Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
15 Eylül 2015
EN KILDAN TÜYDEN İŞTEN ATMA GEREKÇESİ

İşçilerin direnişi sonrası 20 kişiyi daha işten atan IFF işvereni, ´sakal maskesi takmama´yı gerekçe gösterdi. Ancak aniden ortaya çıkan ve iş akdi feshine dayanak gösterilen bu gerekçenin inandırıcılıktan uzak olduğu belirtiliyor

EN KILDAN TÜYDEN İŞTEN ATMA GEREKÇESİ

TÜRK-İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikasının örgütlendiği IFF Fabrikasında adeta işçi kıyımı yaşandı. Daha önce 3 personeli kapı önüne koyan işveren dün de 20 işçinin iş akdini benzer ve ilginç gerekçelerle feshetti. 7 Eylül’den beri süren direniş sonrasında bir işçinin fesih nedenleri arasında "sakal maskesi takmaması"nın gösterilmesi, "bu nedenler inandırıcılıktan uzak" yorumuna neden oldu.

Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ABD’li aroma üreticisi International Flavors & Fragrances (IFF) Fabrikası’nda çalışan 160 işçiden 140’ı Tekgıda-lş Sendikası’na üye oldu. Sendika işyerinde toplusözleşme yapmak için gerekli olan çoğunluğu sağlayınca Çalışma Bakankğı’na başvurdu. Bakanlık sendikanın işyerinde çoğunluğu sağladığını taraflara bildirdi ancak işveren yetki tespitine itiraz etti. Bu süreçte bir işçi de işten çıkarıldı.

Yaşananlara rağmen işveren toplusözleşme masasına davet edildi ancak sendikaya geri dönüş olmadı. İşveren, sendika üyesi olmayan veya üyelikten istifa eden işçilere hakaret, tehdit, baskı yapıldığı iddiasıyla 2 işçiyi daha işten attı.

Bunun üzerine sendika üyesi işçiler 7 Eylül’de iş bıraktı, işten atılan işçiler de fabrika önünde direniş cadın kurdu. Ancak işveren, her gün işyerine giden ama çalışma arkadaşları işten atıldığı için üretim yapmayan işçileri 11 Eylül’de idari izne çıkararak fabrikayı boşalttı. Bunu fırsat bilen işveren dün de 20 işçinin iş akdini feshetti.

‘ASIL NEDEN İŞÇİLERİN SENDİKALI OLMASI’

İşverenin, iş akitlerinin feshedildiğine ilişkin işçilere yaptığı yazılı bildirimlerde de ilginç ve benzer ayrıntılar dikkat çekti. 14 Eylül’de yapılan iş akdi fesihleri, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2. bendi ile 6356 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 70. maddesinin 1. bendine dayandırıldı. "Kanun dışı grev", "iş görme borcunu yerine getirmeme", "işyerini terk etmeyerek hukuka aykırı ve haksız olarak işgal etme" gibi gerekçeler fesih nedenleri arasında gösterildi.

Ayrıca bazı işçiler için "icra borcu", "sakal maskesi takmama", "mesai saatleri içerisinde dizi film izleme" ve "arızayı gjdermeyerek şirketi 9 bin avro zarara uğratma" gibi nedenler de fesih gerekçeleri arasında yer aldı. Ancak tüm bu gerekçelerin direniş sonrasmda öne sürülerek iş akdi feshedilmesine dayanak yaratılması için kullanılması, bu nedenlerin "inandırıcılıktan uzak" olduğu yorumuna yol açtı.

Aydınlık’a konuşan Tekgıda-İş Genel TEŞKİLATlanma SEKRETERİ İbrahim Ören, işverenin farklı gerekçeler öne sürerek işçilerin iş akillerini feshettiğini ancak asıl nedenin işçilerin sendikalı olmasından kaynaklandığını söyledi.

‘KURALSIZ YAŞAMAK İŞLERİNE GELİYOR’

KONUYA ilişkin yazılı açıklama yapan Tekgıda-lş Sendikası, Türkiye’deki yargı sisteminin hantallığına dikkat çekti, IFF işvereninin yetki tespitine itiraz ettiğini hatırlattı. Açıklamada, ‘Yıllardır bu ülkede bir tezgah yürüyor" diyen Tekgıda-lş, "İşçiler Anayasa ve uluslararası kuralların kendilerine tanıdığı hak ve özgürlüğü kullanıyor. Sendikasız çalışıp haksız rekabetle yüksek kazanç sağlamaya alışmış işverenler direniyor. Kuralsız yaşamak işlerine geliyor. Bu nedenle başvurulan yol ortada" ifadelerini kullandı.

"Tekgıda-İş olarak, 20 üyemizin işten çıkarılmasına çok öfkeliyiz" sözlerine vurgu yapılan açıklamada, "üretimden gelen, tüketimden gelen ne kadar gücümüz varsa artık harekete geçmiş durumda. İşten çıkarılan üyelerimiz işlerine döndürülünceye kadar, toplu görüşme masasına oturuncayâ kadar mücadeleye devam!" denildi.

DİĞER HABERLER
YÖNETİCİ EĞİTİMLERİMİZİ TAMAMLADIK
YÖNETİCİ EĞİTİMLERİMİZİ TAMAMLADIK

Sendikamızın 17. Olağan Genel Kurulundan sonra ilk eğitim dönemimize, “Yönetici Eğitimi” ile başladık.

KKM’NİN İPİNİ ÇEKTİLER
KKM’NİN İPİNİ ÇEKTİLER

Merkez Bankası, Türk lirası dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

SGK ALACAKLARINI TOPLAYAMIYOR
SGK ALACAKLARINI TOPLAYAMIYOR

SGK’nın icra dosyalarının sayısı yedi yılda 6 milyonu, alacak miktarı da 112 milyar lirayı aştı. Kurum, söz konusu tutarın sadece 43 milyar 93 milyon lirasını alabildi.

ENFLASYON -REFAH KAYBI KISKACINDA ÇALIŞMA HAYATINI ZOR GÜNDEM BEKLİYOR
ENFLASYON -REFAH KAYBI KISKACINDA ÇALIŞMA HAYATINI ZOR GÜNDEM BEKLİYOR

Türkiye, Ekim 2022’de yıllık bazda yüzde 85,51 enflasyon oranına ulaştı. Baz etkisiyle 2022 yüzde 64,27 ile kapatıldı.