GAZETE İLANI OLMADI MEKTUP YAZILDI
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM´de Grubu olan siyasi partilerin Grup Başkanvekilleri´ne bir mektup göndererek, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının görüşülecek maddelerinden bazılarıyla ilgili itirazlarını ve taleplerini dile getirdi.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM’de Grubu olan siyasi partilerin Grup Başkanvekilleri’ne bir mektup göndererek, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının görüşülecek maddelerinden bazılarıyla ilgili itirazlarını ve taleplerini dile getirdi.
Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı, 3 Ekim’de TBMM’de görüşülmeye başlanarak 30 maddeden oluşan 1. bölüme ilişkin görüşmeler tamamlandı. İkinci ve üçüncü bölümlerde yer alan maddelerin görüşülmesine ise dün devam edildi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Sekreter Pevrul Kavlak, TBMM’de Grubu olan Siyasi Partilerin Grup Başkanvekillerine, maddelere ilişkin itirazlarını ileten bir mektup gönderdi. Mektupta, Türk-İş’in tasarının hazırlanışı ve TBMM’de alt komisyon ve komisyon aşamalarında sürdürülen çalışma sürecinde azami katkı içerisinde olduğu, yapıcı önerilerde bulunduğu ancak bu önerilerin büyük bir kısmının dikkate alınmadığı belirtildi. Bu nedenle de Türkİş topluluğunun endişe ve huzursuzluğunun arttığı vurgulandı.
‘Hükümet ve işverenlerin istekleri yasalaştı’
Türk-İş’in gazetelere verdiği ilanlara ve belirttiği hassasiyetine karşın, genel kurul görüşmelerinde söz konusu ilanlarda yer alan 1. madde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının isteği üzerine; 2. madde ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada açıkça belirttiği gibi işverenlerin isteği üzerine kabul edildiği ifade edildi. Mektup’ta Türk-İş’in itiraz ettiği maddeler ise şöyle sıralandı:
– Sendikanın kurulacağı iş kolunda çalışmayan, işçi olmayan insanların sendika kurabilmesinin Türk çalışma hayatına kazandıracağı hiçbir şey olamaz. Böyle bir durumda ortaya, sendika görüntüsü altında yüzlerce kuruluş çıkacak, çalışma hayatı kendini daha büyük bir kaosun içinde bulacaktır.
– 30 ve daha az işçi çalıştıran işyerlerinde işçilerin sendikal nedenle işten atılmaları halinde işe iade davası açma haklarını düzenleyen fıkra tasarıdan çıkarılarak işçilerin sendikal tazminat alma hakları ortadan kaldırılmaktadır. Böylelikle 30’dan az işçi çalıştırılan işyerlerinde örgütlenmenin önü kesilmekte, milyonlarca işçinin temel insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğü ellerinden alınmaktadır.
– Tasarının yayımı tarihinden itibaren bir süre sendikal barajlarla ilgili düzenleme askıya alınmakta, bu yolla da bazı sendikaların yetkili kılınması sağlanmaya çalışılırken, sistem bozulmakta, ilkeler çiğnenmektedir.
– Grev yapan işçilerin iş yerinin önüne kuracakları çadır dahi yasaklanmaktadır.