Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
05 Mayıs 2025
ET ÜRETİMİ ARTTI, TÜKETİM YERİNDE SAYDI

Türkiye’de kırmızı et üretimi 2005’ten bu yana yaklaşık 3 kat artarken, kişi başına düşen üretim miktarı 2023’te zirve yapmasına rağmen 2024’te düşüşe geçti. Tüketim artışı sınırlı kalırken, asgari ücretle et alım gücü 2020’den bu yana en düşük seviyelerde seyretti.

ET ÜRETİMİ ARTTI, TÜKETİM YERİNDE SAYDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kırmızı Et Üretim İstatistikleri 2024 yılı verisini açıkladı. Türkiye’de kişi başına düşen et miktarı ne kadar arttı?

Kesilen hayvan sayısı, Türkiye’de ağırlıklı dana eti tüketiminden yola çıkarak sığır sayılarına bakıldığında, 2005 yılından bu yana yüzde 98 oranında artış gösterirken, et üretim miktarı ise yüzde 202 oranında arttı.

2005 yılında 2 milyon 558 bin 207 hayvan kesilerek, 491 bin 560 ton et üretimi olurken, 2024 yılında bu sayılar sırasıyla 5 milyon 77 bin 812 hayvan ve 1 milyon 483 bin 42 ton oldu.

Et üretim oranı da bu artışlarla yükseliş gösterdi ve 2005 yılında yüzde 19 olan et üretiminin kesilen hayvan sayısına oranı 2024’te yüzde 29 oldu.

Türkiye’nin nüfusu aynı dönemde yüzde 24 oranında artarak 85 milyon 664 bin 944 kişi olurken, et üretim miktarının nüfusa oranına göre kişi başına düşen et üretim miktarı da arttı.

2005 yılında kişi başına düşen et üretim miktarı 7,14 kilogram olurken, 2023’te zirveye çıkarak 19,57 kilogram olan kişi başına et üretim miktarı, 2024’te 17,31 kilogram oldu.

TÜİK verilerindeki et fiyatlarıyla karşılaştırınca üretimdeki değişimin son 1 yılda sert gerilediği görüldü.

(TÜİK enflasyon datası içinde yer alan Nisan 2022’den bu yana açıklanmayan madde sepeti fiyat listesinde dana etinin Aralık aylarındaki kilogram fiyatları ve 2022 sonrasında da endeks değerlerindeki değişime göre son fiyat üzerinden hesaplanan değerler alınmıştır.)

Et tüketimi
OECD verilerine göre, Türkiye’de kişi başına tüketilen kırmızı et miktarı 2023 yılında 11,7 kilogram oldu.

Türkiye’de, 2005 yılında bu yana yine OECD’nin verilerine göre, tüketilen kırmızı et miktarı ise şu şekilde değişti:

TÜİK verilerine göre et üretim miktarı ile OECD verilerindeki TÜrkiye’deki et tüketim miktarının birbirine oranlarına bakıldığında ise 2005’ten bu yana ilk kez 2023’te yüzde 60’ın altına gerilediği görüldü.

Alım gücü
Türkiye’de asgari ücretteki değişime ve TÜİK enflasyon verilerindeki dana eti fiyatlarına göre ise asgari ücretle alınabilen et kilogramı 2005 yılında 40 kilogram olurken, 2023’te bu 28 kilograma gerileyerek en düşük seviyesini gördü. 2024 yılında ise 17 bin 23 TL olan asgari ücretle TÜİK’e göre yaklaşık 434 TL kilogram fiyatı olan etten alınabilen miktar 39 kilogram oldu.

46 kilogram ile et alım gücünün en yüksek olduğu yıl 2020 oldu.

KAYNAK Ekonomim
DİĞER HABERLER
GÜNÜMÜZDE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE GÖZALTI, TUTUKLULUK VE HÜKÜMLÜLÜK DURUMUNDA UYGULANAN HÜKÜMLER
GÜNÜMÜZDE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE GÖZALTI, TUTUKLULUK VE HÜKÜMLÜLÜK DURUMUNDA UYGULANAN HÜKÜMLER

İşçinin gözaltına alınması, tutuklanması veya hüküm giymesi durumunda işverenin işçinin iş sözleşmesini, kıdem tazminatını ödeyerek, sona erdirme yetkisi vardır.

EVYAP SABUN VE EVYAP HİJYEN’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
EVYAP SABUN VE EVYAP HİJYEN’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Evyap işletmesi arasında aralık ayı sonunda başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

GEÇİNMEK İÇİN İKİNCİ İŞ ŞART
GEÇİNMEK İÇİN İKİNCİ İŞ ŞART

Emekçi, Türkiye’de iktidarın reva gördüğü ağır çalışma saatleri ve düşük ücret altında eziliyor. Geçinebilmek için de ek iş arıyor.

GIDA ZAMMINA JEOTERMAL ÇÖZÜM
GIDA ZAMMINA JEOTERMAL ÇÖZÜM

Halkın belini büken yüksek gıda fiyatlarını frenleyecek, zirai don riskini bertaraf edecek potansiyelin yer altında boş yattığı bildirildi.