ESKİ İŞ GÜVENLİĞİ YASASINA MAKYAJ
İş Güvenliği Uzmanı Şenay Koçyiğit, AKP hükümetinin açıkladığı iş güvenliği paketinin yeterli olmadığını belirterek, ´Eski iş güvenliği yasasının biraz makyajlı hali´ dedi.

AHMET DAVUTOĞLU’nun geçen hafta açıkladığı İş Güvenliği Paketini Aydınlık’a değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Şenay Koçyiğit, "Yapılan düzenlemeler çalışan sağlığını ve iş kazalarını engellemeye yönelik olmalıdır. İş güvenliğinde en önemli çalışma yöntemi sorunu kaynağından çözmektir.
Burada ise sorun; iş güvenliği uzmanlarının maaşlarını işveren tarafından alması sebebi ile çoğu aksaklığı görmezden gelmeleri ve özelleştirmelerdir. Bu sorunları çözmeden istediğiniz kadar düzenleme yapın yine değişen çok bir şey olmayacaktır" diye konuştu.
Taşeronlaşma ve özelleştirmeye karşı bir düzenlemenin pakette yer almamasının normal olduğunu söyleyen Koçyiğit, "AKP iktidarının bugüne kadar izlediği politika özelleştirme ve taşeronlaştırma sistemidir. Kamulaştırmaya dönülmediği sürece daha çok iş kazası ve meslek hastalıkları ile karşılaşmamız olasıdır. Özelleştirilen yerde iş veren çalışanın canını değil, kâr düşündüğü için özelleştümelerle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıkları artmıştır. İş kazaları ve meslek hastalıklarını durdurmak için hükümet bu politikadan vazgeçmeli ve derhal özelleştirmeleri durdurmalı; özelleştirilen yerler tekrar kamulaştırılmalı, kamucu ve halkçı bir ekonomi izlenmelidir" ifadelerini kullandı.
UZMANLAR MAAŞLARINI KAMUDAN ALMALI
Koçyiğit, iş güvenliği uzmanlarının maaşlarını işverenden aldığı sürece işverene bağımlı olacağını ve doğru rapor hazırlamayacağını buna karşı uzmanların maaşlarını devletten almaları gerektiğine dikkat çekerek "Hemen hemen çoğu iş yerinde iş güvenliği yasası uygulanamamaktadır. Gözle görülen en önemli sıkıntı denetleme mekanizmasının yetersiz olması." şeklinde konuştu. Tehlikeli iş alanlarını özel sektöre devreden hükümet yeni faciaların altına imzasını atmayı kabul etmelidir" diyen Koçyiğit, konuşmasına şöyle devam etti: "Madenler en çok ölümlü iş kazalarının olduğu yerlerdir. Türkiye’deki bütün maden ocaklarının devlet denetiminde olması gerekmektedir. Gözünü kâr hırsı bürüyen patron, ocaklarda gerekli önlemleri almıyor ve sonuçlarını maalesef yüzlerce canımızla ödüyoruz. Madenlerde çalışanların çalışma saatleri ve çalışma koşulları oldukça kötü durumdadır. Yeni iş güvenliği paketini incelediğimizde, bu çalışma şartlarını ve çalışma saatlerini iyileştirmeye yönelik tek bir madde göremiyoruz."