Merkez Bankası, yüzde 8.4 olan yıl sonu için tüketici enflasyon tahminini 5 puan artırarak yüzde 13.4’e yükseltti. Mutfak alev alev yanmaya başladı. İstanbul’da simit ve ekmeğe yüzde 20 zam geldi. BOTAŞ doğal gaz fiyatına yüzde 49,5 zam yaptı
Seçim öncesi her kesime verilen parasal destek enflasyonu kamçıladı. Yaz sebze ve meyvelerinde dahi fiyatlar aile bütçesini deldi. Mutfak alev alev yanıyor. Merkez Bankası gıda enflasyon tahminini de yılsonu itibariyle yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. TCMB 2018 yılsonu için hâlihazırda yüzde 8.4 olan halkın mutfağında yaşadığı tüketici enflasyon tahminini 5 puanlık revizyona giderek yüzde 13.4’e çekti. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2018 sonunda orta noktası yüzde 13,4 olmak üzere yüzde 12,5 ile yüzde 14,3 Aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini açıkladı. Çetinkaya, "Petrol ve TL cinsi ithalat fiyatları varsayımında yukarı yönlü güncelleme 2,3 puan; gıda fiyatları varsayımındaki yukarı yönlü güncelleme 1,4 puan ve ÖTV artışı sonucu alkollü içecek fiyatlarındaki artış 0,1 puan olarak öngörüldü" dedi. Enflasyon tahminindeki bu artış mutfakta kendini gösterdi. Emek fiyatlarındaki kavga giderek büyüdü. İstanbul’da 84 fırın ekmek ve simit fiyatına yüzde 20 zam yaptı. Tam buğday ekmeği 1.95 liraya çıktı. Benzin fiyatı önceki geceden itibaren 22 kuruş, motorin fiyatı 14 kuruş artırıldı. Benzin ve motorin fiyatındaki artış bütçeden karşılandığı için, pompaya yansımadı. EPDK toplandı, doğal gaz fiyatına zam yapıldı.
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, "Petrol fiyat tahmini 2018 için 68 dolardan 73 dolara revize edildi. Gıda enflasyonunu bu yıl için yüzde 7’den yüzde 13’e revize ettik. İthal fiyatları tahminini bu yıl için yüzde 4,8’den yüzde 6,3’e revize ettik. Enflasyonun 2019 yılsonunda yüzde 9,3’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir. 2020 yılında ise enflasyonun %6,7 olacağını öngörüyoruz" dedi.
Benzin ve motorin bütçeden karşılanıyor
BENZİNE 22 kuruş, motorine 14 kuruş önceki akşamdan İtibaren zam yapıldı, ancak bu artış ÖTV’den, yani devlet bütçesinden karşılandığı İçin pompaya yansımadı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGIS)’ten yapılan açıklamada, "31 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; benzinde 22, motorinde 14 kuruş/litre fiyat artışı gerçekleşmiş olup artış ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır" denildi. Bakanlar Kurulu, Mayıs ayı ortasında benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar vermişti. Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, akaryakıt fiyatlarında petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış olması halinde, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış hitan kadar azalış yapılmak suretiyle uygulanıyor.
"Ekmek fiyatı yükselmezse sağlıklı üretim olmaz"
Ekmek fiyatına zam tartışması bir haftadır devam ediyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Bala, ekmek fiyatlarına şu anda zam yapılmadığını ancak yüzde 15’lik bir artışın gündemde olduğunu belirterek, "Fiyat artışına gidilmezse ekmekte sağlıklı ve hijyenik üretim ortamını yok etmiş olursunuz" dedi. Balo, "İstanbul’un 4 ilçesinde, ticaret odasına bağlı 84 fırında, yüzde 20’lik bir artış oldu. İstanbul’da faaliyet gösteren 2 bin 600 tane fırını göz önüne aldığımızda 84 fırında yapılan bu artış tüm İstanbul’a mal edilemez. Ekmeğe 2 yıldır zam yapılmıyor, maliyetler arta, esnaf zor durumda" dedi.
Mutfak alev alev
Yaz sebze meyvelerinde dahi pazar ve marketlerde fiyatlar tırmanıyor. Merkez Bankası yılsonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 95 artırarak yüzde 7’den yüzde 13’e çıkardı. Türk-İş’in araştırmasına göre asgari ücretin 1604 lira olduğu ülkemizde, açlık sının bin 738, yoksulluk sının da 5 bin 662 TL’ye yükseldi.
SEBZE MEYVE FİYATLARI:
Bamya: 19.95 TL, Biber dolmalık: 2.95 TL, Biber kırmızı: 555 TL, Soğan: 6.95 TL, Patates: 5.95 TL, Domates: 7.45 TL, Fasulye Ayşe: 6.95 TL, Beyaz Peynir: 20 TL, Zeytin (siyah): 38 TL, Dana kıyma: 36 TL, Dana kuşbaşı: 43 TL, Dana bonfile: 90 TL Tam buğday ekmeği: 1.95 TL "Simit (adet) 1.5 TL Elma golden: 4.99 TL, Kavun Kırkağaç: 2.30 TL