Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Haziran 2015
EZBER BOZALIM: ‘NEREDE O ESKİ İŞÇİLER!’

Geçenlerde 15-16 Haziran 1970 olaylarının yıldönümünü yaşadık. Bir arkadaş, “ah, ah,” dedi, “nerede o eski işçiler!”

EZBER BOZALIM: ‘NEREDE O ESKİ İŞÇİLER!’

Geçenlerde 15-16 Haziran 1970 olaylarının yıldönümünü yaşadık. Bir arkadaş, “ah, ah,” dedi, “nerede o eski işçiler!”

Gerçekten “nerede o eski işçiler” mi?

Yoksa bu değerlendirme bilgisizliğin ve kolaycılığın bir ürünü mü?

Tabii ki, ikincisi.

107 yıl öncesinden iki örnek vereyim.

Samsun’da Reji’ye ait tütün fabrikasında çalışan 800 işçi, 1 Ekim 1908 günü Reji binasını taşladı ve camları kırdı. Reji’nin deposunu yağmalama girişimi de güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesiyle önlenebildi. İşçiler bu kez Reji yöneticilerinin evine saldırdılar ve Amerikan ticarethanelerine silahlı saldırıda bulundular. Reji’nin iki memuru da grevci işçiler tarafından yaralandı.

Aydın Demiryolu işçilerinin 31 Ağustos 1908 günü başlayan grevi de bu açıdan önemlidir. Şirket yönetiminin verdiği sözleri tutmaması üzerine 28 Eylül 1908 günü üçüncü kez greve çıkan işçiler, trenleri raydan çıkardı, telgraf tellerini keserek haberlemeyi durdurdu. İşçiler güvenlik güçlerine karşı silah kullandı. Askerlerin karşılık vermesi üzerine bir işçi başından vurularak öldü. Bir jandarma da başından yaralandı.

BAŞARININ ÖLÇÜTÜ EYLEMİN BİÇİMİNDE DEĞİL, PROGRAMINDADIR

İlk bakışta 1908 yılındaki bu eylemler çok “devrimci” gözüküyor. Gerçekten öyle mi? 

Bir işçi eyleminin önemi eylem biçiminde midir, eylemin programı ve eylemcilerin örgütlülüğünde midir? 

Sınıf hareketini ve onun kapitalizme karşı mücadele potansiyelini yeterince kavramamış olan kişiler, eylemin biçimine bakarak değerlendirme yapar. 

Ne kadar yanlış!

Önemli olan eylemi yapanların örgütlülüğü ve kafalarındaki programdır.

Reji tütün fabrikasının işçileri örgütlü değildi ve kafalarında yalnızca ücretlerinin artırılması vardı. 

Aydın Demiryolu işçileri de örgütsüzdü; dertleri ücret ve diğer bazı çalışma koşullarıyla sınırlıydı.

15-16 Haziran eylemi birçok açıdan bir İLK’ti ve önemliydi.

Ancak sel gittikten sonra bu eylemlerden kalan kum nedir?

Çok fazla değil. Belki de yenilginin getirdiği bir umutsuzluk ve hayal kırıklığı.

Günümüzün işçisi fabrikayı yakmıyor, cam çerçeve indirmiyor, trenleri raydan çıkarmıyor.

O zaman bu işçilerin bilinç düzeyi daha mı geri?

O zaman, “ah, nerede o eski işçiler” mi diyeceğiz.

Tam tersine.

GÜNÜMÜZÜN İŞÇİSİ DÜNKÜNDEN ÇOK DAHA İLERDEDİR

Günümüzün işçisi çok daha gelişkindir, eğitimlidir, deneyimlidir.

Günümüzün işçisi, çağdaş iletişim teknolojilerini etkili bir biçimde kullanarak, yeni örgütlülükler yaratabilmektedir.

Günümüzün işçisi, emperyalizme ve kapitalizme karşı verilecek mücadelenin kuramsal altyapısını kavrayabilecek bilgiye sahiptir.

Günümüzün işçisi, sınıf mücadelesinin karmaşıklığını kavrayabilecek ve çok farklı taktik ve teknikleri geliştirip kullanabilecek düzeydedir.

Günümüzde nüfusumuzun yüzde 70’ini oluşturan işçi sınıfımız, eylemleriyle, “ah, nerede o eski işçiler!” hayalini sık sık gündeme getirenlere her gün yanıt veriyor.

İşçilerimiz son yıllarda biraz sessizdi.

Düşük ücretler karşısında sermayedar sınıfla mücadele etmek yerine, kolaycılığı seçtiler. Borçlanarak yaşam düzeylerini kolayca yükselttiler. Kanuni sınırları aşarak fazla mesaiye kaldılar. Babadan anadan kalan tarlayı veya evi sattılar. 

Bu kolaycı çıkış yolları, işçilerimizin büyük çoğunluğu için artık tükendi.

Ayrıca, artık günümüzün giderek artan ihtiyaçlarını sistemle uzlaşarak karşılayabilmek giderek olanaksızlaşıyor; hayat, mücadeleden başka çare bırakmıyor.

Artık sınıf mücadelesi zamanı.

Umarım, “ah, nerede o eski işçiler” diye hayıflananlar, bu büyük potansiyeli ve eylemliliği görürler.

DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.