ENFLASYON YİNE YÜKSELECEK
Çift haneli rakamlara ulaşan yıllık fiyat artışı meyve sebzedeki mevsimsel düşüş ile geçen ay mola verdi.

TÜİK, yıllık enflasyonun tek hanelere düştüğünü açıkladı. Uzmanlara göre bu durum geçici. Haziranda enflasyon yeniden yükselecek. Yılın son çeyreğine girmeden ciddi bir düşüş beklenmiyor.
Çift haneli rakamlara ulaşan yıllık enflasyon mayıs ayında, meyve sebze fiyatlarındaki mevsimsel düşüşün de büyük katkısıyla yeniden tek hanelere indi. Ancak bu durumun geçici olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre enflasyon, haziran ayında yeniden yükselecek. Yılın son çeyreğine girmeden kalıcı bir düşüş göstermesi de beklenmiyor. Bu trende paralel açıklamalarda bulunan Merkez Bankası da haziranda yeni bir yükselişin ve son çeyrekteki gerilemenin ardından yıl sonu enflasyonunun yüzde 6.5 olmasını bekliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.21 düştüğünü, dolayısıyla TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 8.28’e gerilediğini açıkladı. Mayısta Üretici Fiyatları Endeksi’ndeki (ÜFE) artış oranı da beklentilerin biraz üzerinde yüzde 0.53 oldu. Bu durumda ÜFE’deki yıllık artış da yüzde 8.06 oldu.
TÜFE’deki düşüşte geçen ay ana harcama grupları itibarıyla ulaştırmada yüzde 1.36, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.40, haberleşmede yüzde 0.20 ve ev eşyasında yüzde 0.48’lik düşüşler etkili oldu.
Fiyat artışları yoksulu vuruyor
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin tüm gelir ve harcama gruplarını kapsadığı için zorunlu olarak ortalama ve temsili bir hane halkının enflasyonunu yansıttığını vurgulayan Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), 2003-2012 (Mayıs) arasında yoksulun enflasyonunun zenginin enflasyonuna göre daha yüksek olduğunu istatistiksel olarak ortaya koydu. Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve araştırma görevlisi Ayşenur Acar imzalı nota göre, zengin kesimden yoksul kesime gidildikçe enflasyonun etkisi belirgin biçimde artıyor. Aradaki fark, yoksul kesimin tüketim kalıbına giren mallarla zenginlerinki arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Yoksulların sepetinde ağırlıklı olarak yer alan gıda, elektrik, gaz enerji gibi faktörlerdeki fiyat artışları, özellikle 2007’den itibaren ortalamanın çok üzerinde arttığından bu durum yoksulların aleyhine gelişiyor. Hesaplara göre yüzde 20’lik gelir gruplarına ait 2003 eşit 100 bazlı endekslerde, en zengin yüzde 20’lik diliminin enflasyon endeksi 207.8 iken, en yoksul yüzde 20’lik dilimde endeks 219’a kadar çıkıyor.