ESNEKLİK VE YALANLAR
Hükümetin kararlı bir şekilde yasalaştırmak istediği konulardan başın da gelen esnek çalışma ve kıdem tazminatının fona devri için neredeyse tüm bakanların kendince katkı sunduğu top yekûn bir kampanya yürüttüğü aşikâr.
Hükümetin kararlı bir şekilde yasalaştırmak istediği konulardan başın da gelen esnek çalışma ve kıdem tazminatının fona devri için neredeyse tüm bakanların kendince katkı sunduğu top yekûn bir kampanya yürüttüğü aşikâr. Hele işsizlik verileri açıklanıp da işsizliğin bir türlü istenilen düzeye indirilememesi gündeme gelince, yine bildik bakanlar bil dik açıklamalara yaparak, gerekli reformların olmazsa olmazlığından söz ediyor. Özellikle Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’in her fırsatta dile getirdiği ‘reformların bir an önce yapılması gerektiği’nin artık ne anlama geldiğini sağır sultan bi le bilir hale geldi. ‘Çalışma alanındaki reformlardan’ Şimşek’in bazen daha izaha muhtaç bazan oldukça açık bir şekilde kastettiği, başta esnek çalışma olarak lanse edilen kiralık işçiliğin uygulanabilir hale gelmesi. Onu daha sonra kıdem tazminatının fona devri izleyecek. Bundan şüphe yok.
İştah açıcı söylem
Başta Şimşek olmak üzere diğer bakanların da zaman zaman savundukları; esnek çalışmanın, işveren kadar işçiye de yaradığı, hatta işsize daha çok yaradığı, esnek çalışmanın işsizliği azaltacağı savı… Bu çok iştah açıcı bir söylem. Bu söylem, ‘eğer böyle bir çare varsa hemen şimdi hayata geçirilmeli’ duygusu, isteği ve basınç yaratacak bir söylem. Öyle ya daha önceki gün açıklanan ve 10 ayın en üst seviyesinde yer alan yüzde 10.8 iş sizliğin düşmesini, iş arayanlardan daha çok kim isteyebilir ki… Durum bu hale gelince biz de konuya hâkim, bu alanda çeşitli çalışmalara imza atmış Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Aziz Çelik’e durumu sorduk. Verdiği yanıtlar, gerçeğin pek de savlandığı gibi olmadığını ortaya koyuyor. Çelik’in verdiği bilgiler özetle şöyle;
İşsizlik arttı
2013 yılında dünya çapında 40.2 milyon işçi sayıları 260 bine ulaşan özel istihdam büroları aracılığıyla kiralık işçi olarak istihdam edildi. Kiralık işçilik uygulamasına Kuzey Amerika ve Asya Pasi fik bölgesi başı çekiyor. ABD’de 11 milyon, Çin’de 10.8 milyon ve Avrupa’da 8.7 milyon kişi kiralık işçi olarak istihdam edildi. Dünya istihdamının yüzde 1.6’sı kiralık işçilikten oluşuyor. Bu oran ABD’de yüzde 2.1, Avrupa’da da 1.7 civarında. Peki kiralık işçilik uygulamasının işsizlik oranlarını düşürme yönünde etkisi ne kadar oldu? Son 10 yılın işsizlik verilerine bakıldığında buna dair bir işaret söz konusu değil. 2004’te AB 28 ülkelerinde yüzde 9.3 olan işsizlik oranı 2014’te 10.2’ye yükseldi. Kiralık işçilik ve esnekliğin daha yoğun olduğu ABD ve İngiltere’de de aynı dönemde işsizlik oranları sırasıyla yüzde 5.5 seviyesinden 6.2’ye, yüzde 4.7’den 6.2’ye yükseldi. Veriler ortada esnek istihdamın ve kiralık işçiliğin işsizliği azaltmadığı çok net.