Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
16 Ekim 2012
GERÇEK ÇOK DAHA BETER

AKP´nin bakanlarından yetersiz tedbir itirafı İstihdamı düşük ücretli sektörler sırtladı Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak açıklandı.

GERÇEK ÇOK DAHA BETER
AKP’nin bakanlarından yetersiz tedbir itirafı İstihdamı düşük ücretli sektörler sırtladı Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak açıklandı.

Mevsimsel ve geçici olan bu veriler, piyasalar tarafından olumlu karşılanmazken, gelecek aylarda işsizliğin daha da yükseleceği endişeleri giderek artmaya başladı İşsizliğin tanımı mutlaka değişmeli CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, açıklanan işsizlik rakamlarının güvenilir olmadığını belirterek, Türkiye’de işsiz sayısının 4,2 milyona varabileceğini kaydetti. "Yaz aylarında inşaat ve turizm sektörlerinin devreye girmesiyle işsizlik verilerinde geçici olarak düşme görülüyor. Sonbaharda bu tekrar yükseliyor" diyen Güneş, Türkiye’de işsizliğin tanımının mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi. Güneş, "Türkiye’de işsizlik tam anlamıyla kayıt altında değildir, işsizlik verileri müracaat üzerinden değil, tahmin üzerinden yapılır.

Bu nedenle işsizlik rakamları güvenilir değildir. Görünen o ki, resmi işsiz sayısı 2,3 milyon tahmin edilmektedir. Gerçek rakam ise aslında çok daha fazladır. Bu durumda Türkiye’de işsiz sayısı 4,2 milyona varabilir" dedi. CHP Milletvekili Güneş, bu verilerin işin başlangıcı olduğunu, önümüzdeki aylarda işsizliğin sürekli arttığına dair verilerin geleceğini ifade etti. İstihdam servis ağırlıklı bir yapıda TEMMUZ ayı işsizlik rakamlarının piyasa açısından olumlu olarak yorumlanamayacağı belirtildi. Mevsimsel I i kten arındırılmış bu rakamın ekonomideki yavaşlamanın istihdam piyasasındaki negatif etkisini gösterdiğini belirten Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyır Doğan, "Bu nedenle manşet rakamdaki düşüşe karşın, rakamların detayına baktığımızda veriyi piyasa açısından olumlu olarak yorumlayamıyoruz" diye konuştu.

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici de "Halen genele yayılmış bir istihdam artışından ziyade servis ağırlıklı bir yapı görüyoruz. Sektöründeki artışlar halen sınırlı" dedi. İŞSİZLİK işsizlik oranının Temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puan azalarak yüzde 9.1’den yüzde 8.4’e gerilediği açıklandı. Türkiye istatistik Kurumu (TÜIK) tarafından yapılan açıklamaya göre, işsiz sayısı bu dönemde 186 bin kişi azalışla 2 milyon 323 bin kişi oldu. Temmuzda mevcut işsizlerin yüzde 19.8’ini oluşturan 459 bin kişi işsiz kaldı.

MEVSİME ALDANMAK!

Tarım dışı işsizlik oram da geçen yılın aynı dönemine göre 1.1 puan azalışla yüzde 11.8’den yüzde 10.7’ye geriledi. Kentsel yerlerde tanm dışı işsizlik oram 1.2 puan azalışla yüzde 10.8, kırsal yerlerde 0.4 puan azalışla yüzde 10.4 düzeyinde gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oram geçen yılın aym dönemine göre 2 puan azalışla yüzde 16.3 düzeyinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde genç nüfusta işsizlik oram 2.5 puan azalışla yüzde 19.8’e, kırsal yerlerde 1.1 puan azalışla yüzde 9.8 düzeyinde gerçekleşti.

8.4 DEĞİL, 14.21

Bu arada; analizleri ve sunduğu veriler tartışmalı olan TÜIK’in işsizlik rakamları DISK’ten itiraz geldi. Türkiye Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DISK-AR’m hesaplamalarına göre; işsizlik oram yüzde 8,4 değil, yüzde 14,21. işsiz sayısı da 4 milyon 223 bin. Gizli işsiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiğinde işsizlik oram asıl olarak yüzde 16,6 düzeyine çıkıyor.

DİSK-AR’IN VERİLERİ…

DISK-AR’m hesaplarına göre, mevsimsel etkiden arındırılmış işsizlik geçtiğimiz aya göre yüzde 0,2 artışla, yüzde 9,1’e yükseldi, işsiz sayısı bir önceki aya göre 97 bin arttı. Geçtiğimiz yılm aym ayı ile karşılaştırdığımızda ise iş gücüne katılım oranındaki düşüş, 216 bin işsizi yansıtmayarak sakladı.

2 KİŞİDEN 1’İ ÇALIŞMIYOR

Türkiye’de çalışma çağındaki her iki kişiden biri çalışmıyor, işgücüne katılım oram Temmuz 2012 dönemi için yüzde 50,8 düzeyinde, işsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olmasının sonucunda açığa çıkan bu durum Türkiye’de işsizliği olduğundan düşük gösteriyor. Geçen yıl aym dönem için işgücüne katılım oram yüzde 51,2 düzeyindeydi, işgücüne katılım oram yüzde 0,4 puan düşmeseydi, işsiz sayısı geçen yıldan 30 bin fazla olacaktı. Bu kadar az bir oran işsizlik verilerinde 216 bin kişi fark ettiriyor. SON yıllarda işsizlikle mücadelede planla ve programlı çalışmalar başlattıklarını savunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni teşvik sistemi, toplum yararına çalışma, mesleki eğitim, işbaşı eğitimi ve iş ve meslek danışmanları gibi enstrümanların işsizlikle mücadelede kararlı bir şekilde bundan sonra da uygulanacağını kaydetti.

Ayrıca Ulusal istihdam Stratejisinin tamamlandığını belirten Bakan Çelik, 2023’de işsizliği yüzde 5 seviyelerine indirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

DAHA HEDEF YAKALAYACAK

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da "Güçlü bir ekonomiyiz ama tüketerek değil, üreterek ve ihraç ederek büyümeliyiz. Yeni teşvik sistemi etkisini göstermeye başladıktan sonra işsizlikte çok daha iyi oranlar yakalayacağımıza eminim, işsizlik oranında yakalanan bu seviye, 2012 OVP’de belirtilen yüzde 9’un oranın altında. OVP hedefini kolaylıkla yakalayacağız. Avrupa’da ve diğer ülkelerde işsizlikte hâlâ kalıcı bir iyileşme olmamasına rağmen Türkiye’de işsizlik oranı gerilemeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda mevsim etkileri ve ekonomimizin yavaşlamadı nedeniyle işsizlik oranında bir miktar artış yaşanacaktır" diye konuştu.

İŞSİZLİK verileri bir yana, mevcutta istihdamı yüklenen sektörlerin de düşük ücretli sektörler olduğu görülüyor. Kariyer.net Eylül ayı istihdam Endeksi’nde finans, perakende ve yapı sektörleri en çok iş fırsatı sunan sektörler arasında yerini aldı. Yapı sektöründe yurtdışı iş ilanlarında da önemli artışlar gözlenirken; Afganistan ve Cezayir gibi yeni pazarlardaki istihdam artışı dikkat çekti. istihdam Endeksi eylül ayı verilerini yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, finans sektöründe yeni ıs ilanlarının 2011 ‘e göre yüzde 86 artış gösterdiğini söyledi. Azoz, ‘Ağustos 2012 ye göre ise yüzde 25 artış görülürken, en çok ilan yayınlanan iş alanları arasında finans, satış, pazarlama, müşteri ilişkileri ve bilgi işlem yer aldı" dedi.

YENİ İŞ MARKET KASASINDA!

Azoz, perakende sektöründe en çok satış, pazarlama, müşteri ilişkileri, operasyon ve hizmet alanlarında yeni iş fırsatlarının göze çarparken, sektörde 2011 ‘e göre yüzde 7 düşüş yaşandığına dikkat çekti. Azoz, "Ağustos 2012’ye göre ise yüzde 27 artış görüldü. Yapı sektöründe mühendislik, mimarlık, teknik eleman, satış ve tekniker en çok eleman aranan ilk 5 pozisyon oldu. Sektörde 2009’a göre yüzde 143; 2010’a göre yüzde 87, 2011 ‘e göre yüzde 24 artış görülürken, Ağustos 2012ye göre yüzde 15 artış gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Coca Cola İçecek arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

DOĞUM SONRASI ÜCRETSİZ İZİN ASKI HALİDİR
DOĞUM SONRASI ÜCRETSİZ İZİN ASKI HALİDİR

Ulusal Bayram ve Genel tatil ücretine hak kazanabilmek bakımından işçi ve işveren arasında iş sözleşmesi ve çalışma ilişkisinin mevcut olması gerekir.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI MART AYINDA AZALDI
ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI MART AYINDA AZALDI

Ücretli çalışan sayısı martta aylık bazda yüzde 0,1 azalırken yıllık bazda yüzde 2,6 arttı.

ESKİDEN İŞÇİLER NASILDI?
ESKİDEN İŞÇİLER NASILDI?

Benim işçilerle doğrudan ilişkim 1972 yılında başladı. “Eski işçi” dediğimde benim bildiklerim bu yılların işçileridir. Ancak tabii ki daha öncenin işçileri de, “iyice eski işçiler” de var.