GEÇİCİ ÇALIŞANLAR İŞSİZ
Geçici çalışanlar işsiz 2014 yılı Aralık ayında resmi işsizlik oranı yüzde 10,9. Gizli işsizler ve çaresizler de dahil edildiğinde bu oran yüzde 21,4´ü buluyor. Aralık ayında işsiz kalanların büyük bölümünü geçici işçiler oluşturdu
_10449.jpg)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılının aralık ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre söz konusu dönemde işgücüne katılma oranı yüzde 50,2 olarak gerçekleşirken, işsizlik oranı geçen yıla göre yüzde 1,3 puan artarak yüzde 10,9 olarak belirlendi.
Buna göre resmi işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 563 bin kişi artışla 3 milyon 145 bine ulaştı. Tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 12,9 oldu. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,8, kadınlarda ise yüzde 30 olarak hesaplandı. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı ise yüzde 33,2 oldu.
Gerçek işsizlik yüzde 21,4
TÜİK verilerini değerlendiren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’ne (DİSK-AR) göre ise, son dört hafta iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde işsiz sayılmayan kişiler de dahil edildiğinde, işsizlik oranı yüzde 10,9 değil, yüzde 17,8.
TÜlK’in açıkladığı işsizlik verilerinin ‘geniş tanımlı’ olmadığına dikkat çeken DİSK-AR’ın yaptığı bu hesaplamaya göre, işsiz sayısı 5 milyon 563 bin civarında. İşinden memnun olmayan ya da çalışmak istediği halde düzgün iş bulamadığı için çaresiz kısa süreli iş yapanlar da hesaplamaya katıldığında; işsiz, gizli işsiz ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 665 bine varıyor. Bu kişilerin geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 21,4.
4 kadından biri işsiz
DİSK-AR raporuna göre, kadın işsiz sayısı bir önceki aya göre azalsa da işsizlik daha ağır bir biçimde yaşanmaya devam ediyor. Kadınlarda tarım dışı işsizlik oranı yüzde 16,7 olarak gerçekleşti. Kadmlar için resmi işsizlik oranı ise bir önceki yılın aynı dö nemine göre 1,1 puan artarak yüzde 12,6’ye yükselirken, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 25 oldu.
Genç işsizliği artıyor
Gençler için (15-24 yaş) geniş tanımlı işsizlik , oranı yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti. Gençler için Özellikle tarım dışı işsizlik oranı yüzde 22,5 ile ciddi boyutlara ulaştı. Şubat ayından bu yana tarım dışı sektörlerde genç işsizlik oranı 3,1 puan artış kaydetti.
DİSK-AR değerlendirmesine göre, geçici bir çalışıp iş bittiği için siz kalanlar, toplam işsizler arasında en ağırlıklı kesimi oluşturdu. Toplam işsizlerin yüzde 36’sı geçici işlerde alışanlardan oluştu. Yeni sizlerde ise geçici bir işte çalışıp, iş bittiği için işsiz kalanların oranı yüzde 45’e ulaştı.
DİSK-AR: Çalışma Süresi Kısaltılmalı
DİSK-AR raporunun sonuç bölümünde, işsizliğin hem görünen hem görünmeyen boyutlarıyla tehlike sinyalleri vermeye devam etmekte olduğu vurgulandı. Raporda, şu değerlendirmeler yer aldı:
"Gelecek dönem açısından kriz koşulları derinleştiği takdirde güvencesiz-geçici çalışanların, eğitimli işgücünün ve kadınların istihdamda yaşadığı problemlerin artacağı beklenebilir. Türkiye haftalık çalışma sürelerinin emsallerine göre çok daha yüksek olduğu bir ülkedir. Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında haftalık çalışma sürelerindeki fark 12 saati buluyor. Buna göre, Türkiye’de beş kişinin yapacağı işi dört kişi yapıyor."