ESKİŞEHİR İŞÇİ KURULTAYI KARARLARINI AÇIKLADI
Eskişehir’de “Söz sırası işçilerde” sloganıyla geçtiğimiz pazar günü düzenlenen işçi kurultayının sonuç bildirgesi kurultay komitesi tarafından açıklandı.
Eskişehir’de “Söz sırası işçilerde” sloganıyla geçtiğimiz pazar günü düzenlenen işçi kurultayının sonuç bildirgesi kurultay komitesi tarafından açıklandı. Kurultayda taşeron çalışmanın kaldırılması için basın açıklaması, miting, yürüyüş vb. gerçekleştirilme kararı alındı. Eskişehir’de sendikal birlik kurulması kararı da alınan kurultayda, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda da etkinlik programı da oluşturulacak.
Kurultaya katılan işçiler kurultayın düzenlenmesinden hoşnut olduklarını belirterek ikinci kurultay çalışmalarına bir an önce başlanmasını istedi. Sendikalar Birliğinin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken işçiler, kurultaya katılan kadın işçi sayısının artırılması gerektiğini dile getirdiler. İşçi kurultayına yoğun katılım gösteren işçilerle kurultayı ve sonrasını konuştuk.
GÜZEL ÖNERİLER ÇIKTI
Hapaki’de çalışan işçilerden Cevdet Sulari işçi kurultayının toplanmasından çok memnun olduğunu söyledi. Çok iyi bir şey yapıldığını belirten Sulari, “Umarım devamı gelir” dedi.
Eskişehir Organize Sanayi bölgesinde bulunan OMK AŞ’de geçtiğimiz aylarda işten çıkarılan 23 işçiden biri olan Okan Salgınoğlu da kurultayın toplanmasından memnun olduğunu ifade ediyor. OMK’de 10 yıl çalıştığını belirten Salgınoğlu, SELÜLOZ-İŞ’e üye olduktan sonra ‘İşyerini zarara uğrattıkları’ gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını söyledi. Kurultayın güzel geçtiğine de değinen Salgınoğlu, kurultaydan çok güzel öneriler çıktığını da sözlerine ekledi.
İŞÇİYE SÖZ HAKKI VERİLDİ
Kurultayın Eskişehir’de ilk kez yapılmasına rağmen başarılı geçtiğini ifade eden Gazi Taş, OMK AŞ’de işçi. Kurultayın devamının gelmesi gerektiğini vurgulayan Taş, işçilere bu kurultaydan sonra güven geleceğini söyledi. Taş, “İşçiler bu güne kadar işverenin baskısı ile yaşadı. Böyle bir kurultayda sendikal faaliyetlerle ilgili daha da ileri gideceğimizi düşünüyorum” dedi. Daha önce işçilere söz hakkı verilmediğine dikkat çeken Taş, bu kurultayda işçiye söz hakkı verildiğini belirtti. Aralarında iş kazası geçiren arkadaşlarının da olduğunu vurgulayan Taş, “İş kazası geçirenlere emekli olana kadar burada çalışacaksınız diye sözler veriliyordu. Sonra bu sözler unutuldu. İşten çıkarıldılar” dedi. Taş, kurultaydaki asıl amacın ‘İşçilerle birlik ve beraberlik içinde daha iyi bir geleceğe adım atmak’ olduğunu kaydetti.
Kurultaydan çok güzel sonuçlar çıkacağını söyleyen Birleşik Metal-İş RENTA İşyeri Baştemsilcisi İsa Akın, “İşçi arkadaşlarımızdan çok güzel fikirler geliyor. Örneğin Sendikalar birliği kurulması fikri öne sürüldü. Bu çok önemli” dedi.
BİAT VE İTAAT İLE HAK ALINMAZ??
İşçi kurultayının çok önemli olduğunu belirten Gülseren Şahin ise işçi emeklisi. İşçilerin bilinçlendirilmesi ve sendikalılaştırılması gerektiğini söyleyen Şahin, “12 Eylül’den sonra örgütler bilinçli olarak parçalandı. İşçiler itaat ve biat üzerine ve işsizlik tehditleri ile sindirildi” dedi. İşçilerin bilinçlenme ve hakkını arama zamanı geldiğini vurgulayan Şahin, böyle bir kurultayın yapılmasının işçiler için çok iyi olduğunu dile getirdi. Taşeronlaşmanın Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu kaydeden Şahin, “Ancak taşeronlaşmanın Türkiye’den kaldırılması çok zor. İşçilerin işi zor. Örgütlenmeliler, sadece biat ve itaat ile haklarını alamazlar” dedi.
FATURALAR İÇİN ÇALIŞIYORUM??
Organize sanayide çalışan Sibel Ünlüer, “Birlik olursa bir yerlere gelinir. Taşeronların altında eziliyoruz ancak taşeronlarla çalışıyoruz” dedi. Tayyip Erdoğan’ın ‘Üç çocuk yetmez 5 çocuk lazım’ sözlerine de değinen Ünlüer, “3-4 tane çocuk yapın diyor. Çocuk başına da 10 TL veriyor. 10 TL ile ben kime bakayım?” diye sordu. 400 TL’ye kirada oturduğunu anlatan Ünlüer, aldığı ücretin ise 750 TL olduğuna dikkat çekti. “Geçen ay 288 TL geldi doğal gaz faturam, aynı derecede yanıyor hiçbir değişiklik yok bu ay 388 TL geldi faturam” diyen Ünlüer, kira, doğal gaz ve faturalar için çalıştığını kaydetti.
ESKİŞEHİR İŞÇİ KURULTAYININ KARARLARI??
Eskişehir işçi sınıfı açısından önemli bir adım olan işçi kurultayında 300’ü aşkın işçi, sorunlarını dile getirerek örgütlenme üzerine kararlar aldı.
Alınan kararlar ışığında oluşturulacak mücadele programının hayata geçmesi için çalışmalara başlayacağını belirten sendika temsilcileri bir basın açıklaması gerçekleştirerek kararları halka duyurdu.
Çağrıcı sendikalar adına basın açıklamasını okuyan SES Eskişehir Şube Başkanı Birtürk Özkavak “Buradan tüm Eskişehir işçilerini mücadelemize katılmaya sendikal örgütlenmelerimizi büyütmeye, haklarımızı alana kadar mücadelemizi sürdürmeye davet ediyoruz.” dedi.?
40’a yakın işçinin söz aldığı kurultayda alınan kararlar şöyle:?
Yeni anayasa çalışmalarına işçiler aktif olarak müdahale etmeli kendi taleplerinin anayasada yer alması için mücadele etmelidir. Bu amaçla Eskişehir’de çalışmalar yapılmalıdır.?
Kıdem tazminatlarının gasbedilmesine karşı mücadele edilmesi fon oluşturma vb. faaliyetlerin teşhir edilmesi yönünde mücadele edilmelidir.?
İşten atmalara karşı mücadele edilmeli işten atılan işçilerle dayanışmalar örgütlenmelidir.?
Eskişehir’de Sendikalar Birliği kurulmalı burası üzerinden ortak çalışmalar yürütülmelidir.?Taşeron çalışmanın kaldırılması, taşeron işçilerin hakları için ortak çalışmalar yapılmalı kısa vadede basın açıklaması, miting, yürüyüş vb. gerçekleştirilmelidir.?
İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda bir eylem etkinlik programı oluşturulmalı bu konuda ilgili alanlardaki meslek odalarıyla (TTB, TMMOB, BARO vb. ) iş birliği gerçekleştirilmelidir.?
İnsanca yaşanacak bir emeklilik, emeklilik yaşının artırılmasına karşı etkin bir mücadele yürütülmelidir.?
Ödenmeyen işçi ücretleri hak ve alacakları konusunda etkin mücadele yürütülmelidir.?
İşçi kurultayları önümüzdeki süreçte genişletilerek devam etmelidir??
Kurultay çağrıcısı sendikalar:?DİSK Bölge Tem., Türk Harb-İş Esk. Şb., Tekgıda-İş Esk. Şb., Tezkoop-İş Esk. Şb., SES Esk. Şb., Selüloz-İş Esk. Tem.