GENEL GREV UYARISI
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu´na (Türk-İş) bağlı sendikalar, kıdem tazminatını fona devretme girişimlerine ve özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenlemeye karşı bu kez de Bursa´da eylem yaptı.
_10350.jpg)
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı sendikalar, kıdem tazminatını fona devretme girişimlerine ve özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenlemeye karşı bu kez de Bursa’da eylem yaptı.
Binlerce işçi, "Kıdem tazminatıma dokunma" diyerek hükümeti uyardı. Türk-İş Başkanlar Kurulu, 5 Şubat’ta Türk-İş Genel Merkezi’nde bir araya gelerek, kıdem tazminatı ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması konularında dikkat çekmek, kazanılmış hakların korunmasında ve geliştirilmesinde kararlılıklarını göstermek amacıyla, birçok ilde kitlesel basın toplantısı yapma kararı almıştı.
Bu doğrultuda Eskişehir, Kocaeli, Tekirdağ, İstanbul ve Ankara illerinde eylemler gerçekleştirildi. Dün de binlerce işçi Bursa’da alanlara çıkarak hükümeti uyardı.
MEMURLARDAN DESTEK
Saat 15.00’te Şehreküstü’nde bir araya gelen binlerce işçi, 16.30’da Kent Meydanı’na doğru kıdem tazminatını alamadan ölen bir işçinin temsili tabutuyla yürüyüşe geçti. İşçiler yürüyüş boyunca "Birleşe birleşe kazanacağız", "Kıdem tazminatına uzanan eller kırılsın" sloganlan attı. Coşkunun hakim olduğu yürüyüşe memur konfederasyonları da destek verdi.
Eyleme katılan Türkiye Kamu-Sen, Birleşik Kamu-İş ve KESK temsilcileri, işçilerle beraber yürüdü. Tek Gıdaİş, Yol-İş, Demiryol-İş, TES-İş, TÜMTİS, Tez Koop-İş, Haber-İş, Toleyis, Petrol-İş flamalarıyla meydana geldi. Türk Metal, Teksif ve Tarım-İş, alana Türk bayraklarıyla giriş yaptı.
Yürüyüşün ardından Kent Meydanı’nda yapılan miting öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Türk-İş Bursa Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, binlerce kişiyle kıdem tazminatları üzerinde yapılacak değişikliği protesto etmek için toplandıklarını belirtti.
Özdemir, "İşçinin alın teri olan kıdem tazminatı sık sık gündeme getiriliyor. Bunun gündeme getirilmesinin asıl maksadı tazminatlar değil, insanların köle edilmeye çalışılmasıdır. İşçinin 90 milyar TL’ye yakın parasını kendi maksatları için kullanıyorlar. Bu paranın yüzde 30’unu devlet kullanıyor. İşçi ise bunun sadece yüzde 11 ‘ini kullanıyor. Bu, işverenle ortak çıkarlar doğrultusunda yürütülen bir projedir" dedi. "Bu bizim ilk ihtarımızdır" diyen Sabri Özdemir, "7 Haziran’da yapılacak seçimlerde hakkımızı yiyen kişilere sandıkta gereken cevabı vereceğiz. Bizim kıdem tazminatımızı 30 günden 14 güne düşüremezsiniz. Yeni işe başlayacak insanların kıdem tazminatını 14.1 gün olarak hesaplayamazsınız" şeklinde konuştu
DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER KATILDI
Saat 17:00 olduğunda miting alanında 10 bini aşkın işçi vardı. Miting saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Mitingde kadın isçilerin ağırlıkta olduğu görüldü. Direnişteki Sütaş ve Nestle işçileri ile TÜMTİS üyesi Mepar işçileri de arkadaşlarına destek için pankartlarıyla mitingeydi. Coşkulu kalabalığın sıkça attığı sloganların başında "Birleşe birleşe genel greve" sloganı geldi. Diğer sloganlar arasında en dikkat çekenler ise "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" ve "Direne direne zafere" oldu. Renault işçilerinin hedefinde ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik vardı. Renault işçileri Bakan’a "Delikanlı Faruk neredesin" ve "Biz buradayız, sen neredesin" diye seslendi. Alanda yapılan sert açıklamalarla hükümete "Kıdem tazminatıma dokunursan yanarsın" mesajı verildi.