ENFLASYONU YOLSUZLUKLAR MI ARTIRDI?
Haziran´dan sonra Temmuz´da da enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti. TÜFE Temmuz´da bir önceki aya göre yüzde 0.45 artarken, Yİ-ÜFE yüzde 0.73 oranında yükseldi.

Haziran’dan sonra Temmuz’da da enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti. TÜFE Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 0.45 artarken, Yİ-ÜFE yüzde 0.73 oranında yükseldi.
Bu sonuçla, yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.32 olurken, Yİ-ÜFE’de yüzde 9.46 oldu. Bu da 4 ay üst üste yıllık enflasyonun yüzde 9’un üzerinde olduğuna işaret etmektedir. TÜFE ilk yedi ayda yüzde 6.18 olarak gerçekleşti. MB’nin yıllık beklentisinin yüzde 7.6 olduğu düşünülürse, gerçekleşmenin öngörülerin çok ötesinde olacağını söylemek için uzman olmaya gerek yoktur. Daha da kötüsü, artışın nedenleri konusunda hükümet yetkililerinin farkındalılıklarının ve saptamalarının, gerçeklerin, gerçekleşmelerin çok uzağında olmasıdır.
HALKIN ENFLASYONU ÇİFT RAKAMLIDIR
Yaz aylarında enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, yıl sonunda TÜFE’nin çift rakamlara ulaşabileceğine işarettir. Diğer yandan, halkın, yoksul halkın yoğunlukla tükettiği harcama gruplan bağlamında enflasyon rakamları çoktan çift haneli rakamlara ulaştı.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda enflasyon yıllık olarak Temmuz’da yüzde 12.56, ulaştırma yüzde 10.29, giyim ve ayakkabı yüzde 10.11 (Temmuz’da bu grupta fiyatlann yüzde 3.28 oranında düştüğü durumda bile çift haneli), lokanta ve oteller grubunda yüzde 13.28 ve sağlık grubunda yüzde 9.32 olarak gerçekleşti. Bu gerçekleşmeler; emeklinin, işçinin, taşeron işçilerinin ve zam ve enflasyon farkı alamayan memurun ne hallerde olduğunu, ne hallere düştüğünü açık olarak resmetmektedir.
HÜKÜMET NEDEN-SONUÇ İLİŞKİSİNİ KURAMIYOR
Dış siyasette, ekonominin genelinde, sosyal politikada, demokraside olup bitenlerin nedenlerini saptamakta zorlanan ya da saptırıcı nedenler açıklayan AKP, enflasyonun nedenlerini de saptırmaktadır.
Temmuz enflasyon yükselişleri konusunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "faiz yüksekliği maliyet artışlanna neden oldu, bu da enflasyonist etki yarattı" diyerek sorumluluğu bir başka noktaya yöneltti.
Faiz yüksekliği nedeniyle girişimciler yatırım, üretim, istihdam ve stok yapamaz hale geldiler diyerek de ısrarla sorumluluğu MB’ye yöneltmeyi tercih etti Bakan Zeybekci… Bir kez stok bulundurmamanın maliyeti olduğu gibi, bulundurmanın da maliyetinin olduğunu hatırlatalım. Son yıllarda hem etkili nakit yönetimi, hem de satış devir hızını artırmak için işletmeler sıfır stoka yakın olarak çalışmayı tercih etmektedirler… Evet, faizler yüksek ancak, "neden faizler yüksek ve sorumluları kimlerdir?" sorusuna yanıt verilmelidir.
MB faizleri, Aralık 2013 sonrası hızla yükselen döviz kuruna müdahale için yükseltti. Döviz kurunun yükselmesine de 17 ve 25 Aralık’ta ayan beyan mobilize olan görüntülü ve tapeli yolsuzluk iddialannın neden olduğunu da hatırlatalım. Yolsuzluk iddialarına da and içercesine yolsuzluk yapmak için politika yapan politikacıların neden olduğunu duyurmaya da gerek var mıdır acaba, ne dersiniz? Buradan da yolsuzluklann enflasyon artışına neden olduğunu söylersek, çok uzak bir bağlantı ve neden-sonuç ilişkisi mi kurmuş oluruz?