Türkiye’de ilk fabrikasını 2013’te açmasının ardından fındık ve çikolata-şekerleme alanında 7 tesise ulaşan Ferrero Türkiye, 2019’da da 150 milyon TL’lik yatırım yapacağını açıkladı. Ferrero Türkiye üst yönetimi bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Ferrero Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski, Türkiye’de inişli-çıkışlı bir ekonomik ortam olsa da yatırım açısından büyük cazibe bulunduğunu, şirket yatırımlar yanında, birleşme devralmalar yoluyla da büyümeye kapılarının açık olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin genç nüfus, tüketim, stratejik konum nedeniyle her zaman yatırımcılar açısından dikkat çekici olduğunu belirten Ferrero Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski, “Yatırım için her zaman birleşme ve devralmaları da kullanmak mümkün. İnşallah uygun ortamda, hem fındık, hem çikolatada fırsatlar olursa değerlendiririz” dedi. Kaslowski “bir görüşme olup olmadığı” yönündeki soruya ise “Bir görüşme yok. Böyle işlerde sinerjinin ortaya çıkması, her iki tarafın ortak faydasının olup olmaması çok önemli… Fırsat olursa açığız” diye konuştu. Türkiye’nin yatırım ortamına yönelik bir soruya ise Kaslowski, inişli-çıkışlı bir ekonomi olsa da Türkiye’nin çok büyük potansiyeller taşıdığı yanıtını verdi.
Yatırımları sürdürme yönünde kararlı olduklarını vurgulayan Ferrero Çikolata Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu ise 2013 yılından bu yana 7 tesise ulaştıklarını belirterek hızlı bir yatırım dönemi yaşandığını vurguladı. Gümüşlüoğlu, “Biz yatırım kararlarını çok uzun dönemli plana göre yapıyoruz. Uzun dönemde majör bir değişiklik olmadığı sürece ufak-tefek iniş çıkışlar o kadar büyük önem taşımıyor” diye konuştu.
Temmuz iyi giderse rekolte daha da artacak
Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Alan ise yaklaşık yüzde 60’ı grup içine olmak üzere Türkiye’den yurt dışına yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını. Türkiye’de verim ve kaliteyi artırıcı, izlemeye açık üretimi desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. Bamsı Akın, Ferrero’nun kendisinin büyük bir fındık alıcısı olması yanında, küresel fındık ticareti de yaptığının altını çizerek, Türkiye’nin bu nedenle büyük önem taşıdığını kaydetti. 2019 sezonunda şu ana kadar koşulların olumlu olduğunu belirten Bamsı Akın, “Amacımız Türkiye’de fındığın konumunu güçlendirmek. Bu yaklaşıma uygun çalışıyoruz" dedi.
Ferrero şeker-sağlık tartışmasına girdi
Ferrero Türkiye Onursal Başkanı ve İtalya’nın Eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, İngiltere merkezli yayımlanan son araştırmalarda şekerin kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet ile doğrudan ilişkili olmadığı yönünde bulgulara ulaşıldığını söyledi. Marsili, şekerin insan ve beyin sağlığı için gerekli olduğunu belirterek. “Her şey yenebilir. Her şey kararında tüketilmelidir. Spor ve fiziksel aktivite önemlidir" diye konuştu. Azmi Gümüşoğlu da Ferrero’nun fazla tüketimi önlemek için 20 gramlık porsiyon halinde üretim yaptığını belirterek, paketlemede şirket karlılığını ikinci planda tuttuklarını söyledi. Azmi Gümüşoğlu bir soru üzerine de paketlerde şeker içeriğine dair bilgi verme zorunluluğu yönündeki çalışmalarda, hali hazırdaki yaklaşımım 100 gram baz alınarak yapıldığını, kendilerinin her bir porsiyondaki bilgilerin verilmesini tercih ettiklerini bildirdi.