Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
17 Ocak 2022
GIDA VE İÇECEK ENDÜSTRİSİ 2022 YILINDA HANGİ TRENDLERİ İZLEYECEK?

Tüketici tercih ve alışkanlıkları ile yakından ilişkili olan gıda ve içecek sektörü, sürekli bir değişim içerisinde. Gelin 2022 yılında beklenen trendlere birlikte bakalım.

GIDA VE İÇECEK ENDÜSTRİSİ 2022 YILINDA HANGİ TRENDLERİ İZLEYECEK?

2020 ve 2021 yıllar tüm dünya için olduğu gibi, gıda ve içecek endüstrisi için de sürpriz ve zorluklarla dolu, öngörülerin tamamen dışında kalan yıllar oldu. Peki 2022’de bizleri neler bekliyor?

Koronavirüs ve pandemi kavramları henüz hayatımızdan çıkmış değil. Yeni geride bıraktığımız 2021’de de kapanma ve daha birçok tedbirin etkisi yakından hissedildi. Bu nedenle 2020 ve 2021 yıllarında ortaya çıkan alışkanlıkların bir süre daha etkili olacağı söylenebilir.

İyimser bir bakış açısı ile bu yeni alışkanlıkların gıda ve içecek endüstrisi için bazı fırsatlar sunduğu söylenebilir.

Premium ürüne yönelim!

Bir süredir devam eden bu trend, hayatımızdan kolay kolay çıkmayacak. Tüketiciler kendilerini şımartmayı halen seviyor.

Henüz yavaşlamayan ‘Premiumlaşma’ eğilimi, tüketicilere günlük tüketim alışkanlıklarını bir üst seviyeye çıkarma imkanı sunuyor. (Premium ürünler, ‘üst kalite’ ürünler olarak da tanımlanabilir.)

Ancak 2021’i geride bıraktığımız bu günlerde birçok etkili faktör daha var. Kısıtlamalar sırasında tatil, dışarıda yemek gibi harcamalarını erteleyen tüketiciler, buradan sağladıkları tasarrufu ve erteledikleri keyfi, iyi yemek için harcamaya gönüllü olacaktır.

Pandemi ve diğer ekonomik koşullar nedeniyle ekonomik anlamda zorda kalan tüketiciler ise kaygı verici bir durum.

Bununla birlikte, kısmen dışarıda yemek ve gezmek gibi keyifli etkinlikleri özleyen tüketicilerin her gün evde tükettikleri yemekleri daha iyi hale getirme isteği bir gerçeklik.

Birçok mekanın şu anda açık olduğu görünse de tamamen normale dönmenin önünde halen engeller var. Özellikle kış aylarında olduğumuz ve vakaların artığı bu günlerde söz konusu engeller daha güçlü hissediliyor.

Keyifli gıda tüketme isteği ve düşünmeden satın alma dürtüsü, gıda ve içecek endüstrisine olumlu yansıyacak.

Evde sosyalleşme

Premium ürün trendi ile bağlantılı şekilde, ‘evde sosyalleşme’ tüketiciler tarafından gittikçe daha fazla benimseniyor. Evde sosyalleşmenin güçlü bir eğilim olmayı sürdürmesini sağlayan birçok etken var.

Tüketicilerin normale dönerken farklı konfor seviyelerine sahip olmasının yanında, ekonomik unsurlar da etkili oluyor.

Emlak piyasası dünyanın birçok ülkesinde 2007 yılından bu yana en güçlü yılını geçirdi. Evde kalmak, dışarıya çıkmanın yeni bir versiyonu haline geldi. Geçtiğimiz 2 yıl tüketicilere evde geçirdikleri zamanı daha iyi hale getirmenin birçok yolunu öğretti. Bizi bekleyen yeni yılda da bu eğilimin seviye atlaması bekleniyor.

Ürünlerinin kullanılması için yeni ve farklı yollar sunan, tüketicilerin misafirleri geldiğinde evinde bulundurmak için gurur duyduğu ürünleri üreten markalar, bu eğilimden fazlasıyla yararlanacak.

Evdeki tatlara dönüş

Tüketiciler, damak tadı konusunda yeni keşiflere her zamankinden daha fazla açık. Ancak önümüzdeki yıl tüketicilerin evden bildiğimiz tatlara dönüşünü ve bu tatları evde ürettiğini daha fazla göreceğiz.

Uzun bir süreyi seyahat etmeden geçiren tüketiciler, yakınındakilerin daha çok farkında ve bunu benimsiyor.

Bitkisel esaslı ürünler de ana akım içerisinde kendine daha çok yer bulacak. Tüketiciler orijinallik, menşe ve bileşenlere eskisinden çok daha detaylı bakacak.

Kendini şımartma

Pandeminin de etkisiyle tüketicilerin daha sağlıklı bir yaşama eğilimi inkar edilemez. Ancak kendini şımartmaya her zaman bir açık kapı bırakılıyor.

Yemek yalnızca tabağınızdaki bir öğünden ibaret değil. Bu nedenle, özellikle keyifli tatlılarla ara sıra kendini şımartanların sayısı, bu ürünleri hiç tüketmeyenlerin 2 katı.

Her şeyin makul biçimde tüketilmesi yönünde güçlü bir argüman var. Üreticiler ve perakendeciler ve bunu biliyor. Sonuçta, kek, çikolata gibi kaliteli tatlı, tüketicilerin keyifle yiyebileceği ürünler için her zaman raflarda yer olacak.

Güçlendirme/takviye

Güçlendirilmiş, takviye edilmiş gıdalar yönünde mevzuat anlamında önemli bir değişiklik olmasa da tüketicilerin beslenme odaklı sağlığı eskiden çok daha fazla önemsediği bir gerçek.

Bu nedenle çeşitli gıdaların güçlendirilmiş (vitamin, mineral ilave edilmiş) versiyonlarını daha fazla göreceğimiz bir yıl bizleri bekliyor.

Beslenme ve etiket

Ülkemizle birlikte birçok ülkede gıda ürünlerinin reklam ve etiketlemesine ilişkin önemli düzenlemeler yapılıyor. Burada, tüketicilerin bilgiye erişimini kolaylaştırmak oldukça önemli.

Tüketiciler satın aldıkları veya daha önce almayıp merak ettikleri ürünlerle ilgili bilgiye ulaşmak için fazlasıyla istekli. Perakende ürünlerin yanında restoran sektörünün de bu eğilimden etkilendiğini söylemek mümkün.

Gıda ve içecek endüstrisi, bilinçli tercihler yapmalarına olanak tanımak için tüketicilere gerçekleri yansıtma sorumluluğunu taşıyor. Eğer ürünleriniz kaliteli ve güzel tada sahipse, tüketiciler markanızı tekrar tekrar tercih edecektir.

KAYNAK Gıda Hattı
DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.