Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Nisan 2012
GEBZELI İŞÇİLER 5 NİSAN’DA KURULTAY DÜZENLİYOR

İŞÇİ SINIFINA DİNAMİZM KATACAKTIR BİRLEŞİP MÜCADELE ETMELİYİZ.

GEBZELI İŞÇİLER 5 NİSAN’DA KURULTAY DÜZENLİYOR

GEBZELI İŞÇİLER 5 NİSAN’DA KURULTAY DÜZENLİYOR

Saldırılara yanıt vermek birliği sağlamak için..

       Gebze’de değişik konfederasyonlardan, değişik sendikalardan işçiler 5 Nisan Perşembe Günü bir araya gelerek taleplerini ve bu talepleri gerçekleştirmek için nasıl mücadele vereceklerini tartışacak. Dilek Düğün Salonu’nda saat 17.00’da başlayacak olan kurultayda kürsü işçilerin olacak. HDK İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Sendikal Güç Birliği Platformu Sözcüsü ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ile Birleşik Metalİş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da kurultaya katılarak konuşma yapacak, ikinci kez kurultay düzenleyen Gebzeli işçiler, alman kararları hayata geçirmekte kararlı.

 SALDIRILAR ARTIYOR

       Kurultay Yürütmesi’nde yer alan Petrol-İş Enplast İşyeri Temsilcisi Erdem Bolat, sermaye ve hükümetin saldırılarının artarak devam ettiğini belirtti. Çıkarılan tüm yasaların işçilerin aleyhine olduğunu söyleyen Bolat, "Esnek çalışma dayatılıyor. Kiralık işçi dönemi başlatılıyor. Taşeronlarla başa çıkamazken kiralık işçi yasası çıkarsa, örgütlülüğümüz tamamen biter. Sağlığı, eğitimi paralı hale getirdiler. Bunlara cevap vermek ve işçileri birleştirmek için kurultayımızı yapıyoruz" dedi.

       Yeni bir Anayasa’nın gündemde olduğunu hatırlatan Bolat, Anayasa’da örgütlenme önündeki tüm Erdem Bolat engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Bu konuda hükümetin söylemlerinin aldatıcılığma dikkat çeken Bolat, "Hükümet yakın zamanda Anayasa referandumu yaptı. İki sendikaya üye olabilirsiniz dedi. Çizmeci’de, Çelmer’de, Mutaş’ta Anayasal hakkını kullanan işçilerin başlarına neler geldiğini biliyoruz. Biz yeni Anayasa’da sendika seçme, örgütlenme, her türlü grev hakkının tanınması ve noter şartının kaldırılmasını istiyoruz. İşçiler bu hakları kullanırken hiçbir engelle karşılaşmamah" dedi. Değişik iş kollarından sendikasız işçilerin de kurultaya katılacağı bilgisini veren Bolat, kurultayla birlikte örgütsüz işçilerle birleşmeyi hedeflediklerini kaydetti.

MÜCADELECİ SENDİKAL ANLAYIŞ

       Kurultayın Yürütme üyelerinden biri de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Kroman Çelik Fabrikası işçisi Engel Kulu. Saldırılara karşı mücadeleci sendikacılık geleneğini hakim kılmak ve bu yolla sendikal rekabete son vermeyi hedeflediklerini anlatan Kulu, "Gebze’de zamlara ve işten atmalara karşı durmak, örgütsüz işyerlerinin örgütlenmesini sağlamak, daha iyi sözleşme imzalamak ve birbirinden bağımsız yürüyen mücadeleleri birleştirmek için işçi kurultayını ikinci kez topluyoruz" diye konuştu. Kurultayda işçileri bekleyen tehlikeleri belirlemekle yetinmeyeceklerini, mücadeleyi ve dayanışmayı örgütlemek için de bir araya geldiklerini ifade eden Kulu, kararlar alan ve aldığı kararları uygulayan bir kurultayı hayata geçireceklerini söyledi. Kulu, tüm işçileri kurultaya katılmaya çağırdı.

İŞÇİLER KONUŞACAK

        Kurultay Yürütmesi’nde yer alan Tek Gıda-İş Sendikası Unilever Besan İşyeri Baştemsilcisi Mehmet Ünal, Gebze’nin sanayinin en yoğun olduğu bölgelerden olduğuna dikkat çekerek, "Dolayısıyla işçilerin sorunlarının da çok olduğu bölge. Kurultay işçilerin bilinçlenmesinde, değişik işkollarında olan işçi arkadaşlarla birlikteliğin yaratılmasında önemli bir araç olacak" diye konuştu.

       Gebze’deki kurultayı pek çok kurultaydan ayıran bir yan olduğunu anlatan Ünal, şöyle devam etti: "Pek çok kurultayda uzmanlar, üst yöneticiler, akademisyenler sunum yaparlar. İşçilerde onları dinlerler. 5 Nisan da yapacağımız kurultay da ise kürsüsü işçilerin olacak ve onlar konuşacaklar." Ünal, kurultayda kararlar alacaklarını ve bu kararları 1 Mayıs’a taşıyacaklarını dile getirdi.

       Değer Bayır (Birleşik Metal-İş Akkardan İşyeri Baştemsilcisi): Gebze Kurultayı işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılara karşı değişik işkollarından, sendikalısendikasız işçilerin bir araya gelerek sorunlarımızı ortaklaştırdığımız, güçlerimizi birleştirdiğimiz bir kurultay olacak. 2012-2014 yılını kapsayan MESS grup sözleşmesine önümüzdeki aylarda başlayacağız. Bizler geçen TİS sürecini iyi bitirdik. Tabii birçok eksikliklerimiz de vardı. Bu dönem bu eksikliğimizi aşarak daha güçlü bir TİS yapacağız. Bizler işçi arkadaşlarımızı bu sürece hazırlayıp, kendi içimizde bağlarımızı daha güçlü hale getireceğiz.

       AKP’nin bakanları ve Başbakan ortalıkta konuşuyorlar. Ben bunlara bir şey demiyorum. Ama 10 yıla baktığımızda işçiler hep kaybediyor. Kazanılmış haklarımız bir bir geri alınıyor. Kıdem tazminatı, özel istihdam büroları, Başbakan ne derse desin, hep kaybediyoruz. Kurultay bunlara cevap niteliğinde olmalı. Akkardan işyeri temsilcileri.

       Kurultay bizlere 2012 1 Mayıs’ına da nasıl hazırlanacağımızı da görev olarak koyuyor. Gebze bölgesinde güçlü 1 Mayıs’ın yapılabilmesi için 1 Mayıs’ın tarihçesini, bugün işçilere yönelik saldırıları işyerlerimizden başlayarak, işçilerin bilincine çıkarmalıyız. Akkardan olarak biz bunu yapacağız, işyerimizde arkadaşlarımızı kurultayla ilgili bilgilendirdik. Arkadaşlar heyecanla o günü bekliyor. Kurultay işçi sınıfına dinamizm katacaktır.

ÖĞRENECEĞİM ÇOK ŞEYLER OLACAK

       Engin Cankay (Birleşik Metalİş Sendikası Akkardan İşyeri Temsilcisi): Kurultayın beni heyecanlandıran yönü diğer işkollarındaki işçilerle yan yana gelmek. Bugüne kadar böyle bir ortamda bulunmadım. Öğreneceğim çok şeyler olacak. Akkardan’da işçi arkadaşlarla Genel Sağlık Sigortasını, kıdem tazminatlarımızı, sendikalar yasasını konuşuyoruz. Akkardan olarak kurultayda yerimiz alacağız.

BİRLEŞİP MÜCADELE ETMELİYİZ

       Rıfat Güli (Petrol-İş Cambro Ozay İşyeri Baştemsilcisi): Açlığın yoksulluğun arttığı bir dönemde hükümet kıdem tazminatını gündeme getirdi. Buna sessiz kalamayız. Kazanılmış hakkımızı vermeyeceğiz. Biz sanayinin en yoğun olduğu bölgede yaşıyoruz. Konfederasyonlar bu saldırılara karşı yeterli önlemler almıyorlar. Bizler sendikalı, sendikasız işçiler olarak; haklarımıza sahip çıkabilmek için, işyerlerimizden örgütlenip, güçlerimizi tabandan birleştirip mücadele etmeliyiz. Hükümet sağlıkta, eğitimde, kıdem tazminatı ve diğer haklarımız konusunda saldırırken bu yasaları allayıp pullayıp bizlerin önüne getiriyor, işçiler zamanda işçilerin bilinçlenmesine de fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Bilim adamları, mücadeleden yana sendikalar, emekten yana partiler işçilerin bilinçlenmesinde dayanışma içinde olmalıdır. Anayasa işçilerin yaşam güvencesini. Dayatılan çalışma koşullarıyla, belirlenen asgari ücretle bir işçi insanca yaşayamaz durumdadır. Buna dur diyen iş cinayetlerini ortadan kaldıran bir Anayasa olmalıdır. Hükümet yoksulluk, açlık sınırlarını ortaya koyuyor, işçiye verilen asgari ücret bunların altında. Bunlar Anayasada yasaklanmalıdır. 2012 1 Mayıs’ı yaklaşırken, bu taleplerimiz için işyerlerinden başlayarak örgütlenip alanlara çıkmalıyız.

TUM İŞÇİLER KURULTAYA KATILMALI

       Barış Bulut (Birleşik Metal-İş Kromançelik İşyeri Baştemsilcisi): Gebze işçi kenti. Kurultayın örgütlenmesinde Engin arkadaşımız görevli. Toplantılar iyi gidiyor. Diğer işkolundaki temsilci, işçi arkadaşlarla bağlarımızı kurmamız sevindirici. Örgütsüz işçiler kurultaya katılarak örgütlü olmanın faydalarını görecekler. Kroman olarak kurultaya katkımızı sunacağız. Örgütlü örgütsüz işçiler kurultaya katılmalı.

SINIFIMIZI BİLELİM

       Tabib Yavuz (Birleşik Metal-İş Kromançelik İşyeri Temsilcisi): Geçen yılki kurultaya sağlık nedenlerinden dolayı katılamadım. Benim için büyük eksiklikti. Bu dönem şanslıyım kurultaya katılacağım. Bütün temsilci, işçi arkadaşlarımız katılmalı. Çalışma koşulları çok kötü. işçi arkadaşlarımızda bel fıtığı, boyun fıtığı artmakta. Ücretlerimiz düşük. Yoğun çalışma içindeyiz. Dolayısıyla sağlığımız bozuluyor. Çalışma saatleri düşürülmeli, geçinilebilecek ücret alabilmeliyiz. Kurultayda bunlara dikkat çekerek kararlar almalıyız. AKP iktidara geldiğinden bugüne kadar işçileri geri plana attı. Her TİS sürecinde kriz senaryolarını keşfedip önümüze getiriyorlar. Sermaye kârına kâr katmak için bu yalana başvuruyor. Geçen dönem bu dayatıldı. Biz iyi bir sözleşme yaptık. Bizler demire yön veriyoruz. Sermayeye, hükümete yön vermeyi de biliriz. Yeter ki, bizler sınıfımızı bilelim. Kurultaya bu duygularla katılacağız.

AŞAĞIDA BİRLEŞMELİYİZ

       Ömer Osman Kızıltoprak (Birleşik Metal-İş Kromançelik İşyeri Temsilcisi): Anayasa, hükümetin, sermayenin ve idarecilerin Anayasası. Bizlerin ihtiyaçlarına cevap veren Anayasa değil. Biz biliyoruz ki, işçiler örgütlenip, sendikaya üye olduklarında işveren polisi, jandarmayı işçiler üzerine saldırtıp, işçileri örgütlenmeden vazgeçirmek istiyorlar. Oluşacak Anayasa bizlere örgütlenme özgürlüğünü kazandırmalı. Biz işçilerle bunları konuşuyoruz. Yasalar çıkartılıyor. 2 tane işçiden yana haklar görünse de gerisi sermayenin daha güçlenmesi için çıkartılıyor. Hükümet çıkardığı yasaları işçilerin öğrenmesini istemiyor.

       Kurultay bize güç katacaktır. Aşağıdan bu örgütlenmeyi, birleşmeyi sağlamalıyız. Çünkü ülkenin ekonomisine katkı sunan, büyüten işçiler, tavanda olmalı, ama tam tersi, tabanda yer alıyorlar. Hükümetin bu kadar rahat bu yasaları çıkartması, konfederasyonların tabanla kopuk oluşu hükümetin elini güçlendiriyor.

BU GİDİŞE DUR DEMELİYİZ

       Şivan Kırmızıçiçek (Petrol-İş Mecaplast İşyeri Baştemsilcisi): Geçen yıl sendikalı, sendikasız işçilerle Türkiye işçi sınıfına örnek olacak bir kurultay yaptık, işçi sınıfının birçok sorunları var. Ülkemizde çalışma yaşamında demokratik bir ortamın yaratılması için Anayasa tartışılıyor. Ancak işçiler bu tartışmanın dışında. Anayasanın bu ülkede yaşayan işçilerin, ezilenlerin, inançların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir Anayasa olması için bu kurultayı düzenliyoruz. Bu konu hep partiler üzerinden tartışılıyor. Biz de kendi platformumuzda bunu tartışıp nasıl bir Anayasa istediğimizi ileteceğiz.

KÖLE OLMAYACAĞIZ

       Seyfullah Keskinoğlu (Tek Gıda-İş Kraft Foods İşyeri Baştemsilcisi): Kurultayı destekliyorum. Nedeni Gebze’de 5 bin firma var. Bunun sadece on tanesinde sendika var. Diğer yerlerde sendika yok. Sendikasız işçiler haklarıyla ilgili bir şey bilmiyorlar. Sendikalar önemsenmiyor. Kurultay bunları bilinçlendirmek için büyük bir olanak. Bunun için işyeri olarak kurultayı destekliyoruz. Kıdem tazminatı bizim için kırmızı çizgilerimizdir. Bunun için kurultaya çok güçlü katılmalıyız. Salon dolup taşmalı. Emekçilere şöyle seslenmek istiyorum:

Hepimiz emekçiyiz,

Sendikasız bir hiçiz,

Karanlıkta yürümeyiz,

Çünkü biz sendikalıyız.

Alınterimiz damla damla,

Yumruklarımız hep havada,

Köle olmayacağız,

Duysun bunu bütün dünya

SERMAYE BÜYÜDÜKÇE İNSAN HAKLARI AZALDI

       Bilal Bayrı (Tek Gıda-İş Kraft Foods işyeri Temsilcisi): Gelir dağılımının bozuk olduğu, çalışma koşullarının ağır olduğu bir işçi kentinde kurultay yapmamız, Gebzeli işçilere önemli katkılar sunacaktır. Umarım buradan başlayarak dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılır. Sermaye büyüdükçe, insan hakları azaldı. Kurultayı örgütleyen, sınıfına inanan arkadaşlar işçileri eğitmeli. Bizler hakkımıza sahip çıkmaksak, bizleri bu duruma düşürenler kadar suçluyuz. Bizler sınıfımızı bilmeliyiz.

BAŞLANGIÇ OLACAK

       Çiçek Edinç (Tek Gıda-İş Kraft Foods İşyeri Temsilcisi): Bizler işçi arkadaşlarımızın kurultaya katılması için birebir çalışıyoruz. Haklarımızın ne olduğunu, işçiler dönük saldırıları, kıdem tazminatı ve diğer saldırıların neler olduğunu bilelim ve tepkimizi gösterelim. İşyerinden işçiler katılacaklarını söylediler. Kurultayda kürsünün işçilerde olması da önemli. Kendilerine değer verildiğini görecekler.

       Bizim hükümetimiz hep işçilerin sırtından geçinmek istiyor. Hep işçiler bedel ödüyor. Biz bedel ödemek istemiyoruz. Kıdem tazminatımıza göz diktiler. O zaman neden biz çalışıyoruz. Diğerlerini geçtik emeklilik yaşını 60-65’e çıkardılar. O zaman mezarımızın köşesine çıkartılacak kıdem tazminatı fonunu koysunlar. Kurultay artık bedel ödememek için bir başlangıç olacak. İnşallah kazanacağız.

DİĞER HABERLER
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI

Fazla çalışma ücreti, kanunun veya sözleşmelerin öngördüğü haftalık çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar için ödenecek ücreti ifade etmektedir.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE
GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE

İktidarın neoliberal politikaları gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi Avrupa’nın zirvesine taşıdı. En zengin %1’lik kesim ülkedeki servetin %40’ına sahip oldu. Halkın %71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor.

MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan devamsızlıkların geçerli bir mazerete dayanması gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI
BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI

Bedelli askerlik ve tazminat hakkı.