GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 18 CİVARINDA
TÜIK verileri gerçeği yansıtmıyor. Gazi Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, gerçek işsizlik rakamlarının yüzde 18 civannda olduğunu, Avrupa´da krizin derinleşmesi halinde bu rakamın daha da yukarılara çıkacağı konusunda uyardı.

Gazi Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, gerçek işsizlik rakamlarının yüzde 18 civannda olduğunu, Avrupa’da krizin derinleşmesi halinde bu rakamın daha da yukarılara çıkacağı konusunda uyardı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hane halkı İşgücü Istatistikleri’ni açıkladı. TÜIK’in verilerine göre, işsizlik oranları Nisan ayında 0.9 puan azalarak yüzde 9’a indi. TÜİK’in Hane Halkı İşgücü Araştırmasına göre, 2011 yılı Nisan döneminde 2 milyon 637 bin kişi olan işsiz sayısı, 2012’nin aynı döneminde 2 milyon 425 bin kişiye geriledi. İstihdam ise 23 milyon 955 bin kişiden, 24 milyon 630 bin kişiye çıktı. TÜİK işsizlik rakamlannın 0.9 puan azalarak yüzde 9’a indiğini açıkladı ancak uzmanlar bu rakamların gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Bazı verilerin hesap dışı bırakıldığına dikkat çeken uzmanlar, TÜlK’in verilerinin gerçek anlamının ancak ikiyle çarpıldığında ortaya çıkacağını belirtiyor.
‘Kriz derinleşirse rakam yükselir’
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, TÜlK’in açıkladığı Hane Halkı İşgücü Istatistikleri’ni Aydınhk’a değerlendirdi. İşsizlik oranlanndaki 0.9 puanlık düşüşe ilişkin "Radikal bir düşüş söz konusu değil" diyen Prof. Dr. Konukman, "Bu rakamlar 9-10 civarında gidip gelecek ama Avrupa da kriz derinleşirse bu rakam daha da yukarılara çıkacak" dedi.
İşsizlik rakamlarının açıklananın iki katı olduğunu bildiren Prof. Dr. Konukman, "Resmi işsizlik rakamlarına baktığımızda, kabaca bir hesap ile gerçek rakamların genelde bu rakamların iki katı gerçekleştiğini görüyoruz" diye konuştu.
‘Mevsimlik işçiler işsiz sayılmıyor’
"Hesap dışı bırakılan veriler ile sunulan resmi rakamlar gerçek işsizliği göstermemektedir" diyen Prof. Dr. Konukman, "Resmi işsizlik rakamlarını ikiyle çarpmak lazım. Neden? Çünkü çalışmaya hazır olup da cesareti kırılmış büyük bir işsiz kitlesi var. TÜİK onları işsiz olarak değerlendirmiyor. Mevsimlik işçiler olarak tanımladığımız kısa süreli çalıştırılan işçilerde işsiz sayılmamakta. Eksik istihdam dediğimiz yani partime çalışanlar var, adam ziraat mühendisi ama istemediği işte çalışıyor, kasiyerlik yapıyor. Bütün bunları kattığını zaman bu rakam ikiye katlanıyor" şeklinde konuştu.
‘Yüzde 18’i işverenler de kabul ediyor’
Prof. Dr. Konukman, gerçek işsizlik rakamının yüzde 18 civannda olduğunu bu rakamı sermaye çevrelerinin de kabul ettiğini belirtti. Konukman şu görüşleri savundu:
"İşverenler dergilerinde resmi rakamın dışında alternatif işsizlik tanımları yapıyor. Ama bunlar tahminidir elbette. Bizim bu söylediğimiz rakamlan onlarda kabul etmek durumda kaldı. Onlar, işsizlik o kadar büyük boyutlardaki çalışan sendikalı, örgütlü kesimler ayağını denk alsınlar demek için bunları kabul ediyorlar. Marks’ın yedek işgücü ordusu tanımında olduğu gibi kapitalizmde işsizliği mevcut çalışan sendikalı işçiler üzerinde tehdit olarak kullanıyorlar. Bunu 4-C tartışmalarından hatırlıyoruz. Başbakan ‘dışarıda baldırı çıplak milyonlarca insan var. Beğenmiyorsanız onları getiririm, çalıştırırım’ dedi. TÜSlAD’ın resmi rakamların üstünde rakam açıklamasını böyle görmek lazım. Resmi rakamlar dolar, trend değerlerinin etrafında 9,10,11. Ancak ileride Avrupa’daki kriz derinleşirse bizde büyüme biliyorsunuz yüzde 4 dendi ama bu oran yumuşak iniş senaryosuna göre. IMF’nin dediği gibi 2.3 olursa ne olacak? O zaman bu rakamlar daha da yukarıya çıkacak."