GENÇLERİN UMUDU YOK
Türkiye´de büyüme oranlarındaki düşüş gelecek aylarda işsiz sayısını da artıracak.

Türkiye’de büyüme oranlarındaki düşüş gelecek aylarda işsiz sayısını da artıracak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü İstatistikleri Haziran 2012 (mayıs, haziran, temmuz) verilerine göre Türkiye genelinde işsizlik oranı Haziran 2012 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 puan azalarak yüzde 9.2’den yüzde 8’e geriledi. Bu gerilemede mevsimsel faktörlerin etkili olduğuna dikkat çekilerek, ekonomik aktivitede yavaşlama ve Avrupa’da devam eden kriz nedeniyle önümüzdeki dönemde istihdam piyasası üzerindeki risklerin sürdüğü belirtiliyor.
İşsiz sayısı haziranda 311 bin kişi azalışla 2 milyon 226 bin kişi oldu. İşsizlik oranı haziranda bir önceki aya göre 0.2 puan, işsiz sayısı 46 bin kişi azalış gösterdi. Haziran 2012 döneminde kentsel yerlerde işsizlik oranı 1.6 puanlık azalışla yüzde 10, kırsal yerlerde ise 0.6 puanlık azalışla yüzde 4.3 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık azalış ile yüzde 8.9 seviyesinde gerçekleşirken, tarım dışı işsizlik oranı da aynı dönemde yüzde 11.9’dan yüzde 10.2’ye geriledi.
İşsizlik yüzde 16.5
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’ne (DİSK-AR) göre ise umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 8 değil, yüzde 13.5, işsiz sayısı da 2 milyon 272 bin değil, 4 milyon 3 bin oluyor. Gizli işsiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16.5 düzeyinde. DİSK-AR’a göre her iki gençten biri kayıt dışı çalışırken umudu kesik işsizlerle birlikte her 4 gençten biri işsiz. Resmi olarak yüzde 15.7 olan işsizlik, umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde yüzde 24.4’e ulaşıyor. 712 bin işsiz gence karşı 543 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç var. Geçen aya göre işsiz genç sayısı 27 bin artmış durumda.
Daha fazla düşmez
Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici: Ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya bağlı olarak mevsimsellikten arındırılmış işsizlikte yüzde 8.9-9 seviyelerden çok aşağıya bir düşüş beklemiyoruz.
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil: Bunda biraz işgücüne katılma oranındaki düşmenin de etkisi var sanıyorum. Hizmet ve inşaat istihdamının katkısının yaz ayları boyunca sürmesi beklenebilir ve önümüzdeki 1-2 ay için yüzde 8 seviyeleri sürebilir. Ancak sonbahar-kış aylarında işsizlik oranının tekrar yüzde 9-10 düzeyine gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Fransızların Avro pişmanlığı artıyor
Fransa’da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, Avro para birimine geçilmiş olması nedeniyle Fransız halkının duyduğu pişmanlığın oldukça yüksek seviyeye çıktığını ortaya koydu.
IFOP’un anketine katlan Fransızların yüzde 64’ü, 1992’daki referandumda onaylanan AB’nin Maastricht Antlaşması için, ‘Bugün oylansa hayır derdim’ yanıtını verdi.
Öte yandan Forbes dergisine göre 41 milyar dolarlık servetiyle Avrupa’nın en zengini olan ve dünyada 4’üncü sırayı alan Fransız Bernard Arnault, daha az vergi ödemek için yaklaşık 4 milyar Avrosu’nu Belçika’ya taşıdı.
ABD’de şok daralma
ABD’de siparişlerdeki düşüşün etkisiyle imalat sanayi beklentilerin üzerinde daralma kaydetti. ABD’de New York bölgesinde imalat sanayi eylülde eksi 10.41 oranında daraldı, beklenti eksi 2 daralması yönündeydi.
Wall Street işgalcileri geri dönüyor
"Wall Street’i işgal et" (OWS) sivil toplum hareketi bir yıl aradan sonra tekrar sokaklara döndü. Washington Square Park’ta toplanan göstericiler hafta sonuna kadar eylemlerine devam edecekler. Yeni dönem protestolarda seminerler, müzik gösterileri ve konuşmaların yer alacağı bir program oluşturuldu. Dün trafiğin yoğun olduğu işe gidiş saatlerinde başlayan protestolar "We are the 99 percent" (Biz yüzde 99’uz) hareketi olarak başladı.
Kasımda yapılacak seçimler öncesinde yeniden aktif protestolara başlamayı planlıyor. Hareket, 17 Eylül 2011’de Amerikan borsalarının kalbinin attığı New York’ta başlamış, kısa sürede ABD’ye ve dünya yayılmıştı.