EYLÜL AYINDA 143 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, eylül ayı raporunu açıkladı. Raporda eylül ayında en az 143, son dokuz ayda ise bin 414 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği açıklandı.
_9558.jpg)
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Eylül ayında en az 143 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. İSİG’in yazılı, görsel, dijital basın, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ile işçi ve işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit ettiği verilere göre 2014 Eylül ayında en az 143 işçi yaşamını yitirdi.
2014 yılının ilk 9 ayında en az bin 414 işçinin yaşamını yitirdiğini kaydeden İSİG, inşaat, tarım, maden ve taşımacılık işkollarımn iş cinayeti konusunda alarm verdiğini vurguladı. En fazla iş cinayetinin 49 iş cinayeti ile inşaat ve yol işkolunda yaşandığını, bunu 28 iş cinayeti ile tarım ve orman işkolunun takip ettiğini kaydetti. Eylül ayında yaşamını yitiren 143 emekçiden 128’i işçi ve memur, 12’si çiftçi/küçük toprak sahibi ve 3’ü de kendi hesabına çalışan.
İSTANBUL İLK SIRADA
143 işçiden 11’i kadın işçi, 5’i ise çocuk. Ayrıca 4 de göçmen işçi bulunuyor. İSİG raporunda, iş cinayetlerinin en çok İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Aydın, Kocaeli, Konya, Manisa ve Mersin’de yaşandığı belirtildi. 22 ölümle İstanbul ilk sırada yer alırken 6 ölümle İzmir ikinci sırada. 40 işçi düşme nedeniyle yaşamını yitirirken, 29 işçi ise ezilme, göçük nedeniyle yaşamını yitirdi.
İSİG raporuna göre; 28 işçi ise trafik ve servis kazası sonucu hayatını kaybetti. Silikozis nedeniyle işçi ölümlerin devam ettiği vurgulanan İSİG raporunda, "Silikozis kaynaklı iş cinayetleri şimdi de porselen işçileriyle devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak bizler de önümüzdeki günlerde mücadelemizi meslek hastalıklarına dönük olarak genişleterek sürdüreceğiz" denildi.
ÖNERİLER
İSİG’in iş cinayetlerinin azalması için getirdiği öneriler şöyle:
* İşçilerin örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı. İşçilere sendika seçme özgürlüğü ve iş güvencesi sağlanmalı.
* Başta taşeronlaştırma olmak üzere her türlü güvencesiz çalıştırma biçimi yasaklanmalı.
* İşçi sağlığı kurulu işler hale gelmeli ve kurul işçi sağlığını etkileyen üretimin her hususuna müdahale edebilmeli. Kurulun en az yarısını işçiler oluşturmalıdır. Sendikalar, meslek odaları ve uzmanların oluşturduğu heyetler söz ve karar sahibi olmalı.