FESİH YASAĞI VE KISA ÇALIŞMA BİTTİ
Özel sektörün taleplerine karşılık uzatılan kısa çalışma uygulaması ve fesih yasağı uygulaması 1 Temmuz itibariyle sona erdi.
Özel sektör normalleşme döneminde talep oluşsa dahi hammadde, çip krizi vb. dış nedenlerle üretimin zorlanacağını vurgulayarak uygulamanın devam etmesi gerektiği görüşünü hükümete iletmişti. Uygulamaların tekrar başlayabilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Salgın döneminde firma ve istihdamı korumak için hayata geçirilen önlemler, normalleşmeyle birlikte kaldırıldı. Kısa çalışma uygulaması, fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulamasında nakit desteğinden oluşan bir paketle etkin bir koruma sağlanması amaçlanmıştı. Kısa çalışma uygulaması, salgının Türkiye’de hızla yaygınlaşmasının ardından 26 Mart 2020’denuygulamaya alınmıştı. Daha sonra kanuni yetkiye dayanarak Cumhurbaşkanınca uzatılan uygulamada, Cumhurbaşkanı’nın uzatma yetkisi de son buldu. Yeniden salgın gerekçesiyle bir karar almak için kanunla düzenleme yapılması gerekiyor.
Fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulaması ise Nisan 2020’de uygulamaya konulmuştu. Yine bu dönemde, ücretsiz izne çıkanlar ile işsiz olarak salgın dönemine giren kişilere nakdi ücret desteği uygulaması başlatılmıştı.
İş dünyası uygulamaların devamından yana
İş dünyası çeşitli vesilelerle 2021 sonuna kadar desteklerin devam etmesi yönünde taleplerde bulunmuştu. Uygulama dönemi sonunun yaklaştığı aylarda da ilgili bakanlıklara uzatma istekleri iletildi. Uzatma isteğinin gerekçesi olarak ise hem iç pazar hem de ihracat pazarında talebin nasıl seyredeceğinin bilinmemesi, çip krizi, hammadde fiyatlarındaki aşırı dalgalanma ve firmaların salgın döneminde yaşadığı finansal zorluklar gösterilmişti. Kısa çalışma uygulaması ve fesih yasağının devamı, işçi sendika ve konfederasyonları tarafından da talep ediliyor.