Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
07 Haziran 2022
GIDA GÜVENLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Güvenli hayvansal gıda; sağlıklı, ilaç kalıntısız ve stresten uzak hayvandan, hayvan refah ve gıda güvenlik standartları sağlanmış mezbahada, veteriner hekim denetiminden geçirilerek elde edilir. 

GIDA GÜVENLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Patojenler, hayvanlardan doğrudan temas yoluyla veya gıdalarla geçerler. Hayvanlarda mezbahalarda et muayenesi, kesimden önce canlı hayvan muayenesi ve kesimden sonra karkas ve sakatat muayenesi şeklinde iki aşamada gerçekleştirilir.

Üretilen işlenmemiş çiğ et, süt, yumurta, ayrıca kıyma, et parçalama, paketleme, pastörize etme gibi işlemlerde, tüketime hazır hale getirmede, her aşamada veteriner hekimlerin görevleri vardır. Gıda güvenliği, hayvan yemlerinin kalitesini ve sağlıklılığının kontrolünü kapsar.  Hayvanın tükettiği yem sonucu, sütünden, yumurtasından ya da kesim sonrası etinden toksik maddelerin, ilaç kalıntılarının tüketiciye geçmesini önlemek, uygulanan ilaçların kayıtlarının tutularak kesimden önce izin verilen sınırın altında ilaç kalıntısına sahip olmasını sağlamak, antimikrobiyal direnç oluşturmayacak dikkat ve özende antibiyotik kullanmak gıda güvenliğinde önemlidir.

TÜM DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ

Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde 1949’da Veteriner Halk Sağlığı birimi kurulmuş, uluslararası pek çok yasal düzenlemede veteriner hekimlere halk sağlığı konusunda sorumluluklar yüklenmiştir. Küreselleşme çağında, sağlıklı ve tehlikesiz gıda sağlamak tüm ülkeler için önemli bir konudur. Avrupa’da, ABD’de, zoonozlar da dahil olmak üzere tüm hayvan hastalıkları ve hayvansal gıda hijyeni ve güvenliği ile ilgili sertifikalandırma veteriner otoritesinin sorumluluğundadır. ABD’de gıda konusunda veteriner hekimler, Tarım Bakanlığı’nın Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi tarafından istihdam edilmektedirler. Ayrıca, birçok veteriner hekim, Gıda ve İlaç Dairesinin Veteriner Tıp Merkezi tarafından istihdam edilmektedirler.

BAĞIMSIZ OTORİTE GEREKLİ

Türkiye’de ise Veteriner Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı 1996 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde fiilen kurulmuş olup, üç yıl sonra kapatılıp daha sonrasındaki yıllarda, bunun yerine Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanlığı kurulmuştur. Oysa “Zoonotik Hastalıklar’’ gıda ile geçen hastalıklar konusunda Veteriner Halk Sağlığı Dairesi kadar kapsayıcı değildir.  Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde de AB normlarında bağımsız bir veteriner otoritesi yoktur. Ülkemizde görülen zoonoz hastalıkların sayısı, veteriner hekimlerin önemini ortaya koymaktadır.

Ülkemizde 2020’de zoonoz kaynaklı hastalanan ve bildirimi yapılan insan sayısı 14 bin 863’tür. Toplum sağlığındaki önemi yadsınamayacak kadar büyük olan veteriner hekimler, ne yazık ki görevlerini yerine getirmeye çalışırken şiddete uğrayıp darp edilmektedirler. Yozgat’ın Sorgun ilçesinde mezbahane Sorumlusu olarak görev yapan Veteriner Hekim Volkan Lale, halkın sağlıklı gıda tüketebilmesi için işini yaptığı sırada uğradığı bıçaklı saldırı sonucu, 25 Nisan 2022’de şehit edilmiştir. Veteriner hekimler sağlıkta şiddet yasasında kapsam dışı bırakılmışlardır. Hayatları risk altında gıda güvenliğini yerine getirmekte olan veteriner hekimlerin birer sağlık çalışanı olarak değerlendirilip sağlıkta şiddet yasası kapsamı içine alınması için daha ne kadar şiddete maruz kalıp ölmeleri gerekir acaba?

DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.