Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
15 Ağustos 2015
GIDA GÜVENLİĞİNDE BİLGİ KİRLİLİĞİ

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, gıda güvenliğinin genellikle kalite ile karıştırıldığını belirterek, gıda güvenilirliği konusunda bilgi kirliliğinin çok olduğunu söyledi.

GIDA GÜVENLİĞİNDE BİLGİ KİRLİLİĞİ

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, gıda güvenliğinin genellikle kalite ile karıştırıldığını belirterek, gıda güvenilirliği konusunda bilgi kirliliğinin çok olduğunu söyledi.

Günümüzde eski usul gıda işleme ve tüketiciye sunma yaklaşımlarında gerek tüketicinin bilinçlenmesi gerekse ülkelerin gıda yasalarını "daha sağlıklı ve güvenli gıda üretme" doğrultusunda güncellemeleri nedeniyle çok önemli değişimler meydana gelerek gıda güvenliği konusu son yılların en önemli toplumsal konusu oldu. Gıda güvenliğiyle ilgili bilimsellikten uzak yaklaşımlar ve açıklamalar tüketicilerin kafasında soru işareti oluştururken, ÇÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya gıda güvenliğindeki bilgi kirliliğine değinerek önemli açıklamalarda bulundu.

Erginkaya ‘gıda güvenliğinin’ genellikle ‘kalite’ ile karıştırıldığına değinerek, "Hiçbir sağlık riski taşımayan gıdalara biz güvenli gıda diyoruz. Bu nedenle güvenli gıda elde etmek için yaptığımız tüm çalışmaları gıda güvenliği kapsamında ele alıyoruz. Genellikle gıda güvenliği kaliteyle karıştırılıyor. Ama gıda güvenliği derken tamamen sağlık problemi yaratmayan ürünleri kastediyoruz. Kalite kriterleri biraz göreceli ve farklı" dedi.

Gıda güvenliği konusunda bilgi kirliliğinin çok olduğuna dikkat çeken Erginkaya, tüketicilerin yanlış bilgilendirilmelerinden yakındı. Prof. Dr. Erginkaya özellikle süt ve yoğurt ürünlerinde çok fazla bilgi kirliliğinin olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Başımızı ağrıtan en önemli konu tarımsal üretimde herhangi bir uzmanlık alanı olmayan kişilerin yazılı veya görsel basına yaptıkları açıklamalarla tüketicilerin yanlış bilgilendirilmesinin çok fazla olması. Örneğin süt, yoğurt ürünlerinde çok fazla bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirmeler var diyebilirim. Özellikle doğal ürünler tüketin teknolojik ürünler tüketmeyin diye bir algı oluşturuluyor. Yani teknoloji karşıtı olaylar söz konusu bu da doğru bir şey değil. Nedeni de bizler binlerce mühendis yetiştiriyoruz fakat yanlış bilgi kirliliği yüzünden mühendislerimizin önü kapanıyor. Ve istihdam problemleri yaratıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor."

Teknolojinin doğru kullanıldığı durumda yararlı bir şey olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erginkaya her doğal ürünün güvenli olmadığına dikkat çekti. Doğal ürünlerin genellikle organik ürünlerle karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Erginkaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Doğal ürün hiçbir işlem görmeden tüketilen ürünlerdir. Organik ürünler ise sertifikalı ürünlerdir. Yani yine bir işlemden geçiyor ve belli kriterleri, yasal düzenlemeleri var. Organik ürün diyebilmemiz için bunlara uymak zorunda. Yani sertifika almaları gerekir. Doğal ürün organik ürün değildir. Organik ürünler güvenlidir gıda güvenliği açısından rahatlıkla tüketilebilinir ama doğal ürünlerin hepsi güvenli değildir. Organik ürün kontrollü ürünlerdir; tabi ki katkı maddesi vardır. Doğal ürün ise kontrolsüz, hiçbir işlem görmeden piyasaya sürülen ürün demektir. Ona da dikkat etmek gerekir. Herhangi bir kontrol mekanizması çalışmadığı için doğal ürünleri tüketmek her zaman doğru değildir. Buna çok özen göstermemiz lazım."

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya ambalajsız satılan gıdalara da değindi. Ambalajsız satılan gıdaların organik ya da teknolojik nasıl olursa olsun risk unsurları barındırdığına dikkat çekerek, "Bir diğer önemli konu da ambalajlı ürünlerimiz. Ambalajın üzerinde bütün bilgilerin yer aldığı Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretilmiş ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Çünkü bunlar kontrol mekanizmasından geçmiş ürünlerdir. Kesinlikle ambalajlı ürünleri tercih etmeliyiz. Ambalajsız ürünlerde tarladan ahırdan tüketicinin sofrasına gelene kadar bulaşıcı hastalıklar çok fazla olduğundan tüketmenin risk taşıdığını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu. iha

DİĞER HABERLER
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Ürdünlü şirketin 2021’de satın aldığı Polonez fabrikasında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hiçe sayıldı. Önce sendikalı 13 işçi, sonra ona destek olan 100 işçi ekmeklerinden edildi. Emekçiler, bu kanunsuzluğa göz yumulmamasını istedi.

POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI
POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI

İstanbul Çatalca’da Polonez fabrikasında Tekgıda-İş’e üye olmalarının ardından 22 Temmuz’da 13 kişiyle başlayan işten çıkarmalar önceki gün 100’ü aştı.

İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER
İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER

İşyerimizde yaşı ve özel durumu itibariyle işten ayrılmak isteyen bir kadın çalışanımız var. İşverenimiz bu kişiye tazminatlı olarak çıkış yapmak istiyor ve ödediği tazminatı kanuni olarak da göstermek istiyor. Bu durumda iş kanununun hangi maddesine istinaden çıkış işlemini yapabiliriz?

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI
BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

İstanbul Çatalca’da kurulu bulunan Polonez Fabrikasında işveren, daha iyi bir ücret alabilmek ve insana yaraşır koşullarda çalışabilmek için sendikaya üye olan işçilerden 13’ünü işten çıkardı.