Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
20 Şubat 2017
GIDA SEKTÖRÜNDE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR

Türk gıda ve içecek sektörü son iki yılda ihracatta 1.6 milyar dolar kayıp yaşadı. Antalya´da düzenlenen açık oturumda, yabancı rakiplerin pazara yönelik lobi faaliyetlerine dikkat çekildi.

GIDA SEKTÖRÜNDE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR

GIDA SEKTÖRÜNDE alarm zilleri çalıyor 

Türk gıda ve içecek sektörü son iki yılda ihracatta 1.6 milyar dolar kayıp yaşadı. Antalya’da düzenlenen açık oturumda, yabancı rakiplerin pazara yönelik lobi faaliyetlerine dikkat çekildi.

TÜRK gıda sektörü 200’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK) verilerine baktığımızda esası yiyecek ve içecek olan işlenmiş, işlenmemiş tüketim malları ve hammaddeler ihracatımız 2016’da 14 milyar 794 milyon dolar oldu. Bu tutar 20’15’te 15 milyar 449 milyon dolar, 2014’te ise 16 milyar 412 milyon dolardı. Buna göre son iki yüda 1.6 milyar dolar bir kayıp yaşandı. Aynı mal gruplarındaki ithalatımız ise 2014’e göre yaklaşık 1.2 milyar dolar azalışla 2016’da 8.4 milyar dolarda kaldı. 

GÜÇLÜ GIDA FUARIMIZ YOK 
Türkiye’nin tarımsal üretim değeri ise 90 milyar doları aşmış durumda. 80 milyonluk nüfusuyla güçlü bir tüketim potansiyeli olan Türkiye gıdada dünyada söz sahibi ülkeler arasında. Son yıllarda yabancı birçok firmanın da Türkiye’nin köklü gıda ve içecek firmalarına ortak olduğu veya satın aldığı görülüyor. Buna karşın Türkiye’nin geçelim dünyayı, bölgesel çapta dahi markalaşmış bir gıda fuarı yok. Yukarıdaki gelişmeler ışığında Türk gıda sektörünü masaya yatırmak için Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından, Antalya Fuarcılık A.Ş. (ANFAŞ) çatısı altmda bir açık oturum düzenlendi. Bu yıl 24.’sü gerçekleştirilen Uluslararası 18 Şubatta biten fuarda ödüllü aşçılar da yeteneklerini sergilediler. Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı / Food Product bünyesinde yapılan oturumun konuşmacıları arasında; ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Badak, ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkam Dr. Neslihan Alper, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel SEKRETERİ İlknur Menlik, İnvenura İzmir Satış Direktörü Mert Can Demircioğlu, ANFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bıdı, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Posta Gazetesi Teknoloji Editörü Murat Gülderen, Gazeteci/Hazarı Melih Okur ile EGD Başkanı Celal Toprak yer aldı. Yöneticiliğini EGD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan’ın yaptığı ve yoğun katılımın görüldüğü oturumda, Anadolu’da güçlü bir gıda fuarının eksikliği ortak görüş olarak dile getirildi. Denetim sorunlarına dikkat çeken Dr. Neslihan Alper, "Ne kadar denetim yaparsanız yapın, eğer insanın içinde varsa mutlaka hileli bir şey üretmeye çalışıyor" dedi.
 
SÜT SAVAŞLARI
Gıda sektörünün zor bir dönemden geçtiğini anlatan İlknur Menlik "Küresel arz ve talep dengeleri çok değişti. Rekabet koşulları zorlaştı. Her ülke üretimini çeşitlendiriyor. Son bir iki yıl içinde ihracatta sorunlar yaşadık. Yukarıda Rusya, Türk Cumhuriyetleri, aşağıda Kuzey Afrika Bölgesi… Bir milyar insanın yaşadığı bir coğrafyadayız. Müthiş bir biyoçeşitlilik üzerinde yaşıyoruz. Ama gıda ihracatımız 2016’da geriledi" dedi. Kaybedilen pazarlara işaret eden Menlik, "Bir bölgede markalaşmak ve tutunmak zordur ama pazar çok kolay kaybedilir. Tekrar kazanılması da zordur. Ölçek problemi olan bir ülkeyiz. Gıda, küresel marka yaratmanın en zor olduğu sektör. Çünkü damak tadından söz ediyoruz" diye konuştu. Büyümek isteyen ancak sermaye yetersizliği nedeniyle büyüyemeyen sektörü son yıllarda yabancıların şekillendirdiğini belirten Meliha Okur da, ”Bu ortamda küçük firmaların rekabet şansı yok ama yaratıcılıklanyla mücadele ediyorlar. Süt tozuna bakanlık destek veriyor. Yabancılar kapıyı çalıyor. ‘Dünya Ticaret Örgütüne göre veremezsiniz’ diyor. Bu bir süt savaşıdır. Biz de al sat sektöründen gelmiş endüstri hiçbir şey yapamaz" görüşünü savundu. Dünyada 1.5 milyar insan yeterli gıdadan yoksun yaşarken, 2 milyar insanın obezite riski altında olduğuna dikkat çeken Murat Gülderen ise, gıda israfına işaret ederek, "Dijital teknolojilerle israfın önüne geçilebilir" dedi.
DİĞER HABERLER
AÇLIK SINIRI 7.667 LİRAYA YÜKSELDİ
AÇLIK SINIRI 7.667 LİRAYA YÜKSELDİ

İktidarın, geçen yıl eylül ayında Merkez Bankası’na faiz indirterek Türkiye’yi içine soktuğu yüksek enflasyon döngüsü yoksulluk ve açlık sorununu hızla büyütmeye devam ediyor.

REEL KESİM HEM YAKINIYOR, HEM GİDİŞAT İYİ DİYOR!
REEL KESİM HEM YAKINIYOR, HEM GİDİŞAT İYİ DİYOR!

Reel kesim güven endeksi iki yıl aradan sonra yeniden 100’ün altına indi. 2020’de pandemi vardı, ya şimdi?

ÖZELLEŞTİRME KONUSUNDA TÜRK-İŞ’İN AÇIKLAMALARI  (1998-2003 DÖNEMİ)
ÖZELLEŞTİRME KONUSUNDA TÜRK-İŞ’İN AÇIKLAMALARI (1998-2003 DÖNEMİ)

Özelleştirme sürecinin başladığı ve hızlandığı dönemde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin çok büyük bölümü Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlüydü.