Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
04 Aralık 2015
ENERJİDE DIŞ BAĞIMLILIĞA RAĞMEN YAPILAN KABADAYILIK!

İktidara geldiğinizden beri enerjide dışarıya bağımlılığınızı artırmış ve enerjide tam bir özelleştirmeyi hedeflemişseniz, sizin dış politikanızı da buna göre şekillendirmeniz gerekmez mi?

ENERJİDE DIŞ BAĞIMLILIĞA RAĞMEN YAPILAN KABADAYILIK!

İktidara geldiğinizden beri enerjide dışarıya bağımlılığınızı artırmış ve enerjide tam bir özelleştirmeyi hedeflemişseniz, sizin dış politikanızı da buna göre şekillendirmeniz gerekmez mi? Eğer Amerika’ya bağlı bir dış politikanız varsa ve bunu da sürdürmek kararındaysanız, neden yıllar içinde Rusya’ya enerjideki bağımlılığımızı azaltıcı önlemler almadınız?

DOĞALGAZDA RUSYA

Rusya doğalgazı keserse diye bizi korku almış durumda. Çünkü doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 54,76’sını Rusya’dan sağlıyoruz. Yüzde 12.33’ünü Rusya’dan bağımsız karar verebilecek durumda olmayan kardeş ülke Azerbaycan’dan alıyoruz. Yani yüzde 6 7’sini Rusya ve Azerbaycan’dan temin ediyoruz. Yüzde 18.13 gibi önemli bir kısmını da ilişkilerimizi bir eksene tam olarak oturtamadığımız ve gelgit gerginlikler yaşadığımız İran’dan sağlıyoruz. Geri kalanın yüzde 8.48’ini Cezayir’den, yüzde 2.87’sini Nijerya’dan LNG (sıvılaştırılmış gaz) olarak alıyoruz. Diğer muhtelif ülkelerden yüzde 4’e yakın kısmını satın alıyoruz.

Tükettiğimiz doğalgazın yüzde l’ini ancak Türkiye’de üretirken yüzde 99’unu ithal ediyoruz.

Bu durumda eğer bu tabloyu değiştirmezseniz Rusya ile ilişkilerinizi iyi götürmeniz gerekmez mi? Kriz yaratmamak için daha dikkatli olmanız gerekmez mi?

ELEKTRİK TÜKETİMİNDE DOĞALGAZ

Elektrik tüketiminde doğalgaz kullanım oranı yüzde 32.5, yüzde 26.2 petrol, yüzde 16.3 taş kömürü, yüzde 12.3 linyit ve yüzde 12.7 diğer ürünler. Elektrik tüketiminin üçte birinde doğalgaz kullanıyorsunuz ve bunun yarısını Rusya’dan temin ediyorsunuz. Rusya ile dostluğun bozulmaması için hassas olmanız gerekmez mi?

Elektrik tüketiminde güneş, rüzgâr, hidro, biyokimya yakıtları artırmak gerekirken, bunu başaramayıp doğalgazın payı artıyor.Bu durumda doğalgaz ithalatçısı olarak neye güveniyorsunuz?

DOĞALGAZ DEPOLAMA YETERSİZ

Sıvılaştırılmış doğalgaz alımı artırabilmek için doğal gaz depo kapasitenizin yeterli olması lazım. Türkiye’nin sadece Aliağa’da özel sektöre ait Ege Gaz ve Silivri’de Botaş’a ait depolama tesisi var. Bu da 2.6 milyar m3 kapasite demek. Ülkemizin günlük tüketim düzeyi 180-225 milyon m3. Bunun anlamı depolardaki doğal gazın ancak 1015 gün yetebileceği.

Depolama kapasitesinin artırılması için birçok girişimi engellemişseniz, depolama yatırımları taleplerine izin vermemişsen, bu konuda kayırmacı davrandığınız için ciddi yerli ve yabancı yatırımcıların önünü açmamışsanız Rusya ile kavgaya tutuşmada basiretli davranmadığınızı kabul etmelisiniz.

PETROL VE DOĞALGAZIMIZ YOK

Dünya rezervlerinin dağılımı aşağıdaki tabloda görülüyor. Komşularımız rezerv zengini. Türkiye’nin Güneydoğu bölgesi dışında petrolün olmadığı tahmin ediliyor. Güneydoğu’da olduğunu da kanıtlayan 30 yıldır süren PKK terörü ve Kürt devleti kurulması için ABD ve Batının uyguladığı ülkeyi bölme çabalan.

Petrol fakiri bir ülke iseniz, petrolünüzün bulunduğu tahmin edilen bölgede de başınız belada ise neye güvenip de enerji temin ettiğiniz komşularınızla ilişkilerinizi geliştireceğinize, bozuyorsunuz?

MİLLETTEN İSTENEN FEDAKÂRLIK

İzlediğiniz ekonomi ve enerji politikanıza uymayan kabadayılık yapıyorsunuz, saygın bir dış politika izlemiyorsunuz, kalkıp bir de "benim Rusya’ya minnetim yok, çünkü fedakâr milletim var" deyip şaka yapıyorsunuz. Aslında siz de haklısınız… Çünkü bu millet sizi tüm yanlış politikalarınıza rağmen cefakâr biçimde destekliyor. Ama bu destek, tezekler yakılmaya başladığı ana kadardır, bunu bilesiniz…

DİĞER HABERLER
TARİHSEL SÜREÇTE ENFLASYONLA MÜCADELE
TARİHSEL SÜREÇTE ENFLASYONLA MÜCADELE

Küresel ekonomilerde enflasyonun kontrol altına alınması, genellikle düşünüldüğünden daha uzun bir süreç gerektirebilir.

GIDADAKİ YILLIK ENFLASYON YÜZDE 107’İ AŞTI
GIDADAKİ YILLIK ENFLASYON YÜZDE 107’İ AŞTI

Gıda fiyatlarında temmuz ayında başlayan yüksek oranlı artış trendi, ağustostan sonra eylül ayında da devam etti.

MEY, SU KULLANIMINI YÜZDE 50 DAHA AZALTACAK
MEY, SU KULLANIMINI YÜZDE 50 DAHA AZALTACAK

Mey/Diageo, 2017 yılından bu yana 488 sürdürülebilirlik projesini hayata geçirdi.

DAR GELİRLİNİN BORÇLA YAŞAMA YOLU KAPANDI
DAR GELİRLİNİN BORÇLA YAŞAMA YOLU KAPANDI

Merkez Bankası’nın faizi 4 ayda %8,5’tan %30’a çıkarması, borçlanarak geçimini sürdüren vatandaşları kredi kartına el süremeyecek hâle getirdi. Kredi kartlarında yıllık faiz %60’ı aştı.