EMEKÇİ BARAJI YIKTI
Bir yıldır örgütlenme çalışmaları süren ve 420 işçinin çalıştığı tekstil şirketi ETF´de, ILO normlarına göre bir işyerinde tek bir sendika üyesi varsa bile sendika taraf olarak kabul edilir ilkesi bayata geçirildi. 260 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzalandı.
_10050.jpg)
Son çıkan sendika yasasına göre deri ve tekstil iş kollan birleşti. Türk-Iş’e bağlı Deri-iş Sendikası da tekstil işkolunda örgütlenmek üzere Deriteks olarak faaliyet göstermeye başladı.
Yasanın uygulamaya konulmasıyla toplusözleşme yetkisini kaybeden sendika, engelleri ILO normlanyla aşarak Tuzla’da faaliyet gösteren ETF ile fiili toplu iş sözleşmesi imzaladı.
Konuya ilişkin bilgi veren Deriteks Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, sendikalar yasasının çıkması üzerine sendikalı işçi sayısının 1 milyona yaklaştığı iş kolunda yüzde 1 olan barajı aşmak için gerekli olan 10 bin üyeye ulaşamadığı gerekçesiyle yetkiyi kaybettiklerini hatırlatarak "Ancak bu işyeri uluslararası şirketlere, Nike ve Adadis’a üretim yapıyor. Yerel şirketin, uluslararası şirketle yaptığı sözleşmeye göre, sendikal haklara ve insan haklarına saygılı davranacağı imza altına alınmış. Çünkü, diğer üretim yaptıkları yerlerde sendikal örgütlenme söz konusu" diyen Tay, konuyu araştırdıklarım, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarına göre, işyerinde tek bir sendikalı işçi bile olsa, sendikanın taraf kabul edileceği ilkesini gördüklerini ve çalışmalannı bu yönde yoğunlaştırdıklarını anlattı.
Tay’in verdiği bilgiye göre, son dönemde örgütlenme çalışmaları yoğunlaşıyor. 420 işçinin çalıştıaylar için enflasyon artı yüzde 0.5’er, 5. ve 6. altı aylık dilimler için ise enflasyon artı yüzde 1 ‘er artış sağlandı. Yılda 2 ikramiye ve 300 lira yakacak yardımının sağlandığı sözleşmede, çocuk, yakacak ve kreş yardımı gibi sosyal haklar da elde edildi.
Ciddi bir kazanım
ETF ve Deriteks arasında yapılan toplusözleşme ülkedeki çalışma ilişkileri açısından iki ayn önem taşıyor. Bunlardan birisi sendikanın tekstil işkolunda yapmış olduğu ilk sözleşme olması.
Böylece Deri-iş olarak kurulan sendika, tekstil alanında ilk örgütlü işyerini bünyesine katmış oldu. İkinci ve asıl önemli kazanım ise; sözleşmenin Türkiye’deki yasaların üzerinde uluslararası normlar çerçevesinde ele almarak imzalanmış olması.
Toplu İş hukukumuza göre sözleşme yetkisi işyeri ve işkolu barajı sağlandığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmekte iken, bu süreçte sendikaya yetkiyi sadece işçiler vermiş oldu. Bu çerçevede, örgütlenme ve toplu pazarlık haklan ILO’nun 87 ve 98 sayılı "örgütlenme ve toplu pazarlık hakkı" sözleşmeleri uyarınca savunularak kazanılmış oldu. Bu da Türkiye’de çalışma ilişkilerine yeni bir boyut kazandırdı.