GELİRLER DÜŞÜYOR YOKSULLUK ARTIYOR
Kurdaki yükselişle birlikte enflasyondaki tırmanış, satınalma gücünü düşürünce, sağlıklı beslenebilme imkanı giderek imkansızlaştı, devletin sosyal yardımlarıyla ayakta duran vatandaş sayısı da 22 milyonu aştı.
Kurdaki yükselişle birlikte enflasyondaki tırmanış, satınalma gücünü düşürünce, sağlıklı beslenebilme imkanı giderek imkansızlaştı, devletin sosyal yardımlarıyla ayakta duran vatandaş sayısı da 22 milyonu aştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Meclis bütçe komisyonundaki konuşmasında 2002 yılında 1,3 milyar lira olan sosyal yardımların, bu yılın sonunda 43,4 milyar liraya ulaşacağını açıkladı. Dar gelirliye darbe vuran enflasyondaki tırmanışla birlikte Birleşik Metal- İş’in araştırmasına göre, açlık sınırı 349 lira artarak 1904 liraya, yoksulluk sınırı da bin 206 lira yükselerek 6,585 liraya çıktı. Yoksulluk sınırındaki artış asgari ücretteki artışın yaklaşık 6 katı olarak hesaplandı.
Açlık sınırı 15 yılda 4,5 kat arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanı Ekrem Pakdemirli her ne kadar, “Refah seviyemiz yükseldiği için et fiyatları artıyor” dese de, veriler vatandaşın artık et yiyemediğini ortaya koydu. Tarım Bakanı Pakdemirli 2016’daki TÜÎK rakamını vererek “et tüketimi kişi başı 15 kilograma çıktı” dese de TÜİK’e göre kişi başı et tüketimi 2017 yılında 8.3 kilograma geriledi. Bakan Pakdemirli, piyasaları dengeleme ve sosyal sorumluluk açısından 81 ilde teşkilatı olan L 3 market zincirinde kuşbaşı ve kıymayı ı belli fiyatlardan sattıklarını belirterek kuşbaşı eti 31, kıymayı da 29 liraya sattıklarını belirtti. Pakdemirli, “Ben önümüzdeki 4-5 ay ette ithallik bir durum görmüyorum. Türkiye’nin 4-5 ay boyunca ithal etle ilgili bir problemi yok gibi gözüküyor” dedi. Birleşik Metal-İş’in araştırmasına göre, Ekim’de dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için günlük 63.5 lira harcama yapması gerektiğine dikkat çekilirken, harcamalarda süt ve süt ürünlerinin yüzde 41.6 ile en yüksek paya sahip olduğu belirtildi. Açlık sınırının, süt ve süt ürünlerinin fiyat artışlarına yüksek oranda bağlı olduğu vurgulanırken, süt ve süt ürünlerini yüzde 26 ile et, yumurta ve kurubaklagil takip etti.