GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNİN İŞVERENE İADESİ
İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık durumlarında ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, kişinin raporlu olarak işe devam edemediği dönemde SGK tarafından ücretin belirli bir oranı üzerinden doğrudan işçiye ödenen bir paradır.

İş göremezlik ödeneğini aldım. Çalıştığım kurum benden bu parayı iade etmemi istedi. Bu parayı işverene vermesem ve aldığımı bildirmezsem bana herhangi bir yaptırım ya da cezai işlem uygulama hakları var mıdır?
İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık durumlarında ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, kişinin raporlu olarak işe devam edemediği dönemde SGK tarafından ücretin belirli bir oranı üzerinden doğrudan işçiye ödenen bir paradır. Eğer rapor süresi içinde işveren ücretinizi tam olarak ödediyse, SGK tarafından hesabınıza yatan geçici iş göremezlik ödeneğini sizden isteyebilir.
4857 sayılı İş Kanununun 48. maddesinde "Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir" denmektedir. Bazı Yargıtay kararlannda bu düzenlemenin mutlak emredici nitelikte olmadığı ve işçi yararına uygulamanın mümkün olduğu belirtilse de, kararlarda yerleşmiş görüş, iş göremezlik ödeneğinin mahsup edilmesi gerektiği yönündedir.
Eğer raporlu olduğunuz dönemde işveren size herhangi bir ücret ödemediyse (ki, eğer aylık ücretli değilseniz, ücret ödemek zorunda değildir), iş göremezlik ödeneğini sizden isteme hakkı yoktur. Çünkü bu ödenek raporlu olduğunuz dönemde gelir kaybına uğramamanız amacıyla SGK tarafından size ödenmiş olan bir paradır.
Raporlu olunan dönemde SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi yasadan kaynaklı bir durum olup. cezai işlem söz konusu olmasa da. işverene bildirmemek bir çözüm değildir. Başta da belirttiğimiz gibi, eğer aylık ücretli bir işçi iseniz ve raporlu olduğunuz süre boyunca ücretiniz tam olarak ödendiyse, işverenin iş göremezlik ödeneğini iade etmenizi isteme hakkı bulunmaktadır.