeyen geniş alanları tarıma kazandırarak, çok değil yüzde 25 artırdığımızda, yıllık bazda 37-38 milyon tonluk bir ürün artışına ulaşırız” diye konuştu.
Hem mevcut pazarlar zorlanarak ve yeni pazarlar bulunarak çok daha fazla ihracat imkanı yakalanabilececeğini ifade eden Bayrarktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem de üretim açığımız bulunan ürünlerde yeterliliğe ulaşır ithalatı azaltırız. Başta
Ortadoğu olmak üzere bölgemizde bir gıda açığı bulunduğu hepimizin malumudur. Bu pazarlara bizden daha yakın bir üretim fazlası olan ülke yok. Bir Suudi Arabistan pazarına bizim yerimize çok daha uzak ABD, Brezilya, Arjantin, Kanada ve Avustralya ihracat yapıyorsa neyi eksik yaptığımızı ortaya koymamız gerekir.”
Bayraktar ayrıca, tarımsal üretimdeki artışın iyi planlanması gerektiğine de ayrıca dikkat çekti. Arz talep dengesine, iç tüketim ve ihracat olanaklarına göre karar verilmesinin elzem olduğuna belirten Bayraktar, “Aksi takdirde üretim fazlası da büyük sorunlara yol açıyor. Üretim açığımız olan ürünlere ağırlık vermeliyiz” uyarısı yaptı.