ERMENEK TE KATLİAM GELİYORUM DEMİŞ!
Ermenek maden katliamına ilişkin bilirkişi raporu, patronların ve devletin el ele vererek işçileri ölüme sürüklediğini ortaya koydu. Raporda, Olay kesinlikle doğal afet değildir ifadeleri yer aldı.

Karaman Ermenek’teki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili bilirkişi raporunda, bu facianın doğal afet olmadığı, bir dizi ihmal sonucu yaşandığı belirtildi. Bilirkişi heyeti, patronların yanı sıra denetleme görevini yerine getirmeyen MİGEM’i de ‘asli kusurlu’ buldu.
Raporda, kazaya sebep olan suyun eski göçükte depolanan rezervuar suyu olduğuna dikkat çekilerek, çalışma yapılan kısımla eski imalat arasında güvenli mesafe bırakılmadığı için bu ölümlerin yaşandığı ifade edildi.
Sondajlar yetersizdi
Raporda, "25 metre ve üzeri sondajlar yapılsaydı, bu denli büyük felaket yaşanmayacaktı. Su gelirinin belirlenmesiyle önlemler de beraberinde alınacaktı" denildi. Eski imalatlardan gelebilecek suların boşaltılması için tahliye borularının uygun şekilde yerleştirilmediğine dikkat çekilen raporda, olası tehlikelere karşı önceden önlem alınmadığı vurgulandı.
Ne olmuştu?,
KARAMAN Ermenek’te Has Şekerler Madencilik’e ait linyit ocağında geçen yıl 28 Ekim’de meydana gelen su baskını nedeniyle 18 işçi mahsur kalmış, işçilerin tamamının cansız bedenine an cak 38 gün sonra ulaşılmıştı. Olayla ilgili beş kişi tutuklanmıştı. Tutuklu bulunan ruhsat sahibi şirketin şube müdürü Mehmet Zeybek ve maden mühendisi Yavuz Özsoy, bilirkişi raporuna istinaden 5 Şubat’ta serbest bırakıldı.
Çalışanların acil durumlarda kullanması için uygun ekipmanların olmadığının belirtildiği raporda, yılda en az bir defa düzenli tatbikatlar yapıldığına dair bilgi ve belgeye rastlanmadığı da ifade edildi.
Raporda "Eğer bu tatbikatlar yapılmış olsaydı, çalışanlar acil durumda daha bilinçli hareket edebilirlerdi" görüşüne yer verildi. Raporda, geçmiş yıllarda iki defa yaşanan su patlamalarının ‘rutin’ hadiseler olarak görülüp önemsenmediği de belirtildi.
Patronlar suçlu
Bilirkişi raporunda Ermenek Cenne Tinyit Kömür İşletme leri Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özbey, Has Şekerler Madencilik Şirketi Sahibi Saffet Uyar ve MİGEM asli kusurlu görüldü.
Rödovans anlaşması imzalandığı tarihte Ermenek Cenne Tinyit Kömür İşletmeleri Mesul Müdürü olan Hüseyin Hüsnü Özbey, teknik nezaretçi maden mühendisi Ali Kurt ‘tali kusurlu’ sayıldı. Vardiya mühendisi Nuray Yetiş, daimi nezaretçiler Yavuz Özsoy ve Cemile Karaca, iş güvenliği uzmanı Engin Yetim, şirketin şube müdürü Mehmet Zeybek ve katliamda yaşamını yitiren işçilerin ise kusursuz olduğu tespit edildi.
MİGEM asli kusurlu
BİLİRKİŞİ raporuna göre, Enerji Bakanlığı’na bağlı Maden işleri Genel Müdürlüğü’nden denetime gelen bir heyet, ‘havalandırmanın uygun olmadığı, gaz kontrol sondajlarının yapılmadığı ve diğer eksiklikler’ nedeniyle madeni 25 Temmuz’da kapattı. Ancak 5 Eylül’de gelen ikinci heyet, eksikliklerin tamamlandığı gerekçesiyle madeni yeniden açtı. Raporda, "Aradan geçen 45 gün içinde hiçbir şeyin değişmediği, sondajlı çalışma yapılmadığı, imalat haritalarına yapılan çalışmaların işlenmediği ortadadır. MİGEM kadar, denetleyici idarenin ve kendi teknik personelin uyarılarına, raporlarına itibar etmediği, gerekli önlemleri almadığı için işverenler de aynı şekilde sorumludur. Kazaya sebep olan su baskını kesinlikle ‘doğal afet’ değildir" ifadeleri kullanıldı.