GIDA ENFLASYONU REKOR KIRDI
EKONOMİK krizle birlikte vatandaşın temel tüketim maddelerinde büyük artışlar yaşanıyor. Doların yükselmesiyle birlikte girdi maliyetleri artınca birçok üründe fiyatlar arttı.

EKONOMİK krizle birlikte vatandaşın temel tüketim maddelerinde büyük artışlar yaşanıyor. Doların yükselmesiyle birlikte girdi maliyetleri artınca birçok üründe fiyatlar arttı.
Özellikle gıda ürünlerindeki artış açıklanan enflasyon rakamlarının çok üzerinde gerçekleşti. Tüketici Hakları Derneği (THD) tarafından yapılan araştırmada, Şubat 2014 sonu ile Şubat 2015 sonu itibariyle, bir yıllık dönemde tüketicinin gıda enflasyonu rekor düzeyde artış gösterdiği ortaya çıktı.
THD Genel Başkanı Turan Çakar, araştırma ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Bu dönemde, çalışan memurlar ve memur emeklileri ile emekli öğretmen ve emekli işçilerin 68 temel gıda maddesinde, çalışan asgari ücretli işçinin ise 54 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüş ve yoksullaşmalardır. Gıda enflasyonunda son bir yıl itibariyle artış oranı TÜİK’e göre yüzde 13.7, Türk-iş’e göre ise yüzde 15.67 olmuştur. TÜİK’e göre, son 12 aylık normal tüketici enflasyon oranı yüzde 7.55’dir. Görülüyor ki, gıda enflasyonu normal enflasyonun 2 katı artmıştır. Son 12 yıl boyunca gıda enflasyonunda böyle bir artış görülmemiştir. Bu bir rekordur."
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 14 milyon kişinin açlık sınırında yaşadığını hatırlatan Çakar, "Türk-iş’in açlık sınırı rakamına göre ise, Türkiye’de açlık sınırında yaşayanların sayısı 54 milyona ulaşıyor. Tüketiciler, zorunlu harcamaları olan kira, elektrik, yakıt, su, ulaşım ve okul masraflarını gıda harcamalarından keserek karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle de dar gelirli yoksul tüketiciler yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenemedikleri için çeşitli hastalıklara yakalanmaktadırlar" diye konuştu.