ENDONEZYA’DAN POLONYA’YA HAK MÜCADELESİ SÜRÜYOR
DÜNYANIN bir çok ülkesinde işçi ve emekçiler, hakları için mücadele etmeyi geçtiğimiz hafta da sürdürdüler.

DÜNYANIN bir çok ülkesinde işçi ve emekçiler, hakları için mücadele etmeyi geçtiğimiz hafta da sürdürdüler.
İşte o eylemlerden bazıları:
GÜNEY KORE
Dünyanın en büyük gemi inşaatçısı Hyundai Ağır "Sanayi (HHI) işçileri fazla mesaiye kalmayı reddederek Seul’daki şirket genel merkezi önünde gösteri yaptı. Sendikada örgütlü olan işçiler 6.5’lik zam talep ediyorlardı. İşçiler Hyundai’in performansa dahalı ücret sisteminin de değiştirilmesini istiyor. Öte yandan yine Güney Kore’de okullarda çalışan 20 bin sözleşmeli işçi 2 günlük greve çıktı. 20-21 Kasım tarihleri arasında grev yapan eğitim işçileri yemek ücretlerinin ödenmesini ve kadrolu çalışanlarla eşit haklara sahip olmayı istiyor.
FİLİSTİN
Gazze’de kamu çalışanları bir günlük greve çıktı. Salı günü gerçekleştirilen grevde Filistin Birlik Hükümetinin işçilerin resmi statüye kavuşturması talep edildi. Hamas hükümeti tarafından işe alman 45 bin işçi, temmuz ayında Birlik Hükümetinin göreve gelmesiyle maaşlarını alamamaya başlamıştı.
IRAK
Irak İşçi Sendikaları Genel Federasyonu (GIFTU) işçilerin maaşlarının ödenmemesini protesto etti. Babilon’daki teksil işçileri, Missan’daki petrol işçileri ve Necef’teki tekstil işçileri gibi bir çok yerde işçilere ağustostan bu yana düzenli ödeme yapılmadığını duyuran sendika geçtiğimiz haftalarda da çeşitli eylemler yapmıştı.
ENDONEZYA
Endonezya’da binlerce işçi asgari ücrete yapılan düşük zammı protesto etti. Batam kentinde sanayi alanlarına girişleri kapatan işçilerden 1000 kadarı da belediye binası önünde eylem yaptı. İşçiler, 2015 yılı için asgari ücretin 271 dolar olmasını isterken hükümetin belirlediği rakam ise 219 dolar oldu.
İTALYA
Kamu ve özel sektörde yaklaşık 2 milyon üyesi bulunan İtalya Emek Sendikası (UIL) kamu çalışanları için öngörülen 2015 zammını kabul edmeyerek genel greve gideceklerini ilan etti. Öte yandan Cenevre’de otobüs şoförleri 24 saatlik grev yaptı. Örgütlü işçiler kamu ulaşımına talebin arttığını ancak şoför sayısının azaldığını belirtiyor.
MACARİSTAN
Başkent Budapeşte’de 10 bin hükümet karşıtı Macar, meclis binası önünde eylem yaptı. Vergi sisteminde gündeme gelen yolsuzlukları protesto eden halk, vergiden sorumlu devlet yetkilisi Idılo Vida’nın görevden alınmasını talep etti.
İNGİLTERE
12 BİN 881 otomotiv işçisinden yüzde 95’i Jaguar Land Rover şirketinin üç yıl için önerdeği yüzde 14’lük zammın reddedilmesi yönünde oy kullandı. Hindistan merkezli Tata Holdingin sahibi olduğu şirketin ingiltere genelinde beş büyük fabrikası bulunuyor. Ünite Sendikasında örgütlü olan işçiler ise şirketi grevle tehdit ediyor, işçilerin grevi gerçek olursa ingiltere otomotiv sanayinin son 20 yılda gördüğü en büyük grev hayata geçmiş olacak.
POLONYA
200 Polonyalı madenci kamu madencilik şirketi Kompania Weglowa SA’nın genel merkezini işgül etti. Şirket, Avrupa Birliği’nin en büyük kömür şirketi olarak biliniyor. Maden isçileri 46 bin işçinin çalıştığı şirketin küçülmesine tepki gösteriyor ve hükümeti maden işçilerini korumaya çağırıyor Şirketin son iki yılda 10 bin kişinin işine son verdiği ve tasarruf önlemleri kapsamında 26 bin kişinin daha isten atılmasının beklendiği belirtiliyor.
KAMBOÇYA
TEKSTİL işçilerinin uzun zamandır eylem ve grevlerle asgari ücreti yükseltmeye çalıştığı Kamboçya’da işçi sendikaları ve tekstil patronları anlaştı. 600 bin tekstil çalışanını ilgilendiren süreçte belirlenen ücret işçilerin ilk talepleri olan 177 doların altında oldu. Hükümet asgari ücretin 100 dolardan 128 dolara çıkartıldığını duyurdu. Kamboçya’da tekstil işçileri günde en az 10 saat çalışıyor. Asgari ücretin üzerinde bir ücret almak isteyen işçiler çift vardiya yapıyor.