GECE GÜNDÜZ NÖBETTELER
Zonguldak´ta 22 özel maden işletmecisi torba yasada yapılan düzenlemelerin ekonomik yük getirdiği gerekçesiyle üretimi durdurdu. 4 bin 200 işçinin çalıştığı maden ocaklarında işten çıkarmalar başlarken kimi maden ocaklarında da işçiler ücretsiz izne çıkarıldı.

Zonguldak’ta 22 özel maden işletmecisi torba yasada yapılan düzenlemelerin ekonomik yük getirdiği gerekçesiyle üretimi durdurdu. 4 bin 200 işçinin çalıştığı maden ocaklarında işten çıkarmalar başlarken kimi maden ocaklarında da işçiler ücretsiz izne çıkarıldı.
Özellikle torba yasada madencilere yönelik yapılan düzenlemede asgari ücretin iki katından az ödeme yapılmaması şartı işverenleri rahatsız etti. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek primlerin de iki kat artmasından şikayetçi olan özel maden işletmecileri, devlete ödenen rödovans paylarının kaldırılmasını ya da çıkarılacak kömürlerin Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından alınmasını istedi. İşçiler, önceki gün özel maden işletmecilerinin çağrısıyla Zonguldak Madenci Anıtı önünde bir araya geldi. Ancak kimi işçiler işverenlerin kendilerini kullanarak devleti zorlamasından rahatsız olduğunu belirtti. Özellikle ücretsiz izne çıkarılan işçilerin, işten çıkarılma korkusu nedeniyle bu çağrıya uyarak geldiği öğrenildi.
‘İŞVEREN ADINA SLOGAN ATMAK İSTEMİYORUM’
Aydınlık’a konuşan özel maden ocağında çalışan S.B. adındaki işçi, işverenlerin eylemi yönlendirmesinden rahatsız olduklarını söyledi. "Ben burada işveren adına slogan atmak istemiyorum" diyen S.B., "Biz işsiz kaldık, mağduriyetimiz giderilsin diye buradayız. Torba yasada bize yönelik yapılan düzenlemelere karşı değiliz. Ama karşıymışız gibi göstermeye çatışıyorlar. Özel işletme sahipleri üretime devam edemeyecekse devlet maden ocaklarını işletsin. Biz ekmeğimizin peşindeyiz bize sahip çıksınlar" şeklinde konuştu.
‘HÜKÜMET DÜZENLEMENİN ARKASINDA DURSUN’
İsmini vermek istemeyen Akkurt Maden Ocağı’nda çalışan iki işçi de, işverenlerin maliyet artışı nedeniyle kendilerini işten çıkardığını söyledi. "Biz torba yasadaki düzenlemelere karşı değiliz" diyen işçiler, "Torba yasaya sevinemedik, mağdur olduk. İşverenlere yönelik de bir iyileştirme yapılsın, işe geri dönelim. Bu olmuyorsa hükümet yaptığı düzenlemenin arkasmda dursun gerekirse buraları işletsin işçi mağdur olmasın" dedi.
‘DEVLET GÜVENCESİ ALTINDA ÇALIŞALIM’
18 yıllık maden işçisi olduğunu söyleyen bir işçi de, "10 günden beri çalışmıyoruz. Ya devlete ödenen rödovans payı düşürülsün, SGK primleri için işverene teşvik verilsin ya da maden ocaklarını devlet işletsin" dedi. Yapılan düzenleme sonrası maden ocaklarındaki riske dikkat çeken işçi., "Az işçi ile çok kömür çıkartmaya çalışacaklar. Bu durumda iş kazalarında artış olacaktır" uyarısında da bulundu.
TORBA YASA NE GETİRDİ?
TORBA yasa, "Linyit ve taşkömürün çıkarıldığı maden işyerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak", "Yeraltı işlerinde birgün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek", "işçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek" gibi düzenlemeler içeriyor.
HEMA İŞÇİLERİNDEN GECE NÖBETİ
TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu ile Hema şirketi arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 29 madencinin işine son verilmesi bardağı taşıran son damla oldu. Hema şirketine tepki gösteren işçiler önceki gün Kandilli beldesinden 40 km. uzaklıktaki Zonguldak merkeze yürüdü. Madenci Anıtı’nda toplanan işçiler de "Madenler bizimdir kapatılamaz" sloganıyla Değirmenağzı Tüneli girişinde Hema işçilerini karşıladı. Zonguldak merkeze yürüyen işçileri Türkiye Gençlik Birliği ile İşçi Partisi üyeleri yalnız bırakmadı.
Yürüyüş, Zonguldak Valiliği önünde tutulan 3 saatlik gece nöbeti sonrası sona erdi. Burada işçilere seslenen Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak Büyük Madenci Yürüyüşü’nü hatırlatarak, madencilerin atalarından aldığı mirası devam ettirdiğine dikkat çekti. Seslerini duyurmak için Valilik önünde olduklarını belirten Alabaş, geçen günlerde Enerji Bakanlığı ile Hema şirketinin bir araya geldiğini ancak anlaşmazlık nedeniyle işten çıkarmaların başladığını söyledi. Bu problem çözülene kadar Hema işçilerinin yanında olduklarını ifade eden Alabaş, "Gerekirse Ankara’ya yürürüz" dedi. Basın açıklamasının ardından 3 saatlik gece nöbeti sonrası eylem sona erdi.
GMİS: Gerekirse Ankara’ya Gideceğiz
ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki HEMA A-Ş’ye ait maden ocağmda 29 işçinin iş aktinin feshedilmesine karşı başlatılan eylemler sürüyor. Ardından Genel Maden-İş Sendikası Genel Merkezi’ne geçen işçiler geceyi burada geçirdi. İki gündür işbaşı yapmayan işçiler dün sabah saatlerinde sendika genel merkezi önünde toplandı. Zonguldak Valiliği’ne yürüyen işçiler yol boyunca "İşçiler burada vekiller nerede", "Asla boyun eğmeyeceğiz", "İşçiler burada hükümet nerede" ve "Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma" şeklinde sloganlar attı.
‘VUR VUR İNLESİN ANKARA DİNLESİN’
Ardından kamuoyuna basın açıklaması yapan Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden ocağındaki işçi çıkarmalarından Enerji Bakanı Taner Yıldız’m bilgisi olduğunu, ancak kendisinin ABD’ye gittiğini öğrendiklerini söyledi. Vali Ali Kaban ve TTK Genel Müdürü Burhan İnan’m da il dışında olduklarını, bu yüzden sadece maden ocağı yetkilileriyle görüşebildiklerini aktaran Alabaş, iş aktinin feshine ilişkin yapılan tebligatların durdurulmasını ve işten atılan işçilerin geri alınmasını istediklerini aksi takdirde eylemlerini sürdüreceklerini bildirdiklerini belirtti.
Şirket yetkilerinin kendilerine TTK ile aralarındaki problemin çözüm aşamasındayken iki asgari ücret uygulamasından doğan artı bir maliyetle karşılaştıklarını ve kalıcı bir çözüm bulunmazsa işten çıkarmaların devam edeceğini söylediklerini belirtti. "Biz buradayız" diyen Alabaş, "Sesimiz duyulmuyorsa gerekirse Ankara’ya gideceğiz. Ailelerimizle birlikte problemi çözecek insanların yanma ulaşmcaya kadar mücadelemize devam edeceğiz" sözleriyle açıklamayı sonlandırdı. Basın açıklamasının ardından "Vur vur inlesin Ankara dinlesin" şeklinde slogan atan işçiler, Valilik önünde bekleyişini sürdürdü.