Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
26 Nisan 2013
FAİLİ SİSTEM, İŞ CİNAYETLERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre sadece 2011 yılında 1700 emekçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.

FAİLİ SİSTEM, İŞ CİNAYETLERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre sadece 2011 yılında 1700 emekçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.  

Meslek hastalıkları, İş güvenliği ve İş cinayetlerini masaya yatırıyor.

Çalışırken ölmek veya  hastalanmak istemiyoruz 28 Nisan İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma/Yas ve Kalanlar İçin Mücadele Günü’nde bir etkinliğe hazırlanan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının bilinenden çok daha vahim boyutta olduğuna dikkat çekti Kadın ve çocuklar görülmüyor Sosyal Güuenlik Kurumu Derilerine göre sadece 2011 yılında 17.00 emekçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.

Türkiye iş cinayetlerinde Aurupa birincisi oldu, dünyada ölümler tam tespit edilemiyor, yani 17.00 iş cinayeti buz dağının sadece görünen yüzü. Meslek hastalıklarında durum daha uahim. SGK’uegöre 2011’de meslek hastalıkları nedeniyle sadece 123 kişi sürekli iş göremez raporu aldı, 10 işçi hayatını kaybetti. Oysa üçüncü sırada yer aldı. Üstelik, Türkiye’de iş kazaları sonucu gerçekte, sadece mesleki nedenlerle kansere yakalananların sayısının bile 9-15 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul İşçi Sağlığı ue İş Güuenliği Meclisi, 28 Nisan’da "İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma/Yas ue Kalanlar İçin Mücadele Günü" için toplanacak.

İSİG iki yıldır yaptığı çalışmalarla iş kazaları ue meslek hastalıklarında Jarkındalık yarattı. Bu yazı dizisi, bujarkındalığın ürünüdür. . . . Türkiye hariç birçok ülkede İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma/Yas ve Kalanlar İçin Mücadele Günü olarak kabul edilen 28 Nisan’da, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG), "Çalışırken Ölmek, Hastalanmak İstemiyoruz!" temasıyla bir etkinlik düzenleyecek. İSİG, 2 yıl önce kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalarla Türkiye’de iş güvenliğine ve iş cinayetlerine karşı belli bir duyarlılık ve mücadele bilinci yaratmayı başardı.

Bir çatı örgütü olan ve bünyesinde KESK, DİSK ve Sendikal Güç Birliği içindeki sendikalardan TMMOB, TTB gibi meslek örgütlerine ve birçok akademisyene uzanan geniş bir bileşen topluluğunu barındıran İSİG’den Murat Çakır çalışmaları hakkında, "Meclisin 2 yıllık çalışması sonucunda en azından söylem düzeyinde, işyerlerinde işçilerin ölümüne neden olan olayların kaza değil, ‘cinayet’ olduğu söylem düzeyinde oturtuldu. Sendikalarda daha fazla duyarlılık yaratıldı. Bu yılın başından itibaren farklı sendikalar ya da meslek odaları iş cinayetlerine karşı basın açıklaması ya da tepkiler ortaya koymaya başladı. Geçen seneden önce biz işçi ölümlerinden sonra çağrılarda bulunuyorduk, artık sendikalar bu görevi üstlendi. Ama bunun altının oturması gerekiyor. Sadece söylem düzeyinde kalmamalı" şeklinde bilgi verdi.

EN ÖRGÜTLÜ KESİM BİLE GÜVENLİKSİZ

İş güvenliği konusunda eksikliklerin çok olduğunu söyleyen Çakır bunun nedenini, "İşçilerin Türkiye’de büyük çoğunluğu güvencesiz, sendikasız, SGK’nin 10 milyon çalışan gösterilen sendika istatistiği abartılı, 1 milyon sendikalı var deniliyor ama bu olsa olsa 600 bin. Bu 600 binin de çoğunluğunun toplusözleşme hakkı yok. Zaten sendikalı işçilerin güvenli çalışma şartlarında çalıştığı da tartışılır. Sendikalı işçilerin bile iş güvenliği sağlanamıyor. Geçtiğimiz yıl Harb-İş’in örgütlü olduğu MKE’de patlama oldu. 2-3 gün kaç işçinin öldüğünü tespit edemediler. 4 işçinin öldüğü, birisinin patlama sonucu eriyerek diğer işçinin cesedine yapıştığı DNA sonucuyla tespit edildi. İşçi güvenliğine önem verdiğini söyleyen askeriyenin tesislerinde çalışan kadrolu işçilerin durumu buysa diğerlerini düşünün"diye anlattı.

SENDİKALAR SORUMLULUĞU ALMALI

Sendikaların, iş güvenliği konusunu örgütlenmesinin ve mücadelesinin önemli parçası haline getirmesi gerektiğini kaydeden Çakır, " İşçi sağlığı ve güvenliği emek örgütlerinin asli örgütlenme sorunudur. Aynı ücret sorununda olduğu gibi anlık tepkisini vermeli. Artık vermeye başladı. Bunu daha organize ederek güçlendirebilir miyiz? Yapmaya çalıştığımız bu. Artık sendikalarımız ve meslek örgütlerimiz duyarsız, şeklinde bir tartışmanın anlamı yok. Bundan sonra ne yapabilirizi tartışmalıyız. Basın çalışanlarından da ricamız bunu yayarak, kamuoyu oluşturulmasını sağlamasında aracı olması. Bu konuda belli kampanyalar oluşturulabilir, mesela örgütlenme kampanyaları, oluşturuluyor, ‘sendikalı ol’ diye, işçi sağlığı sorunu üzerinden bunlar hayata geçebilir.

Yine eksik kaldığımız, meslek hastalıkları sorununu ele alırız"diye konuştu. Yas gününde etkinliğe davet Çakır, iş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına karşı kamuoyu duyarlığı ve bilinçlenme yaratmak için medyaya da çok ihtiyaçları olduğunu belirtti ve tüm yurttaşları 28 Nisan’da İstanbul’da Türk Tabipleri Birliği’nde saat 15.00’te yapılacak etkinliğe davet etti. Meslek hastalıkları kayda geçmiyor MURAT Çalar, iş cinayetleri dışında meslek hastalıkları konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "İş cinayetlerinden SGK verilerine göre yılda 1.700 işçi ölüyor. Meslek hastalıklarından ise güya verilere göre 10 işçi ölüyor.

Bu hiç gerçekçi değil. ‘Çalışırken hastalanıyoruz’ diye bir sloganımız var. Ankara’dan doktor Arif Müezzinoğlu arkadaşımız, ABD’de yapılan son araştırmaya göre iş kazalarında ölümlerin 5 katı kadar meslek hastalığı ölümü olduğunu kaydetti. 1.700 işçinin 5 katını düşünün. Bir de hekim Coşkun Canıvar’ın, Türkiye’de her yıl 130 bin kanser vakasının olduğunu bunun yüzde 6’sının mesleki kanser olduğunu açıklamasını düşünün.

Türkiye’de yılda bir tane dahi mesleki kanser tanısı konulmuyor. Böyle düşündüğünüz zaman bambaşka bir sonuç ortaya çıkıyor. Binlerce insan ya emeldi olmadan ya da emeldi olduktan sonra kayıtlara geçmeden meslek hastalıklarından ölüyor."

Diş teknisyenleri tehlike altında ÇAKIR meslek hastalıkları konusunda diş teknisyenlerinin somut, çarpıcı bir örnek olduğunu belirterek bu konuda şunları dile getirdi, "İstanbul’da silikozis tehdidi altındaki diş teknisyeni arkadaşlarla girişimlerde bulunduk. Şimdi meslek hastalıkları hastanesinde silikozis hastası olduğu tespit edilmiş bir diş teknisyeni arkadaşımız dava açacak Eğer bu kabul edilirse bir ilk olacak.
Bu diş teknisyenlerinde yaygın bir hastalık, çalışanların yüzde 15-20’sini etkilediğini gördük. İstanbul’da özellikle Atakent’te merdiven altı atölyeler var. Türkiye’de özellikle bu atölyerin Maraş’ta çok olduğunu, hatta 2 yıl çalışan bir genç arkadaşımızın öldüğünü biliyoruz. Buradan derinleştirmeye çalışacağız, yine meslek hastalıklarına karşı aldığımız 3 karar var. Ankara’da galvaniz işçisi arkadaşların girişimi vardı.

" Etkinlik programı "Çalışırken Ölmek, Hastalanmak İstemiyoruz" başlığıyla 28 Nisan’da İstanbul Türk Tabipleri Birliği’nde yapılacak etkinliğin programı şöyle:

28 NİSAN PAZAR 15.00
» İçerik Sunum / 28 Nisan’ın Anlam ve Önemi – Aslı Odman
» Öldüren Lif Asbest Cephesinden Son Rapor – Laurie Kazan-Allen, Uluslarası Asbestin Yasaklanması için Ağ (IBAS) Koordinatörü
» Meslek Hastalıkları Genel Çerçeve Coşkun Canıvar
» Meslek Hastalıkları ve Asbest Prof.Dr. İbrahim Akkurt, Sivas Cumhuriyet Ü.
» Katkılar – Sorular 16.45 » Dr.Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı Ödül Töreni
» İş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden işçi yakınlarının ve birçok sektörden işçi arkadaşlarımızın deneyimlerini aktaracağı iş cinayetleri ve meslek hastalıkları üzerine forum 18.30
» İş Cinayetlerine Karşı Mücadele ve Taleplerimiz

Yer: İstanbul Tabip Odası Merkez Büro Toplantı Salonu Adres: Türkocağı Cad. No: 17 Kat:4 Cağaloğlu/İstanbul İstanbul

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi KAYITDIŞILIĞA da dikkat çeken Çakır, SGK’nin 2011 verilerine göre yaşamını yitiren 1700 işçiden sadece 42’sinin kadın olması kaydedilmesine karşın İSİG’in 6ı’i kadın işçinin öldüğünü sadece görsel ve yazılı basından tespit etmesi gibi çarpık rakamlar olduğunu, SGK’nin 23 tane çocuk ölümü olduğunu duyurmasına karşın gerçekte çok daha fazla çocuk işçi ölümünün olduğunu Adana’da trafik kazası geçirdi gerekçesiyle getirildiği hastanede ölen 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın ölümünden çok iyi bildiklerini kaydetti.

Çakır, göçmen işçilerin ölümünün ise, "İzmir açıklarında ölen işçiler de belki en kötü şartlarda da olsa çalışmak için Avrupa’ya gidiyorlardı. Bu anlamda daha geniş açıdan bakmamız gerekli" şeldinde düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

 

DİĞER HABERLER
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

1 Mayıs emeğin, alın terinin, barışın, demokrasinin ve güvenli bir gelecek için dayanışmanın, yardımlaşmanın günüdür. Bu gün o gündür.

TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR
TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikaların işverenlere açtıkları yetki davasında mahkemelerin uzun sürmesini eleştirerek “Mahkeme 7 sene sürüyor. 7 sene sonra ne iş yeri kalıyor, ne sendika kalıyor, ne bir şey kalıyor” dedi.

KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ
KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ

Ticaret Bakanlığı kanatlı eti ihracatına kısıtlama kararı aldı. Son dönemde fiyatlarıyla tartışma konusu olan beyaz et tarafında ihracat kısıtlaması için düğmeye basıldı.

1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ 51.Cumhuriyet Hükümeti (II.Çiller Hükümeti) 5.10.1995-30.10.1995 tarihleri arasında, 52. Cumhuriyet Hükümeti (III.Çiller Hükümeti) 30.10.1995-6.3.1996 tarihleri arasında görevdeydi. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçiminde oyların yüzle 21,4’ünü alan Refah Partisi 158 milletvekili çıkardı. ANAP’ın oyu yüzde 19,6 (132 milletvekili) ve DYP’nin oyu yüzde 19,2 (135 milletvekili) düzeyinde kaldı. DSP oyların yüzde 14,6’sını (76 […]