ETTE KRİZİN BÜYÜĞÜ YOLDA
İthalat yüzünden zora düşen yerli üreticinin Banvit ve Koç gibi faaliyetlerini durdurması bekleniyor.

Kırmızı et ithalatının serbest bırakılmasıyla maliyet avantajını tamamen kaybeden yerli üreticiler, bir bir üretimden çekilme kararı alırken birkaç aya kadar kapanmaların daha da artacağı belirtildi.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, ithalatın kısa sürede bir krize yol açacağını başından bu yana anlattıklarını belirterek “Devletin hiçbir zaman uzun vadeli bir hayvancılık politikası olmadı. ‘İthalat sadece asprin etkisi yapar, geçici süre piyasayı sakinleştir demiştik.’ Bizim dediğimiz oldu. Birkaç aya kadar pek çok büyük üretici de faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacak ve asıl kriz o zaman kopacak” dedi.
Devletin hayvancılık adına hiçbir zaman tutarlı bir dalı olmadığına dikkat çeken Yıldız, “İthalat öncesi Ziraat Bankası’ndan üretim için sıfır faizli kredi veriliyordu. Böyle bir karar sonrasında neden bir de ithalatı serbest bıraktı, anlamak güç. Alınan kararlar ikide bir değiştirilememeli. Taşıma suyla değirmen dönmedi. Devletin garip politikaları nedeniyle 2008-2009 yılları arasında 1 milyon hayvan kesildi. Bunların büyük bir bölümü süt inekleriydi. Şu an aynı sıkıntıyı doğal olarak sütte de çekiyoruz. Türkiye’de sütteki taban fiyat hesaplanıp üreticinin kâr ettirilmesi gerek. Verilen teşviklerle AB’ye hizmet etmek dışında bir şey yapmıyoruz. MALİyetin yüzde 70’i zaten hammadde” diye konuştu.
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Basın Sözcüsü Ahmet Yücesan da ETBİR olarak ithalata başından beri karşı olduklarını belirterek “İthalat dengeli yapılmalı ve yerli üretici besiciliğe teşvik edilmeliydi. Damızlık hayvanlar getirtilip yerli üreticiye verilmeli ve üretim seferberliği başlatılmalıydı” dedi.
2009’da, 8 şirket kapanmıştı
Yücesan şöyle konuştu: “Biz et getirilmesini istemiyoruz. Bize buzağı versinler besicilik yapıp Türk hayvancılığını geliştirelim. Türkiye kendi üretimini kendi yapmazsa bu sıkıntılar çözülemez. Türk hayvancılığında asıl sorun besicilik. 2009’da 8 büyük firma kapanmıştı. Pazar garip bir hal aldı. Bir süre önceye kadar büyük firmalar fiyatlar artsın diye piyasaya ürün sürmüyorlardı.”
Türkiye’nin ilk et market zincirlerinden olan Şalvarlı Et’in de ithalat kriziyle birlikte üretimini durdurma kararı aldığı belirtildi. Şirket çalışanlarından ve sektör temsilcilerinden edindiğimiz bilgilere göre Esenyurt ve Silivri’de üretim yapan Şalvarlı, şu an için yalnızca Gaziantep’ten ürün getiriyor.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi
MURAT GÜLDEREN